Maldarië

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search
En.gif

Maldaria (Nederlands: Maldarië), officieel het Gemenebest Maldarië (Engels: Commonwealth of Maldaria) is een land dat onderdeel uitmaakt van het geofictieve project Atlantis. Maldaria grenst in het noorden en oosten aan Benjiland. In het oosten vormen het Glaciesmeer, de Straat Benji en de Benjizee de grens. Maldaria is een voormalig Britse kolonie, dat in 1921 zelfstandig is geworden. Het land ligt voor het grootste gedeelte op het gelijknamige eiland Maldarië. Daarnaast zijn er diverse kleinere eilanden voor de kust van het eiland en territoriale eilanden in de buurt van de Bahama's.

Commonwealth of Maldaria
land in het project Atlantis
Flagmaldaria1956.png
Vlag
Motto
“In libertate per Deum”
Volkslied
“New World”
Hoofdstad Agers
Grootste stad Sylvan
Officiële taal Engels[1]
Inwonersnaam Maldariër (Maldarian), Mallee
Regering Parlementaire democratie in een consitutionele monarchie
• Staatshoofd Queen Virginia I
• Minister-president Matt Haughley
Wetgevende macht Parlement
• Hogerhuis Senate
• Lagerhuis House of Representatives
Oppervlakte 33,902 km²
Inwoners 5,054,277 (2016)
• Bevolkingsdichtheid 140 inw./km²
• Urbanisatiegraad 71%
Religie 62 % Christendom
21 % Geen geloof
9 % Niet-Christelijk
8 % Onbekend
Koopkracht $ 38,865 (2010)
BNP/hoofd $ 52,216 (2010)
HDI Index 0,882 (2010)
zeer hoog
Munteenheid Maldarische Dollar
$ 1,00 ≈ € 0,7109
Tijdzone UTC-2
Toegangsnummer +2871
Officiële landcodes MI, MAL
Internet TLD .mi
Nationale Feestdag 14 juni

Geografie

Maldaria grenst aan Benjiland in het oosten en noorden en de Atlantische Oceaan in het westen en zuiden. Het landschap varieert van vlak tot glooiend tot zelfs bergachtig in de Pes Mountains. De Western Plains is een vlakte in het westen van het ‘vasteland’ waar relatief weinig regen valt. Het oosten en noorden wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met overwegend landbouw. Het oorspronkelijke landschap bestond daar uit grasland. Vooral de gebieden met grotere hoogteverschillen zijn bosrijk. Dit betreft met name de Pes Mountains en de Northern Range. Beiden zijn wegen met scherpe bochten veelvoorkomend. Bepaalde delen van deze bergketens zijn vrij dunbevolkt. Ook de Western Plains is vrij dunbevolkt. De drie grootste steden liggen geconcentreerd in het midden van het land.

Geologie

Ooit vormen Maldaria en Benjiland één eiland. Het heeft lang vastgezeten aan wat nu Schotland is. Bij het verder uit elkaar drijven van de continenten, tijdens het krijt, is het eiland verschoven naar zijn huidige positie. Doordat vlak langs het eiland een breuklijn loopt is het eiland opgedeeld in drie grotere en wat kleinere eilanden. Vulkanisme is geen onbekend verschijnsel in Maldaria. Op het hoofdeiland zijn nog twee slapende vulkanen. De andere werken niet meer en zullen dat in de toekomst ook niet meer doen. Verder liggen op losse Maldarische eilanden één actieve, de Blacktop Mountain, en vier slapende vulkanen.

