Talk:Hsue

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

20.000 in de steden in west-Sdacudoi? Of wilde je een groter aantal, 2% van de bevolking in de Skachora zou 32.000 Hsue zijn +/- (Dumeria)

"West" was een vergissing. Er zijn vast wel een paar Hsue in Skachora, maar ik bedoelde de dichtbevolkte oostkust. Van Furiparo tot Seba (maar meer in het midden en noorden dan in het zuiden). Daar moeten wel 150.000 (of zelfs veel meer) Hsue in te passen zijn in een hoop kleine gemeenschappen in de grote en middelgrote steden zonder dat ze enige serieuze invloed hebben. (Lajos)
Zo'n aantal kan in principe wel ja, maar waarom komen ze specifiek daar terecht dan? Hun thuislanden liggen namelijk niet bepaald in de buurt. (Dumeria)
Er zijn Hsue gemeenschappen (bijna) overal rondom de Tarataizee en met name in gebieden die ooit tot het netwerk van Ulughe of het Rijk van Yume behoorden. Sdacudoi is daarvan een voorbeeld, maar ook bepaalde locaties in Tai. De Hsue Diaspora volgde oude handelsroutes en kwam dus terecht in de gebieden rondom de havensteden in dat eeuwenoude netwerk. En sowieso wonen alle Hsue ver weg van hun thuisland, want dat was in Gorogir. (Lajos)
Ah bon, de Hsue moeten dus bezien worden als een type "joden", een cultuurvaste groep die in kleine gemeenschappen woont. Een vraag die me rest is of men gelovig is Irshanistisch? Dat zou kunnen conflicteren met de recentere theocratisering van het politiek stelsel in Sdacudoi, zeker in de kernregios zal men geen andere godsdiensten accepteren, een aantal recente duumviren komen uit de religieuze orden namelijk. Mochten er meer Hsue hebben gewoont dan kan een deel hun religie opgegeven hebben en een deel vertrokken zijn.
In de Isu Fiu, I Cberõ en Fibã is men denk ik wat vrijer om de eigen religie aan te houden, deze gebieden staan niet zo sterk onder de centrale controle immers. Enkele duizenden in ghetto's wellicht, laten we het op een 120.000 houden in totaal. (Dumeria)
De Hsue zijn erg gelovig en Irshanistisch, maar het zou kunnen dat ze hun geloof alleen in het geheim belijden. Misschien dat ze om die reden in sommige gebieden vervolgd werden/worden. Hsue zijn naar Sdacudoi gekomen vanaf ca. de 62e eeuw. Aanvankelijk in heel kleine aantallen, maar vanaf de 65e eeuw meer. Hoe ze daar ontvangen zijn, of en wanneer ze vervolgd zijn vanwege hun geloof, en waar ze nu wonen kun je wellicht het best zelf bepalen. Misschien is het handig om een paragraaf over Sdacudoi te schrijven in de sectie over de Hsue Diaspora. (Lajos)

Waren de Hsue actief in de handel? Dat past niet echt in mijn beeld van de Hsue Diaspora: ik zie ze meer als ambachtslieden dan als handelaars. Echter, als het beter past in Sdacudoi dat ze daar handelaren waren heb ik daar geen heel groot bezwaar tegen. (Lajos)

(Technische opmerking die geschrapt kan worden na lezen: voor de duidelijkheid in gesprekken als hierboven kun je antwoorden op het voorgaande laten beginnen met : (en voor elke nieuwe lijn een : extra totdat de tekst te veel alleen aan de rechterkant van de pagina verschijnt en het dus handiger is om weer opnieuw te beginnen). Daarnaast kun je een mededeling afsluiten met -- en vier tildes; deze vier tildes worden automatisch vervangen door naam en tijd zoals hier: -- Dulminis 11:25, 15 April 2018 (CEST) )

---

Er zijn Hsuegemeenschappen aanwezig in de grootste steden van het Senkoldistische Rijk (Dus Dasarb, Uan, Sihab). Ik vermoed dat ze in sommige perioden in de geschiedenis wel zijn vervolgd, maar de laatste periode van religieuze vervolging ligt toch alweer een eeuw of twee achter ons. -- TBR

De Misonische landen zijn traditioneel ingericht om groepen die in gemeenschappen leven ruimte te geven. Dat zal echter alleen in de steden zijn geweest, want voor gemeenschappelijke landeigenaren gelden allerlei plichten t.o.v. de staat (zie de wiki-pagina over Misonia. Buiten de Misonische landen (die deel uit maakten van het Misonische Rijk) golden soortgelijke principes maar met aanpassingen om beter aan de lokale omstandigheden te voldoen.