Republiek MAS

Geopoeia
Jump to: navigation, search
En.gif
Se.gif

De republiek Maysoran, Algheran en Shaoran is een archipel in de Indische Oceaan (100 ZB en 650 OL) en bestaat uit drie hoofdeilanden; Maysoran, Algheran en Shaoran en een tiental kleinere eilandjes. Het land heeft ruim vierhonderdduizend inwoners, waarvan een vierde deel in de hoofdstad Bizet woont. De republiek MAS werd in 1992 uitgeroepen, nadat de archipel zich afgescheiden had van Mauritius, waarmee het in 1968 onafhankelijk geworden was. Tot dat jaar was het een Britse kolonie. De bevolking stamt af van zowel de eerste Europese bewoners als van Arabische handelslieden die zich op de eilanden vestigden, Afrikaanse slaven en Indische kontraktarbeiders die, nadat de slavernij in de negentiende eeuw werd afgeschaft, werden ingevoerd om op de suikerrietplantages te werken. De republiek maakt aanspraak op de Chagos-archipel (800 km naar het oosten gelegen) en de Agalega-eilanden, 700 km naar het westen. In 2015 werd het land lid van FICT en het Verbond van Fictieve Staten.

Map republiek MAS.jpg
Republiek MAS
land in Oost-Afrika
Hoofdstad: Bizet (99.444 inw.)

Bevolking: 407.825 (2019)

Oppervlakte: 874 km2

Bevolkingsdichtheid: 467 inw./km2

Staatsvorm: Republiek

Staatshoofd: president Oliver Keridavian

Officiële taal: Engels

Munteenheid: rupie

BNP per capita: 6190 USD

Vlag:

Vlag MAS.jpg

Geografie

De archipel bestaat uit drie grotere eilanden en een tiental kleinere eilandjes. Het zijn de resten van een voorhistorische vulkaan en de eilanden bestaan daarom meest uit vulkanisch gesteente. De eilanden zijn heuvelachtig en op Maysoran en Algheran rijzen deze heuvels op tot boven de duizend meter. De eilanden zijn uiterst vruchtbaar en worden door een weelderige vegetatie bedekt.

Klimaat

Maysoran, Algheran en Shaoran hebben een tropisch maritiem klimaat. De gemiddelde temperaturen varieren van 240 C in juli tot 290 C in maart. Er zijn twee seizoenen, de regentijd tussen december en februari (noordwestmoesson) en een droge tijd tussen mei en oktober wanneer de zuidoostpassaat waait. De luchtvochtigheid is meestal hoog, met name in de hogere gedeelten van het land. De ergste hitte wordt gedempt door wind van zee. De gemiddelde neerslag is ongeveer 2200 mm per jaar.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van de republiek MAS

Zie artikel over de republiek MAS [[1]]

Politiek

Zie Politiek van de republiek MAS

Basisgegevens

Bevolkingsgroei: 1,7% (2018), zie; Statistieken Republiek MAS of; Inwoneraantallen van de steden en eilanden

Gem. levensverwachting: man 62,6 jr., vrouw 69,3 jr. (2017)

Leeskunnigheid: 77%

Universiteiten: State University of Bizet

Media:

 • 2 dagelijkse kranten
 • 3 staatstelevisiekanalen en 2 commerciële kanalen.
 • 6 radiokanalen

Belangrijke exportprodukten: (riet)suiker, kokos, textiel. Toerisme en visserij zijn van groot economisch belang, evenals de bijdragen die gastarbeiders uit de republiek MAS in andere landen naar huis sturen.

Belangrijke importprodukten: technologische produkten, brandstof (olie en steenkool), chemische produkten, levensmiddelen.

BNP: 2.524 miljoen USD

Inflatie: 9 % (2018)

Werkloosheid: 3,4 % (2018)

Tijdszone: GMT +5

Religies:

 • Islam 41 %
 • Christendom 33 %
 • Hindoeisme 24 %
 • Overig 2 %

Talen:

 • Engels (officieel)
 • Frans
 • Creools
 • Hindi

Verbindingen met het buitenland: International Airport Darsam

Ambassades

Nieuws

 • Zie ook de website van de republiek Maysoran, Algheran en Shaoran; [3]