Mistige Tijden 7457.2

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search
Mistigetijden.png
Nieuws uit Taratai.
Nummer 12 — Najaar 7457

Naast diverse politieke perikelen in de landen van Taratai is het belangrijkste nieuws de verspreiding van de Dogause Gauwdood (ook wel "Dogause Pest").

Keek op de Feek van de Week - nummer C (Mistel)

Keek op de Feek van de Week - nummer C
Een alternatieve schandelijke kijk op de alternatieve werkelijkheid - zoals gezien door onze verslaggever Donald Vlad Trumpoetin doch thans tijdelijk vervangen door onze alternatieve verslaggever Bernie Biden

Vervangende verslaggever door Deimiongisme getroffen

In een donkere en vochtige Thurilische kerker, waar onze vaste verslaggever thans van de gastvrijheid van de Thurilische justitie geniet in afwachting van het overeenkomen over het juiste bedrag voor het omkopen van het lotharpaar voor een onmiddelijke vrijlating en eerherstel, heeft de redactie van de KeekopdeFeekvandeWeek besloten om dan maar de pen over te dragen, doch natuurlijk zeer tijdelijk, aan onze hoogbejaarde verslaggever in opleiding, Bernie Biden, alhoewel het de uitdrukkelijke mening is van Donald Vlad Trumpoetin zelf dat niemand zo goed kan verslaggeven als hijzelf, maar dat de recente gebeurtenissen in de wereld niet kunnen wachten op de wel uiterst trage omkoopprocedures van het Thurilische justitiele apparaat, doch helaas lijkt onze nieuwe verslaggever in spe thans getroffen te zijn door een kwalijke Deimiongistische aandoening, net als overigens zijne al even hoogbejaarde koninklijke doorluchtigheid, koning Xalkĩ V Nunat, Prins van de Eerste Tak van Nunat en nog veel meer van Sambekistan, en net als bij zijne doorluchtigheid zal zelfs een intensieve behandeling van valkenveren in varkenssnot op het gelaat en andere intieme lichaamsdelen waarschijnlijk niet baten, hetwelk niet anders te verwachten valt volgens onze vaste, doch nog steeds niet vrijgelaten verslaggever Trumpoetin, naar eigen zeggen ook expert op het gebied van alles en dus ook ziekten, en die nu meent dat het gezien het rode hoofd van Bernie wel zeer duidelijk was dat deze teveel bloed in zijn hersenen had, hetgeen leidt tot een verhoogd denkvermogen (en dus een kwalijke zaak volgens Trumpoetin) en dat daarom de enige juiste behandeling, net als in het geval van zijne doorluchtigheid, koning Xalkĩ V, niet anders dan een forse aderlating kan zijn.

Muren in plaats van open kozijnen tegen gauwdood

Vanuit zijn donkere en vochtige Thurilische kerker, waar onze vaste verslaggever Donald Vlad Trumpoetin nog steeds tamelijk onvrijwillig van de gastvrijheid van de Thurilische justitie geniet in afwachting van het overeenkomen over het juiste bedrag voor het omkopen van het lotharpaar voor een onmiddelijke vrijlating en eerherstel, heeft hij door middel van een aan de Sambekistaanse kozijn gesmokkelde brief laten weten dat deze een muur zou moeten bouwen tussen Sambekistan en Dogau als zijnde de perfecte oplossing voor alle ongewenste, door de gauwdood aangetaste grenspasseerders, en zich hierbij en passant, hoewel toch in het geheel niet onverwacht want ons kent ons, zelf opgedrongen als de meest geschikte persoon hiervoor, daar natuurlijk niemand anders dan Trumpoetin zelf zulke goede muren kan bouwen.



Ngyue Ha Bhian Ngan Hyum (Irshanisme)

NgyueHaBhianNgan.png
nummer 12 — najaar 7457


Hyumhou Huur maakt Mistel spin in Irghum publicatie-web

(Mistel) — Het onderzoek door de Sambeekse Klassiek Hsue specialist Văljvo Junăă, waarover Ngyue Ha Bhian Ngan Hyum eerder heeft bericht, heeft her en der tot verhitte debatten over de aard, inhoud, authenticiteit, en implicaties van de Hyumhou Huur ("Bloemen-land Lezing" ) geleid. De belangrijkste discussies over de Hyumhou Huur controversie vinden plaats in schriftelijke vorm vanwege de grote afstanden tussen de toonaangevende kloosters, die vooral in Yoğor, Carcuŋŭatu en delen van West-Kuanga te vinden zijn. In mindere mate zijn ook kloosters in Oost-Kuanga, Ngan Hyu en Sambekistan in het debat betrokken, terwijl in Taratur, bijvoorbeeld, de kwestie geheel genegeerd lijkt te worden.