Klimaat

In het klimaat van Maldaria is veel invloed van de oceaan merkbaar. Het klimaat van Maldaria kan worden beschreven met een gematigd zeeklimaat. In het zuidwesten van het land heerst een gematigd mediterraan klimaat. Maldaria heeft milde natte winters en milde droge zomers. In het klimaatsysteem van Köppen kan dat worden beschreven met Cfb. In het zuidwesten kan het klimaat worden omschreven als Csb. Hoewel het land niet groot is zijn er toch verschillen in klimaat merkbaar. Zo valt er in het oosten meer regen dan in het westen en heeft het zuiden meer zonneschijn dan het noorden. Aan het einde van de zomer kunnen er nog wel eens stormen voorkomen, wanneer het water in de Atlantische Oceaan opgewarmd is. De wind komt meestal uit het oosten, wat regen met zich mee kan brengen. Meestal valt na de Pes Mountains minder regen dan ervoor. Een zuiderwind betekent meestal warm weer en/of een hogedrukgebied. Noorderwind betekent koel en droog weer. Een westenwind betekent meestal warm weer wat soms ook wat neerslag met zich mee kan brengen. Maldaria heeft een gemiddelde van 1963 zonneschijnuren per jaar en een gemiddelde van 974 mm regenval per jaar. (Gegevens zijn van het klimaat van Agers)

Flora en Fauna

Bossen in Maldaria zijn hoofdzakelijk gemengd of loofbossen. Maldaria kan grofweg worden gerekend tot de nearctic ecozone. Hier komen o.a. de witstaarthert, de carolina-eend, de grijze eekhoorn en de scharlakenslang voor. Pineboom en eik zijn enkele veel voorkomende bomensoorten in Maldaria.

Geschiedenis

Referencearrow.png Hoofdartikel: Geschiedenis van Maldaria

In principe zetten de Fransen als eerste vreemden voet aan land op het hoofdeiland. Dat was op de plek van de huidige provincie Brabantia van Benjiland. Dit gebeurde al voor 1600. Op 12 juni 1689 landde een Brits schip op de westkust van Maldaria. Het schip “The Mirror” was op weg naar Australië en kwam per toeval in Maldaria terecht. Pas in 1705, ruim 15 jaar later, begonnen de Britten met een eerste ontdekkingstocht over het eiland. In 1712 werd door de Britten de stad Sylvan gesticht, wat later de grootste stad van het land zou worden. Aanvankelijk diende het eiland als militair steunpunt, maar na diverse nederzettingen werd Maldaria onderdeel van het Britse Rijk. Maldaria werd dus bestuurd vanuit Groot-Brittannië. In 1809 brak er oorlog uit tussen de Fransen en de Engelsen. Dit duurde tot 1821 en had tot gevolg dat Laagland tot Maldaria zou gaan behoren. In 1821 werd door Maldaria en Benjiland het Verdrag van Weijpoort gesloten. In 1890 kreeg Maldaria de status als dominion binnen het Britse Koninkrijk, wat betekende dat Maldaria meer zelfbestuur kreeg. Uiteindelijk werd Maldaria in 1921 onafhankelijk.

Cultuur

Taal

Referencearrow.png Hoofdartikel: Taal in Maldarië

Hoewel Maldarië geen officiële taal heeft, is het duidelijk dat het merendeel van de bevolking Engels spreekt en dus ook een de facto nationale taal is. Volgens de laatste census is Engels de taal die ongeveer 70 procent van de inwoners thuis spreken. In Maldarië wordt ook door veel mensen Benjilands gesproken. Dit is ook echter geen officiële taal op nationaal niveau, wel is het Benjilands de officiële taal in de staat Loagland. Ongeveer 16 procent van de bevolking spreekt thuis Benjilands. Door immigratie zijn er in Maldaria oom een breed scala aan andere talen te vinden.

Religie

Referencearrow.png Hoofdartikel: Religie in Maldarië

Maldaria is een vrij gelovig land. Bij de laatste census heeft 72% van de Maldariërs aangegeven gelovig te zijn. Ongeveer de helft van hen gaat ten minste één keer per maand naar de kerk. Heden zijn er verschillende geloven in Maldaria, met het Anglicisme en het Rooms-Katholicisme het meest significant. De laatste jaren zijn er steeds minder niet-gelovigen. Tot niet-gelovigen worden atheïsten, agnosten en humanisten gerekend. De afgelopen twintig jaar is het aantal niet-gelovigen toegenomen van 10 tot 20%. In Maldaria ben je vrij om te kiezen wat je gelooft en of je gelooft, wat ook in de grondwet staat opgesteld.

