São Antonio

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

São Antonio is een archipel ten zuiden van Zuid-Afrika. Hoofdstad is Porto São Antonio. De republiek was van 1986 tot 2010 lid van de Aardse Geofictieve Liga (AGL). Hoewel de openbare ontwikkeling van het land sinds 2010 gestopt is, fungeert het land voor sommige huidige deelnemers van de AGL nog als achtergrondland.

Overzicht

De republiek der St. Anthonis Eilanden (A Republica das Ilhas do São Antonio) is een archipel ten zuiden van Zuid-Afrika, op het grensvlak van de Atlantische en de Indische Oceaan. De eilandengroep kwam, mede door de zeer gunstige klimatologische omstandigheden, reeds vroeg tot ontwikkeling. Zo was het het eerste gebied in Afrika bezuiden de Sahara waar de landbouw opkwam. Aanvankelijk werd de archipel bewoond door Khoisan-volkeren, maar vanaf de vijfde eeuw na Christus vestigden zich ook Bantu in het gebied. In 1488 werd de archipel door Bartholoméus Diáz ontdekt, die haar ook haar huidige naam meegaf. De Portugese aanwezigheid op de eilanden duurde tot 1975. Vanaf 1723 was de gehele archipel een Portugese kolonie; in 1951 kreeg zij net als de overige Portugese koloniën de status van Provincia Ultramarinha (Overzeese Provincie). Na een langdurige bevrijdingsoorlog werd het land op 16 september 1975 een onafhankelijke republiek. Sinds 1979 wordt het land democratisch bestuurd.

São Antonio heeft een oppervlakte van ruim 115.000 km2 en had in 1994 een bevolking van bijna 17,4 miljoen zielen. Hoofdstad en regeringszetel is Porto São Antonio. São Antonio is een presidentiële democratie; de president wordt voor een termijn van zeven jaar rechtstreeks door de bevolking gekozen. Hij is eenmaal achtereen herkiesbaar, en beschikt over eigen uitvoerende bevoegdheden. Het parlement (Cortès) telt drie kamers, die elk om de vier jaar gekozen worden. De officiële taal van het land is het Portugees. De bevolking is van gemengd Afrikaans/Europese origine; het land heeft een blanke minderheid van ruim 1,2 miljoen zielen. De bevolking is in overgrote meerderheid Rooms-Katholiek, zij het dat er ook vrij veel Joden wonen. Naast het Portugees wordt er een klein aantal Afrikaanse talen gesproken, waarvan het M'Bontho de belangrijkste is. São Antonio bestaat uit negentien eilanden, die op één na allemaal bewoond zijn.

De São Antoniaanse economie, in belangrijke mate draaiend op delfstoffen, ontwikkelt zich snel en is naar Afrikaanse maatstaven hoogontwikkeld en sterk, maar vertoont nog steeds zeer veel derde wereld-trekken. De munteenheid van São Antonio is de Novo Escudo.