Skuria

Geopoeia
Jump to: navigation, search
Skuria
— Natie —
Vlag
Flag skuria.png
Planeet Durdaste
Regio Taratai
Hoofdstad Utara
Staatsvorm Autocratie
Stichting 7435
Inwonertal n.t.b.
Talen Miso
Religies n.t.b.
Etnische groepen Misonen (34%)
Adjectief Skurisch
Munteenheid n.t.b.

Skuria (Tynggamabob: Khódumisuxgur , Holgun: Skur) is een land in de subregio Amagome in het noordoosten van de regio Taratai op de planeet Durdaste en onderdeel van het interactieproject Taratai. Het was in het recentelijke verleden onderdeel van het Misonische Rijk. Nadat het rijk ineen stortte besloten de overwinnende mogendheden een bufferstaat te creëren om in ieder geval niet alle instituties van het rijk verloren te laten gaan. Skuria is een multi-etnische staat zonder dominante bevolkingsgroep. De Misonen vormen nog wel de grootste minderheid.

De mogendheden vonden het zinvol dat Skuria een autocratische en centralistische staatvorm kreeg. Zij wilden daarnaast ook lokale leiders die hen hadden gesteund in de strijd kunnen belonen. Voor de opzet volgden zij het voorbeeld van Misandria. Het nieuwe staatshoofd werd de Atal en deze werd ondersteund door de Frume, een soort Eerste Minister.

De geschiedenis van Skuria is vrij bijzonder. Het draait hierbij vooral om haar hoofdstad Utara, een eenzame tussenstop en marktplaats tussen de Vallei van de Zún en westelijke Oreva. De stad lag zo afgelegen dat geen natie het de moeite waard vond om het te veroveren. De stad is zowel van het zuiden als het noorden gebruikt als uitvalsbasis en om die reden uit wraak meerdere keren verwoest. Toch is zij steeds herbouwd. Aan deze situatie kwam 200 jaar geleden een einde. De Misonen ondergingen een periode van expansie en richtten zich hierbij ondermeer op de Vallei van de Zún waarvan ze het oostelijke deel al eeuwen in handen hadden. Ze hadden de strijd om de vallei al vele malen gevochten maar deze keer besloten zij het anders te doen. Vanuit het oosten veroverden zij Utara en zetten aanvoerslijnen op om de stad tot een nieuwe basis te maken. Het duurde niet lang voordat zij vanuit Utara naar het zuiden trokken en de vijand in de flank aan vielen. De Vallei van de Zún kwam in handen van het Misonische Rijk. Utara werd een belangrijke pijler in haar controle tegen dreigingen. De provincie Rudime werd gevormd en Utara kreeg serieuze verdedigingswerken. Honderden Misonen vestigden zich in Utara doordat het Rijk de vestiging stimuleerde en men kon makkelijker promotie maken. Zo bleef de stad 150 jaar een solide en exotisch deel van het Misonische Rijk. Toen het Rijk 20 jaar geleden ineens instortte raakte de stad direct geïsoleerd vanwege haar ligging. Dit was ook haar voordeel. Men was al redelijk gewend haar eigen boontjes te doppen en men maakte er ook nu het beste van. Toen nieuwe staten de restanten van het Misonische Rijk veroverden werd Utara genegeerd. De bewoners hielden de situatie echter goed in de gaten. Toen het Congres van Mistel werd georganiseerd zonden zij hun eigen afvaardiging. Vanwege haar ligging kon zij zomaar geclaimd worden als vazalstaat van het Senkoldistische Rijk. De aanwezige diplomaten weten nog altijd niet precies hoe, maar Utara werd onafhankelijkheid gegeven en haar territorium zelfs uitgebreid. In ruil daarvoor namen zij de geëiste staatsvorm aan. De leider van hun missie werd Atal van de nieuwe naties Skuria.