Media

Referencearrow.png Hoofdartikel: Televisie in Maldaria
Referencearrow.png Hoofdartikel: Radio in Maldaria
Referencearrow.png Hoofdartikel: Kranten in Maldaria

Film

Referencearrow.png Hoofdartikel: Film in Maldarië

Film in Maldaria kan refereren naar films gemaakt door Maldarische producenten en films die zijn opgenomen in Maldaria. Omdat de filmindustrie in Maldaria niet zo groot is, mag worden opgemerkt dat veel films zijn gemaakt in samenwerking met andere buitenlandse bedrijven. Zo wordt er veel samengewerkt met producenten uit onder andere Benjiland. Daarnaast mag worden opgemerkt dat er ook aardig wat benjilandstalige films zijn uitgebracht.

Muziek

Referencearrow.png Hoofdartikel: Muziek in Maldarië

nog uit te werken

Architectuur

Referencearrow.png Hoofdartikel: Architectuur in Maldarië

De architectuur van Maldarië wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan bouwstijlen. Voor de kolonisatie waren het de Comucua die kenmerkende, vooral houten, bouwwerken bouwden. Tijdens de periode van kolonisatie en de afhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk werden de bouwstijlen voornamelijk beïnvloedt door in de Commenwealth heersende bouwstijlen. Na de onafhankelijkheid kwamen er meer internationale invloeden vanuit onder andere de Verenigde Staten, en ontstonden er ook kenmerkende Maldarische bouwstijlen.

Bestuur

Bestuurlijke indeling

Maldaria kent drie politieke niveaus: Federal, State/Territory en Council. Elk niveau heeft zijn eigen functies en bevoegdheden. Echter, de politieke niveaus in Maldaria liggen ietwat gecompliceerder. Dit komt door de verschillende vormen van lokale overheden, maar ook de staten en territoria verschillen in bestuursvorm.

Federale overheid

De wetgevende macht bestaat uit twee kamers, de Senate en de House of Representatives, en worden direct gekozen door het volk. Hierbij is de Senate het Hogerhuis en de House of Representatives het Lagerhuis. Na verkiezingen wordt de uitvoerende macht gevormd. De monarch is de koning(in) van Maldaria en speelt een grote rol hierin. De ministers hebben elk hun eigen gebied waarvoor zij werken en wetten maken. Dit doen zij echter niet alleen; de Civil Service, een beetje vergelijkbaar met ambtenaren in Nederland, doen hierbij het grootste werk.

Staten en territoria

Staat/Territorium Inwoners (2011) Oppervlakte (2011)(km2)
Alexandrië 1,431,786 5729
Laagland 410,771 4197
Maldaria Cays 334,836 1390
Monsland 968,618 6871
National Capital Region 535,056 284
Verde 949,128 7731
West-Maldarië 424,083 7700
Maldarië totaal 5,054,277 33902

De bestuurslaag onder de federale overheid kan worden onderverdeeld in drie categorieën: Federated States, Self-governing territoria en external territoria. De federated states zijn de zelfbesturende staten en hebben een twee-kamer-systeem. De self-governing territoria zijn een beetje vergelijkbaar met de staten, maar hebben een één-kamer-systeem. Territoria waren vroeger stukken land dat door geen enkele staat werd geclaimd. Later heeft het federale parlement een wet gemaakt dat het mogelijk maakt om territoria, NCR en Maldaria Keys, een eigen parlement te vormen en eigen wetten te maken. Dit betekent ook dat het federale parlement op elk gewenst moment deze macht van de territoria af kan nemen. Een extern territorium is eigenlijk hetzelfde als een zelfbesturend territorium, maar dan buiten Maldaria en officieel bestuurd vanuit NCR, maar eigenlijk met een (paar) afgevaardigde(n) uit de hoofdstad en zijn eigen raadsleden. Het enige territorium dat dit systeem kent is de Maldaria Cays.

De wetgevende macht van de federale staten bestaat uit een twee kamer, de Legislative Council en de Legislative Assembly, en worden beide direct gekozen door het volk van de desbetreffende staat. Hierin is Laagland een gevalletje apart. De uitvoerende macht bestaat uit een governor, vertegenwoordiger en tevens voorzitter van de executive council, de premier, simpel gezegd het onderhoofd van de executive council, en presided officers, degenen die wetten en regels bedenken.

