Vremburg-Ghal relatie

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Sinds de kolonisatie van Hiruki en Wandao is er een onstuimige relatie geweest tussen het huidige grondgebied van het Koninkrijk Vremburg en Ghal. Deze pagina vertelt over de relatie tussen beide landen en de achtergronden van de geschiedenis.

Guus: deze relatie is op dit moment een voorstel, n.a.v. gesprekken met Bernard en Martijn, in de aanloop naar de deadline van 16 juni. Op het moment van schrijven is de tekst nog niet volledig.

Ghal start in het begin als een één van de locaties waar kolonistengroepen naartoe reizen om zich daar te vestigen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Luiten die vanuit de landinsgplaats noordwest Hiruki en Wandao koloniseren. De kolonisten hebben een Germaanse achtergrond, die logischerwijs wellicht, redelijk in de buurt van de Luiten komt. De Ghal koloniseren hun omliggende gebieden, maar houden daarbij veel vast aan een zeevarend bestaan (o.a.handel en visserij), en gaan zodoende niet al te ver landinwaarts op Hiruki. Vanuit hun achtergrond zijn de Ghal gespitst op handel.

Op een gegeven moment, ergens na het begin van de vorming van proto-Vremburg (tweede helft 3e eeuw 250-300NT), vindt er een splitsing plaats in de elite van proto-Vremburg. Wellicht een broedertwist, in ieder geval ruzie binnen een belangrijke Vremense familie. Het (afvallige) familielid vertrekt uit proto-Vremburg en neemt een groep vertrouwelingen mee en reist naar de gebieden van Ghal. Wellicht vindt deze afsplitsing plaats nádat de proto-Vremen haar huidige gebieden op Ghal had veroverd. De afvallige broer neemt controle over het toenmalige Ghal-gebied en verandert hun doctrine en samenleving radicaal (?).

Het nieuwe leiderschap stuurt Ghal in de richting van een Noorse/Vikingse levensstijl en introduceert de filosofie dat alle vrouwen op Ardra van de Ghal zijn. Binnen een halve eeuw is heel Ghal doordrongen van de nieuwe levenswijze en filosofie.

Tot zover Ghal, meer volgt, waarschijnlijk in een iets opener bewoording en omschrijvingen.

Uitleg Ghal

Guus: deze uitleg heb ik van Martijn gehoord, ik kan niet garanderen dat ik het voor 100% goed heb onthouden of geïnterpreteerd.

  • Het centrale eiland met Yuvesborg is het centrum van de vrouwenhandel op Ardra. (het zou leuk zijn als dat zo zou zijn}.
  • Op Maagdenborg worden de vrouwelijke maagden vastgehouden.
  • Alban en Nieuw Dinaste zijn handelssteden.
  • Ghalscaye is min of meer een handelsklooster.
  • paanen staat voor bad, Paanenfer en Paanen zijn dus steden met een bron Guus: Wellicht zoals Bath in Engeland, eertijds? Dulminis: De naam 'Paanen' is ontleend aan de naburige HHA-steden die met Pãnen beginnen, wat inderdaad 'bad' betekent (Pãnen Tempazi/Bad Temper, Pãnen Ettitidazi/Bad Ettitude, Pãnen Herdeizi/Bad Herdee en Pãnen Om̃azi/Bad Omen; 'Paanen' staat in de HHa ook wel bekend als Pãnen Habitazi/Bad Habit). In de beschrijving van het Gebied Don̥en Zitemp et heb ik een mij nog niet helemaal aanstaande beschrijving gegeven van zo'n badstad, maar ik weet niet of Martijn daarvan op de hoogte is.
  • Abrun staat voor een fort of militaire gemeenschap. Steden als Yus Abrun en Jalan Abrun zijn dus gefortificeerde steden
  • De Ghal zijn van Germaanse afkomst of hebben in ieder geval een duidelijke germaanse insteek. Dulminis: Dat wilde ik Martijn nog vragen: was het toen een op zo'n manier van het Westerlings afwijkend Germaans dat het tijdens de kolonisatie van Hiruki verklaart dat ze niet met de Westerlingen zijn opgetrokken? Tegenwoordig kan de taal door Westerlingse (Vremburgse?) inmenging best weer meer naar de andere Westerlingse talen zijn toegegroeid. Guus: Martijn zei tegen mij dat het net zo goed mogelijk kan zijn dat de Ghal of Ghal zelf vanuit Vremburg is opgezet. Om enigszins met de nu beschreven kolonisatie in pas te lopen is het handig als de Ghal zodanig afwijkend waren dat ze apart naar hun huidige gebied trokken, zoals op de kolonisatie-kaart is te zien. Verder staat het open, geloof ik. Lajos: Gezien wat eerder is vastgesteld kan Ghal niet vanuit Vremburg zijn ontstaan en kan het talig niet al te nauw verwant zijn aan het Westerlings. De categorie "Germaans" lijkt me echter breed genoeg om voldoende af te wijken, i.i.g. oorspronkelijk.
  • Ghal hangen een combinatie van zienswijzen van de Vikingen en de Masaï (oude filosofie alle koeien van de wereld zijn van ons) aan.
  • De nederzettingen en steden op het vasteland zijn vooral gericht op de handel. Lajos: In mijn aanvullingen op het geschiedenis-overzicht ben ik er van uit gegaan dat er culturele verschillen zijn tussen het zuidelijk en noordelijk deel van Ghal (handel in het zuiden, piraterij en vrouwenhandel in het noorden), en dat dit (i.i.g. deels) een historische oorsprong heeft.
  • Er zijn veel nederzettingen op hooggelegen plekken in de vorm van forten.
  • De eilanden zijn meer gericht op strooptochten van tijd tot tijd en het handelen in vrouwen.
  • Op één plek (stad/fort) worden vrouwen bij de strijders gezet om hen te 'harden'. De strijders moeten dus met hun tengels van de vrouwen afblijven. Ruzie om, of het inpikken van de mooiste vrouwen door de leiders is wel een bekend fenomeen. Guus: ik ben even kwijt welke stad dit ook alweer was, vergeten helaas.