Thurilahén Nihirafír Lúthil

Geopoeia
Jump to: navigation, search

De Stedelijke Samenzwering in Thurilië (Fáril: Thurilahén Nihirafír Lúthil; Hirrisch: Turila; Maxĩn-Wacamakalit: Tulylacissewcyxmesttuk; Sambeeks: Hurrĭ of Băssehurrĭ; Voorlands: a Turilsar Dvarpana Gersvar of a Turil, Holgun: Turhil) is een land op de planeet Durdaste in de regio Taratai (Project Taratai). Kortweg staat het land bekend als Thúrila ofwel Thurilië. Thúrila is 170 jaar geleden onafhankelijk geworden van het Prins-Karabinaat der Wacamakalit middels een opstand geleid door stedelijke ridders (de Nihira). Thans is Thúrila een "meritocratie" op basis van culturele deugden die karakteriserend zijn voor de Nihira. De uitvoerende macht is in handen van de hoogste ridder, de Lothár. In het noorden grenst Thúrila aan Hirrië en in het zuiden is het buurland Sambekistan. De hoofdstad is Rothálen.

De Stedelijke Samenzwering in Thurilië
land in Taratai
Officiële naam: Thurilahén Nihirafír Lúthil

Hoofdstad: Rothálen

Oppervlakte: 783.900km²

Inwoners: 4.962.100

Bevolkingsdichtheid: 6,33 inw./km²

Staatsvorm: Meritocratie

Demoniem: Thurilisch

Officiële taal: Fáril

Nationale feestdag: Herinnering van de Samenzwering

Valuta: onbekend

Vlag:

onbekend

Geschiedenis

Prehistorie

Oudheid

In de periode die bekend staat als de oudheid in Taratai was Thurilië vrijwel volledig onbelangrijk. Het gebied was bewoond door stammen. Door een diep geloof in broederschap werd verbondenheid erg gewaardeerd. Dit resulteerde in het uithuwelijken van kinderen zodat stammen een interesse hadden in de vrede. Gedurende de Oudheid was Thurilië bewoond door 5 van zulke verbondenheden, die de basis waren van de huidige 5 stammen (ofwel volkeren). Door de praktijk van het bevorderen van de interne afhankelijkheid heeft dit geleid tot redelijke culturele homogenizatie al in deze vroege jaren. De stammen raakten in deze periode vaak in oorlog om jachtterrein te winnen.

Zwarte Eeuw

Middeleeuwen

Demografie

Thúrila heeft officieel slechts een volk: Lotháringen (oftewel: onderdanen van de Lothár). Op micro-schaal is er een sterke identiteit per stadstaat die een onderdeel is van de federatie. Echter, men zou kunnen zeggen dat er diverse stammen zijn binnen het volk. Op basis van de geschiedenis en mythologie wordt door de Lotháringen onderscheid gemaakt tussen 5 stammen (Máthar, Thilúth, Motí, Rúlehen, en Réllas Miríl).

Taal

Fáril is de taal die door alle mensen in Thúrila gesproken wordt. Er zijn echter wel diverse (sterke) dialecten. Men zou kunnen zeggen dat ze als verschillende talen moeten tellen.

Administratieve Indeling

Thúrila is een federatie van stadstaten die redelijk onafhankelijk zijn. Het bestuurlijke centrum van de federatie en voor coordinatie van de continuerende samenzwering is in Rothálen.