De wetgevende macht van een zelfbesturend territorium is de Legislative Assembly en wordt door het volk direct gekozen. De uitvoerende macht een administrator, vertegenwoordiger van de federale regering en tevens het hoofd van de executive council, en de chief minister. Hierin is National Capital Region een uitzondering vanwege de afwijkende lokale overheden.

Bij een extern territorium is de shire council het laagste bestuursniveau. Hierdoor is dit afwijekend van de andere twee territoria in vorm van bestuur. Ook de uitvoerende macht van een extern territorium heeft een administrator. Verder horen de burgemeester en 9 councillors, ong. wethouders/schepenen, ook tot de uitvoerende macht.

Lokale overheden

Op dit niveau ligt het ietwat gecompliceerd in Maldaria. Hier zijn vijf verschillende bestuursvormen:

  • Commune
  • City Council
  • Local Council
  • Municipality
  • Shire

Onderling verschillen ze met de manier van besturen en van verkiezingen.

Centrale overheid

Hoewel Maldaria politiek gezien niet meer afhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk, is het politieke systeem van Maldarië een afgeleide van het Westminster system. Maldarië is een parlementaire democratie onder een constitutionele monarchie. De overheid van Maldarië bestaat uit drie takken, die samen het dagelijks bestuur vormen. De machten zijn verdeeld onder deze drie takken, wat ook wel de Trias Politica wordt genoemd. Hoewel het in Maldaria niet heel strikt wordt genomen, is er officieel sprake van dualisme. Dualisme betekent dat je niet tegelijk voor twee verschillende machten mag werken, omdat je anders jezelf controleert. Het voornaamste document is de Constitution of Maldaria (de grondwet van Maldaria). In de grondwet staat beschreven wat de taken zijn van de machten. Dit geldt voor alle politieke niveaus in Maldarië.

Executive (Uitvoerende Macht)

Referencearrow.png Hoofdartikel: Uitvoerende macht van Maldarië

De uitvoerende macht bepaalt het overheidsbeleid, maakt wetsontwerpen en zorgt voor burgerlijke dienstverlening. Alle ministers zijn leden van het kabinet. Dit is het belangrijkste beslissende bestuursorgaan. De monarch is het officiële hoofd van de uitvoerende macht. De monarch hoeft voor bepaalde dingen geen toestemming aan het parlement te vragen, bv. een minister-president ontslaan of een regering vormen. Meestal doet de monarch ceremoniële functies. Simpel gezegd is het kabinet verantwoordelijk voor het politieke beleid en de administratie van het land. Veel zaken worden door de overheidsdienst, civil service, gedaan, oftewel ambtenaren.

Legislature (Wetgevende Macht)

Referencearrow.png Hoofdartikel: Parlement van Maldarië

De uitvoerende macht maakt wetten, levert de regering en controleert de uitvoerende macht. De wetgevende macht in Maldaria is het parlement, dat bestaat uit een twee-kamersysteem. De twee kamers van het parlement heten de Senate en de House of Representatives. De voornaamste functies van het parlement zijn het vaststellen van wetten en het zorgen voor bestuur. Leden van de wetgevende macht zijn verantwoordelijk voor het parlement en zijn eigen handelen en het handelen van overheidsdiensten.

Judiciary (Rechterlijke Macht)

Referencearrow.png Hoofdartikel: Rechtssysteem van Maldarië

De rechterlijke macht past de wet toe en controleert besluiten van de uitvoerende macht. Het gerechtshof in Maldaria is gebaseerd op het constitutionele principe van rechterlijke onafhankelijkheid en maakt gebruik van het algemene wetssysteem. Het wetsysteem in Maldaria kan worden onderverdeeld in burgerlijk, crimineel en wettelijk. In hoger beroep kom je achtereenvolgens bij de Crown Court en de Supreme Court. De Supreme Court is het laatste beslissende gerechtshof en de uitspraak hiervan is bindend. Hierna kan niet meer in hoger beroep worden gegaan. Rechters worden voor het leven benoemd en zijn dus niet af te zetten, tenzij ze een misdrijf plegen.