Omdat de grote afstanden en onveilige situaties in diverse landen uitwisseling bemoeilijken vindt deze vooral via Mistel plaats. Mistel heeft zich in de laatste jaren tot een belangrijk centrum voor de publicatie en verspreiding van Irshanistische teksten ontwikkeld — deels omdat het land al een sterk ontwikkelde boekdrukkerssector had, en deels ook omdat de Mistelse schippers en handelaars grote ervaring hebben met het verschepen van materialen naar zelfs de moeilijkste en gevaarlijkste delen van Taratai, zoals Sdacudoi en andere minder ontwikkelde en barbaarse streken. De handelswijze die zich heeft ontwikkeld is dat deelnemers aan het debat boeken of artikelen schrijven die, indien ze door een vooraanstaande kloosteroverste van voldoende kwaliteit worden geacht, naar Mistel worden verzonden alwaar ze worden gedrukt en vervolgens in gedrukte vorm naar alle belangrijke Irghum kloosters gestuurd. In Mistel zelf bevindt zich een groot aantal zetters die het Klassiek Hsue meester zijn en omdat bovendien de oplages niet zo groot zijn worden nieuwe boeken sneller gedrukt en verspreid dan tot nog toe voor mogelijk werd gehouden. Er is zo een snel internationaal informatie-uitwisselings-netwerk ontstaan dat door sommige Mistelse ondernemers het "inter-net" wordt genoemd.

De inhoud van de teksten die middels dit "inter-net" verspreid worden is hier niet kort samen te vatten. Er zijn teksten die de authenticiteit van de Hyumhou Huur betwisten (om onduidelijke reden vooral geschreven door kloosterlinen in Carcuŋŭatu), maar dit lijkt een minderheidsstandpunt te zijn. Het belangrijkste debat gaat tussen een kamp dat stelt dat de Huur tot een fundamentele herziening van Irgummistische leerstellingen moet leiden, en een kamp dat zich op het standpunt heeft gesteld dat de Huur "niks nieuws" bevat, een onbelangrijke tekst is, en dus geen reden is voor grote veranderingen. Binnen dat eerste kamp vindt voorts een debat plaats over wat de aard van die fundamentele herziening zou moeten zijn. Belangrijkste posities daarin zijn een toenadering tussen Irghum en het Deimiongisme (met name in Yoğor), en een herwaardering van het gedachtegoed van Ue Zaahyueng(en) (met name in West-Kuanga). Een prominente verdediger van die laatste positie is Yen Baryon. De meest vooraanstaande overste behorend tot het meer orthodoxe kamp dat geen reden voor verandering ziet is de Diamanten Meester van het Noorden.

In de Kpoho sekte heeft de Huur vooralsnog niet tot discussie geleid. De Diamanten Meester van het Zuiden heeft zich op het standpunt gesteld dat Văljvo Junăă's correctie een vergissing is en dat er dus geen reden is tot her-interpretatie van de tekst en dit is vrijwel overal geaccepteerd. In de Jokpin sekte, daarentegen, lijken Văljvo Junăă's correctie en interpretatie wel geaccepteerd te worden, maar de consensus aldaar is dat de oproep tot het realiseren van "geen-angst" in deze wereld in de herziene versie van de tekst een bevestiging is van het Jokpin gedachtengoed.


Thurilahén Vérsenpen (Thurilië)

Thurilahén Vérsenpen
nummer 11 — najaar 7457


Journalisme veroorzaakt polarisatie

Hoewel het erop lijkt dat zowel het Lotharpaar als de Raad van Ridders een hekel hebben aan journalisten en hun journalisme, brengt het hen niet tezamen. Integendeel, het heeft tot een tweestrijd geleid waarin beide partijen strijden voor het arresteren van zoveel mogelijk journalisten. Het Lothar-koppel beweert wel tweehonderd journalisten vastgezet te hebben en binnenkort te bestraffen voor hun heidens en gezagondermijnend gedrag. De Raad van Ridders beweert daarentegen tweehonderd-en-een journalisten te hebben gepakt (en gemarteld). Beide groepen proberen met deze retoriek hun kracht te tonen aan de horigen en lagere adel, dat zij de juiste mensen zijn om dit land te redden. De geestelijke orde van het fraternalisme raakt alleen maar gefrustreerder daar geen van de leidinggevende zijden zich ook maar iets aantrekt aan de idealen van de religie. "Des te belangrijker wordt het om bezinning te verkijgen onder de machthebbenden" aldus de Fraterpater van het geloof. Wellicht moeten wij ons eens hierin gaan bemoeien, ookal behoren wij geen wereldlijke macht te zoeken, wellicht is het toch wat we moeten doen om bezinning te krijgen. Dit zijn verdere vragen die worden bestudeerd in Chrounïngë.