 • Rothálen: de hoofdstad van het land. Hier wonen vooral veel Thilúth. Het is een levendige havenstad aan de monding van de Tilíhen-rivier. Het is ook bekend onder zeelui als de stad der bordelen. Veel tijd wordt gestoken door bestuurders om te zorgen dat er geen overlast plaatsvindt en dat het normale morele leven er niet onder lijdt.
 • Turifér: ook deze stad is onderdeel van de stam Thilúth. Het is een kalme stad, en een centrum van landbouw in de vallei van de Tilíhen-rivier.
 • Torók: deze stad, bewoond door Thilúth, is bij de centrale grensovergang met Sambekistan. Het is een oude stad aan een belangrijke handelsroute naar ((nog te bepalen)) door het Ukutagebergte.
 • Ravíl: dit is een kleine havenstad aan het einde van het Ukutagebergte. Meer dan visserij vindt er eigenlijk niet plaats in deze stad, die bewoond wordt door Motí.
 • Málithis: dit is een havenstad nabij Ravíl en is een belangrijke grenspost met ((nog te bepalen)). Maar net als in Ravíl is er weinig gaande in deze stad. Ook hier wonen Motí.
 • Muthríl: dit is het economische centrum van de Motí. Het is een grote handels- en havenstad ten noorden van Rothálen, aan de monding van de Rílar-rivier.
 • Ukutá Lathríl: dit is de belangrijkste stad van de bergstam, Réllas Miríl. Deze stam leeft vooral van landbouw en veehouderij. Gezien de ligging rond de rivieren en in de vlakte heeft deze stad een redelijk belangrijke functie gekregen.
 • Tihamén: een rustige bergstad van de Réllas Miríl. Hier zijn vooral veel kloosters en religieuze toevluchtsoorden.
 • Tsehén: een levendige handelsstad aan de voet van de bergpas naar ((nog te bepalen)). Ook dit berggebied is bewoond door Réllas Miríl.
 • Natúk: de centrale stad in het land: alle hoofdwegen komen hier samen. Zodoende is het een belangrijke overstap- en handelsstad. Er zijn ontzettend veel herbergen voor reizigers. Deze stad is de hoofdstad van de Máthar.
 • Tikíl: de andere stad waar Máthar leven. Vergeleken met Natúk is het maar klein. Er is vooral veel landbouw rond Tikíl.
 • Fáhilis: een kleine landbouwstad, maar met hoogstaande adel, van de Rúlehen.
 • Nohotíl: een dichtbebouwde grensstad, en belangrijkste stad van de Rúlehen.
 • Torothálen: de meest zuidelijke stad en belangrijk centrum voor relaties met het Oosten van Sambekistan. Ook dit is een stad van de Rúlehen.

Politiek

Lárim-bijeenkomsten

Lárim-bijeenkomsten zijn een overblijfsel van de tijd dat de Stedelijke Opstand begon en de ridders publieke steun nodighadden om deze grootse opstand een succes te maken. Deze bijeenkomsten zijn informele bijeenkomsten georganiseerd, voorheen alleen door ridders, door burgers om over van alles te praten, inclusief politiek. Meningen worden gedeeld, gevormd en kennis wordt vergaard. Tijdens deze discussie wordt er op Lárim gekauwd, een inheemse "drug". Vaak sturen de ridders een afgevaardigde naar deze bijeenkomsten om geinformeerd te zijn over wat er speelt onder de bevolking zodat ze dat op tafel kunnen brengen tijdens de bijeenkomsten tussen de ridders. De Lárim-bijeenkomsten vinden plaats in de publieke ruimte, barren, en bij mensen thuis; ze kunnen door iedereen georganiseerd worden; en mensen brengen hun eigen Lárim. Vaak vinden deze bijeenkomsten plaats na het werk, in de avond, en er kunnen diverse bijeenkomsten op hetzelfde tijdstip georganiseerd zijn.

Cultuur

Wereldbeeld

Het Thurilische wereldbeeld is gebaseerd op het geloof in the verbondenheid van alles. Zodoende benaderen Thuriliërs communicatie erg anders: degene die goed communiceert luistert. Door te luisteren komt men veel te weten over de omgeving. Alleen als men uitgekomen is op een hoge status is iemand toegestaan te praten, omdat alleen dan zij voor de gemeenschap kunnen praten. Het individu bestaat niet voor Thuriliërs: alles is altijd onderdeel van een groot assemblage, waarin elke steen, mens, dier en plant een rol speelt en communiceert.

Religie

Versie van het fraternalisme