Handel en economie

NOG UIT TE WERKEN

Infrastructuur

Referencearrow.png Hoofdartikel: Infrastructuur in Maldarië

In Maldarië zijn er verschillende vormen van transport. In het prille begin van de tijd van de kolonisatie was transport op karren voortgetrokken door paarden en met kano's over de rivieren gangbaar. Door technieken overgebracht uit Europa zijn treinen een belangrijk vervoermiddel geworden van goederen en personen. Later is wegtransport belangrijker geworden dan de spoorwegen voor personenvervoer. Goederentransport gebeurt echter ook nog vaak over de spoorwegen. Openbaar vervoer is in het hele land aanwezig, maar in gebruik wordt het overtroffen door de auto. Er zijn plannen om openbaar vervoer aantrekkelijker te maken voor forenzentransport, maar het is de vraag of dit succesvol zal zijn.

Wegen

De wegen in Maldarië zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Er zijn verschillende wegbeheerders, waardoor de kwaliteit van de wegen lokaal kan verschillen. Ondanks de verschillende wegbeheerders is er wel een uniformiteit aan verkeersborden en wegcategoriën. Bewegwijzering en verkeerborden zijn vastgelegd in de handleiding verkeersregels van het RUTDM. De verkeersborden hebben veel weg van de borden die in Noord- en Zuid-Amerika te vinden zijn. Toch zijn er ook Europese kenmerken te vinden. Bewegwijzering is gebaseerd op het Britse en het Australische systeem.

Openbaar Vervoer

Onder het openbaar vervoer in Maldarië vallen treinen, metro's, bussen en een monorail. Het openbaar vervoer heeft veel concurrentie van de auto als privébezit. Er wordt meer gebruik gemaakt van de auto dan van trein en bus. De huidige regering is het gebruik van het openbaar vervoer aan het stimuleren, maar het heeft nog weinig effect. De kwaliteit van het openbaar vervoer verschilt erg per regio. Vooral in de steden is het netwerk goed uitgebouwd, maar daarbuiten laat het netwerk vaak te wensen over.

Watertransport

Voor transport over water valt onderscheid te maken tussen binnenlands en buitenlands vervoer. Binnenlandse diensten worden uitgevoerd door Maldary Ferries. Daarnaast zijn er enkele kleinere veerdiensten op de rivieren, die door private maatschappijen worden uitgevoerd. Maldary Ferries verzorgt naast binnenlandse diensten ook buitenlandse diensten, welke deels door andere internationale maatschappijen worden uitgevoerd. Over de langere afstand heeft Maldarië veerverbindingen met o.a. Laconië, Frankenland en Schellingen.

Luchtvaart

Er zijn twee internationale vliegvelden voor passagierslijnvluchten; in Sylvan en in Haiton. De nationale luchtvaartmaatschappij is Maldarian Air. Maldarië heeft lijnvluchten met diverse landen binnen en buiten Atlantis.

Zie ook

Deze pagina in het Comucua

Externe links

Referenties en voetnoten

  1. Het Engels is de facto de officiële taal.
Deelgebieden van Maldarië
Staten: AlexandriëLaaglandMonslandVerdeWest-Maldarië
Territoria: Maldaria CaysNational Capital Region
Landen in Atlantis
Borealië: (Antalmenië) • ArdeimBurghtelandCȧrq́axCarthamiëCyleniëDumeriëFryseachImaginiëKwang YungNieuwegouwen (Nova Hollandia) • SchellingenSolweziëTholeniëZerderen
Atlantidië: BrilamontioFrankenlandHochmarkSustulië
(Carmentera: (Contraniva) • (Fijdië) • (Iwtopaidanië) • Kvarinsuloj • (Udra))
Davaleda: AnevaFenjamen • (Fingevoren) • ForezenIreggio • (Kratizi) • Nefen en Daar • (Neravië) • SeoviëViguros
Meridilië: EdukoUneta
Eilanden: AtrocaeaBenjilandFinoccië • (Grenenland) • (Isole Iamara) • (Kicimisië) • Kvarinsuloj • (Laconia) • MaldariëNoord-AquilasPaganiëRodova • (Tyssië) • Zuid-Aquilas