Epidemie een verzinsel van het journalisme

De epidemie die lijkt rond te waren in verschillende landen, en ook de berichtgeving die uit Sambekistan komt, is een verzinsel van het journalisme. Dat is de verklaring van de Raad van Ridders en het Lotharpaar. Er is geen reden om zorgen te maken, omdat beide kampen druk bezig zijn met het uitroeien van dit heidens geloof.

Geestelijk leider stuurt gezant naar Chrounïngë

De Geestelijk leider van Thurilie heeft een gezant naar de Universiteit van Chrounïngë gestuurd. Door de chaos in Thurilie zijn velen onzeker geworden over hun geloof. De taak van de gezant is om te onderzoeken of de fundamentele overtuigingen van het Thurilisch fraternalisme te vereenzelvigen zijn met het Irshanisme. Indiend dit niet het geval is, zal de Kerk blijven zoeken naar vernieuwing. Updates zullen volgen. Eerste Update Een eerste ronde van studie van oude teksten is gedaan. Volgende ronde van deze krant verwacht de gezant een samenvatting te publiceren.


Asjha (Sambekistan)

Asjhakop.png
12 buutŭnd — hbŏŏri 16441
nummer 10 — najaar 7457


Leger naar Dogau om plaag uit te roeien

Rhaq bu Dogau wĕ hrunjhŭvŭde qomonqŏljds
Qĭqaotj / Kykawc, 17 birrodtqom 7433 – Uitvoerend Bestuurder Kozijn Pŏzŏr Vlăk heeft de Sambekistaanse heirscharen bijeen geschaard om een uitval uit te voeren op het buurland Dogau. Dit vanwege een zich snel verbreidende pest die het zuidwesten van Taratai sinds enige tijd teistert. Pŏzŏr Vlăk meent dat het bestuur van Dogau te weinig doet tegen de verspreiding van de zogeheten Dogause Pest en wil korte metten maken met de besmetting. Tot nu toe heeft de pest zich vooral in westelijke richting verspreid, naar Karandis en Sdacudoi, maar het Koninklijk Genootschap van Erkende Sambekistaanse Kwakzalvers (BQSSH) meent dat het een kwestie van tijd is, voordat ons land ten prooi zou kunnen vallen aan de Dogause Gauwdood, zoals de ziekte in onze kringen bekend is geraakt. "Niets doen kan dodelijk zijn", zegt Jgŭŭstj Oĕtjqĕr, voorzitter van de BQSSH. "Hoewel het op het gelaat aanbrengen van in varkenssnot gedrenkte valkenveren een bewezen helend effect heeft, acht het genootschap het raadzamer het euvel bij de bron aan te pakken: in Dogau!"

De uitval verloopt waarschijnlijk via Uhh, aangezien dat de kortste weg is. Soldaten hebben opdracht burgers die ziekteverschijnselen vertonen, van een afstand onschadelijk te maken en vervolgens te verbranden.

Maatregelen tegen oprukkend journalisme

Pubaaŏ zq seehjti qrantjprăăt
Qĭqaotj / Kykawc, 26 birrodtqom 7433 – Uitvoerend Bestuurder Kozijn Pŏzŏr Vlăk heeft maatregelen aangekondigd tegen het oprukkende journalisme in deze contreien. In ons noordelijke buurland Thurilië werden aanhangers van deze verderfelijke stroming reeds enkele maanden geleden door zowel het Lotharpaar als de Raad van Ridders in hechtenis genomen, een teken dat de beide strijdende partijen een nieuwe gezamenlijke vijand hebben geïdentificeerd. Het journalisme kenmerkt zich door het verspreiden van zogeheten 'nieuws' dat volgens hen dient om het volk te informeren over het wel en wee van het land en de wereld. "Iedereen zal met mij eens zijn dat een dergelijk staatsondermijnend fenomeen te vuur en met zuur bestreden moet worden", aldus de Uitvoerend Bestuurder. "Straks gaan leden van de burgerij of wellicht zelfs boeren, horigen en lijfeigenen zich een mening vormen over hetgeen hun te ore komt en dat kunnen we natuurlijk niet hebben!" De Uitvoerend Bestuurder heeft razzia's bevolen in de grote steden en wil ook het platteland uitkammen. De Oostgauw zal daarbij prioriteit krijgen, aangezien dat deel van het land aan Thurilië grenst.

"Koning lid van Deimiongistische Broederschap"

"Basals mŏbrjeqt Deemjo Ŏŏtseirĕs"
Qĭqaotj / Kykawc, 5 butrvadĭ 7433Koning Xalkĩ V Nunat, Prins van de Eerste Tak van Nunat en afstammeling van koning Kalalit V zou volgens nog onbevestigde geruchten, die mogelijk zijn verspreid door journalisten, bekeerd zijn tot de variant van het Irshanisme die door de Deimiongistische Broederschap wordt aangehangen. In dit kader zou hij persoonlijk materieel bezit hebben afgezworen en laken en in plaats daarvan het collectieve eigendom der dingen nastreven. In dit kader zou hij zichzelf zien als primus inter pares, de personificatie van het volk van Sambekistan.

