Lumezen

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

De Lumezen (Afanees: Lùmesev, Engels: Lumeses, Frans: Les Luimesses, Duits: Lümezen, Oud-Lamisch: Hhlumeswod) zijn een middelgebergte in Afana. Het gebergte bestrijkt een oppervlakte van zo'n 8.500 km² en heeft met 852 meter de Serwal als hoogste punt.

Naam

De naam stamt af van een taal die door de oorspronkelijke bewoners van het gebied gesproken werd. Het is niet helemaal bekend wat dit woord precies was, wel is bekend dat dit als Hhlumeswod in het Oud-Lamisch is terechtgekomen. Het gebergte heeft uiteindelijk ook naamgegeven aan get later ontstane volk de Lamiërs. En indirect aan de stad Lams.

Geografie

Het gebergte beslaat bijna de volledige provincie Ubnag en delen van de provincies Madravië, Sýrnos-Lestog, Françafa en Negesiw-Dirunag.

Indeling

Het gebergte is geografisch gezien op te delen in 7 gebieden, gescheiden door dalen en vlaktes:

Galdâ

Gelegen in het noordwesten. Strekt zich uit van relatief lage bergen in Sinaglart-Bov tot hogere toppen in het Galdâmassief. Hoogste punt is de Fundar. Ook ontspringen de bronnen van de Sinne hier. Belangrijkste steden zijn Ormâyas en Galdâlev. De M33 gaat hier door middel van een tunnel door het hoogste deel geen. Het dal van de Les-Ormâ vormt de natuurlijke grens met Groot-Lumezen.

Groot-Lumezen

Onder Galdâ ligt een groep met hoge en vooral spitse toppen. Doordat vroeger gedacht werd dat dit de hoogste toppen waren kreeg deze streek de naam Tôres-Lùmesev/Groot-Lumezen. Maar toen er betere meting mogelijk waren kwam men erachter dat er drie toppen in Serwalië toch echt hoger zijn dat het hoogste punt van dit gebied: de Pelesnâ. De belangrijkste rivier is de Beranad die een diep dal uitslijt richting het Sint-Pormalenmeer.

Gadrim

Het Gadrimmassief bevat de hoogste toppen van de Lumezen. Met als absolute top de Drosdèr; gelijk naamgever van het gelijknamige district. De langste tunnel van Afana is ook gelegen in die massief: de Galrimtunnel, onderdeel van Afana's belangrijkste noord-zuid-verbinding de M5. Galrim is ook het dunbevolkst. Met enige echt belangrijke plaats Kaldargirg tegen de eerste hellingen met amper duizend inwoners.

Orpeden

De Orpeden (Orpýdev) vormen het zuidelijkste deel van het gebergte. Met wat lagere toppen (rond de 500/600m) is dit een wat dichterbevolkt gebied. De randen van de verstedelijkte regio rond Sál-Falsar lopen de zuidelijkste hellingen van de Orpeden op.

Refisag/Refisagië

Haar meren maken deze streek tot de meest toeristische van het land. Vergelijkbaar met de Alpenmeren zijn hier diverse meren in een goed klimaat te ontstaan. De bergen rondom zijn maximaal 500 meter en kennen maar enkele spitse toppen. De Worgos ontspringt hier en vormt al snel het Grootrefisagmeer. Andere bekende meren zijn het Tarmarmeer, Marbavmeer en het Mitirse Zandmeer. Bekende plaatsen zijn Tegève, Gem-par-Tarmar, Mitir en Lalèbarv.

Noordelijke-Denuizen

Zuidelijke-Denuizen