Môyare

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search
Môyare.png

Môyare
Mörchenstadt

— Gemeente (emrag) in Afana
Provincie Vámad
District Tôres-Môyare
Zetelplaats Môyare
Oppervlakte 58 km²
Inwoneraantal 138.862
Bevolkingsdichtheid 2.414 inw./km²
Burgemeester Amdor Bivalés
Aantal plaatsen 2
Postcodes 5600 - 5617
Kenteken MY
Belangrijkste verkeersaders M 8 M 24 25 50

Môyare is de grootste stad en de hoofdstad van de Afanese provincie Vámad, gelegen aan de rivier de Porèm, daar waar deze het Frodagebergte verlaat. Met ruim 138.000 inwoners is de stad ruim vijf keer zo groot als de nummer twee van de provincie: Kiris. Samen met de plaatsen Nibirg (Nieburg), Gýsmô (Ginzmöhr) en Tisberbag (Tinzerbache) vormt het een aaneengesloten stedelijk gebied.

Geografie

Môyare is gelegen in het noorden van de provincie Vámad, direct tegen de grens met het Duitstalige Froda aan (district Monbenau). De stad ligt tegen de zuidelijkste hellingen van het Frodagebergte aan en vormt de start van het steeds breder wordende dal van de rivier de Porèm, ook wel de Zuidelijke Tirmadaafse vallei genoemd. De gemeente is grotendeels stedelijk gebied, op enkele vierkante kilometers in het zuiden na, hier ligt het dorpje Sál-Yosèf aan het riviertje de Osdô.

Wapen

Het wapen van de gemeente bestaat uit een groene driehoek aan de bovenzijde met daaronder een wit en een rood vlak. Groen staat voor het Frodagebergte, waar de stad tegenaan gelegen is. Rood staat voor de levendigheid van de stad onder die ruige natuur en wit voor de vrede die de stad kende nadat het na kleine opstanden en dergelijke officieel ingelijfd werd door het koninkrijk Vámad.

Môyare (stad)

In 1801 wordt Môyare als Mörchenstadt gesticht door de Duitse kolonialisten, als antwoord op het gebrek aan goede verdediging aan de zuidkant van het Frodagebergte. De plek wordt op dat moment al bewoond door tientallen Lamiërs die er ook al enkele dorpjes hadden gesticht. In eerste instantie beginnen zij een verzet tegen de komst van Duitse uitbreiding, maar de machtsverhouding is te scheef en na enkele afspraken kunnen de Lamiërs in hun dorpjes blijven wonen. De ligging ten zuiden van de stad zorgt naast een goede verdediging ook voor een gunstig klimaat, wat de stad een aantrekkelijke plek maakt voor toekomstige bewoners. De stad groeit snel tot 10 duizend inwoners in 1820 en blijft dan hangen rond dat getal. De buitengrenzen van de stad komen namelijk steeds dichter tegen de Lamische dorpjes aan, wat hen tegen het zere been stuit. Met steun van -de op dat moment sterk gegroeide- Lamische 'nationale' legers, voeren de inwoners nieuwe protesten en kleine aanvallen uit tegen verdere uitbreiding. En met succes: in 1824 'ruilt' de Duitse Froda-regering de stad met een flinke lap grond in het noorden van Vámad (hedendaags nog steeds onderdeel van Froda als de gemeenten Bunnrost, Inserbache. Grossmarcht en Markt-an-der-Giesser). Afgesproken wordt dat de Duitstalige inwoners mogen blijven wonen naast de Lamiërs, als zij dat willen. Alsnog besluit alsnog een derde van die inwoners vrijwillig de stad te verlaten richting het dan veel kansrijker wordende Branzing. Môyare reageert echter snel op de achteruitgang en doet vol mee met de industriële revolutie, iets wat de Vámadese regering sowieso erg stimuleert: steden als Taryâlov en Yibèlov zijn daardoor nog steeds een van de belangrijkste industriesteden van Afana. In 1874 wordt na inlijfing van Vámad tot Afana per decreet van president Maryorim Mil besloten dat Môyare de hoofdstad van de nieuwe provincie wordt. Dit door de strategischere ligging, de dus goed ontwikkelde industrie en het feit dat het intussen al vele malen meer inwoners had dan de voormalige hoofdstad Borag.

Sindsdien staat Môyare nog steeds bekend als industriestad, voornamelijk groot in de voedsel- en verpakkingsindustrie. Vanaf Môyare wordt de rivier de Porèm ook bevaarbaar, ten zuiden van de stad is dan ook een (container)haven te vinden. In 1915 wordt verder een universiteit opgericht: de Universèl Môyarals. Beziensdwaardigheden zijn de katholieke dubbeltorige kerk, het Vámadese parlementsgebouw en de Velèmers-fonteinen.

Plaatsen in de gemeente

Hieronder alle plaatsen in de gemeente Môyare, met postcode en inwonertal.

Postcodeplaatsen