"Zelfs als dit waar zou zijn, dan is het onwaarschijnlijk dat Zijne Majesteit de rest van zijn familie, laat staan de rest van de adel en het landsbestuur hierin mee zou krijgen", aldus iemand die naar eigen zeggen de wandelgangen van het paleis frequenteert maar als zodanig liever niet bij naam genoemd wil worden. "Hoewel onze vorst hoogbejaard is, is hij nog goed bij zinnen."

"Dit is geen onwaarschijnlijk gerucht", aldus een ander, die ook al zo onbekend wil blijven. "Alle staatkundige ontwikkelingen in het verleden wijzen erop dat Zijne Majesteit de staat al jaren op Deimiongistische manier aan het hervormen is. Veel adellijke families hebben immers geen zeggenschap meer over hun historische gronden, die in het bezit zijn van Sambekistan." Het tegenargument dat het Sambekistaanse volk toch niet in het bezit zijn van die gronden, wordt door de anonieme zonderling (het is vast een journalist) weersproken: "Het volk bezit alles maar is zelf niet mondig om het te besturen. Daarom doen de Koning en zijn regering dat."


De Spiegel van Karandis (Karandis)

Spiegel.png
Charandice Opols ( ), het nieuwsorgaan van Karandis met nieuws uit en over Karandis en ommelanden.
nummer 12 — najaar 7457

Prinses geboren

Het koninklijk huis van ons land heeft onlangs bekend gemaakt dat koningin Siokas afgelopen week bevallen is van een dochter en dat de nieuwe prinses de naam Alezas gekregen heeft (naar voormalig koningin Alezas van Kalodis en Sabardis) en dat kind en moeder het ook dit keer goed maken (hoewel de bevalling dit maal langer duurde dan de twee vorige keren). Gewoontegetrouw verkondigden herauten overal in het land de geboorte van deze nieuwe prinses en werden er in alle grotere steden kanonschoten afgevuurd (maar omdat het alweer het derde kind was, waren dit er slechts vijftien).

Verkiezingen voor Kermis na overlijden van parlementsleden in epidemie

Nog dit jaar zullen bijna alle landschappen van ons land, als gevolg van het feit dat veel leden van de Kermis door de Dogause pest het loodje hebben gelegd, genoodzaakt zijn om nieuwe afgevaardigden voor het parlement te kiezen of aan te wijzen. In met name de zuidelijke en westelijke landschappen blijkt nu soms meer dan de helft van het aantal afgevaardigden door overlijden of andere oorzaken niet meer in staat te zijn hun functie als parlementslid te vervullen en hier komt nog bij dat ook veel stemgerechtigde kiezers het Tarataise voor het hemelse hebben ingeruild hetgeen voor de nodige procedurele problemen zorgt. Zo overleden in een van de zwaarst getroffen landschappen, Undice, in het westen van ons land, zeven van de twaalf afgevaardigden, terwijl het aantal stemgerechtigde burgers verminderde van ongeveer tien tot onder de drie procent. Ook in de aangrenzende landschappen Valdice en Kardice is het aantal stemgerechtigden flink afgenomen en hoewel de aantallen in de overige landschappen weliswaar wat minder groot zijn gaan er nu toch stemmen op om het kiesstelsel te hervormen in dier voege dat meer burgers stemrecht krijgen.

Plannen voor kolonisering Uhh vooralsnog ontkend

Minister van Staat, Kolpertins Pets, weigerde kortgeleden ieder kommentaar op berichten over plannen voor de kolonisatie van een gedeelte van het land Uhh en ook wilde hij geen mededelingen doen over de gezant die onlangs vanuit Karandis naar de Sambekistaanse hoofdstad afgereisd was voor overleg met Uitvoerend Bestuurder Kozijn Pŏzŏr Vlăk van Sambekistan over de op handen zijnde aanval op Uhh en Dogau door Sambekistaanse troepen. Hardnekkige geruchten hadden namelijk doen gelden dat er een door beide landen gesteund voorstel op tafel lag over de verdeling van Uhh door Karandis en Sambekistan en dat er al tal van Karandese oorlogsschepenschepen in de haven van Hio lagen voor onmiddellijke afvaart naar noord Uhh. Voor Sambekistan zou een herovering van delen van Uhh namelijk een niet onaanzienlijke uitbreiding van ´s koninkrijks grondgebied betekenen terwijl Karandis voornamelijk geinteresseerd zou zijn in de vanwege de handel belangrijke noordelijk kustgebieden van Uhh.