Religie in Maldarië

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Maldaria is een vrij gelovig land. Bij de laatste census heeft 72% van de Maldariërs aangegeven gelovig te zijn. Ongeveer de helft van hen gaat ten minste één keer per maand naar de kerk. Heden zijn er verschillende geloven in Maldaria, met het Anglicisme en het Rooms-Katholicisme het meest significant. De laatste jaren zijn er steeds minder niet-gelovigen. Tot niet-gelovigen worden atheïsten, agnosten en humanisten gerekend. De afgelopen twintig jaar is het aantal niet-gelovigen toegenomen van 10 tot 20%. In Maldaria ben je vrij om te kiezen wat je gelooft en of je gelooft, wat ook in de grondwet staat opgesteld. Hieronder een tabel met de belangrijkste geloofsgroepen, zoals met de census van 2011:

Religie in 2011
Geloof % 2011
Katholicisme 27
Anglicisme 24
United Church 5.1
Overig Christendom 6.9
Totaal Christendom 63
Hindoeïsme 2.4
Boeddhisme 2.1
Jodendom 1.8
Islam 1.6
Overig niet-christelijk 1.2
Totaal niet-christelijk 9.1
Totaal gelovigen 72
Geen geloof 20
Onbekend* 7.9
Totaal 100

* Bij de census van 2011 was het niet bij iedereen duidelijk tot welk geloof hij of zij zich rekende of er is niets ingevuld.

Christendom in Maldaria

Het Christendom is veruit de grootste groep gelovigen. Hieronder vallen onder andere het Anglicisme, Katholicime, Baptisten, Orthodoxen, etc. De meeste Christelijke geloven zijn overgewaaid uit Europa.

Anglicisme in Maldaria

Met de komst van de eerste vloot vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Maldaria gestuurd in 1705, werd het Anglicisme naar het nieuwe land overgebracht. John Richardson van de Kerk van Engeland was als kapelaan meegezonden. In 1745 kwam er een aparte province voor het Gemenebest van Maldaria. Later is dit province opgedeeld in vijf provinces en verschillende bisdommen. Elk bisdom heeft zijn eigen Cathedrale. In 1831 is er met de Church Equality Act 1831 een einde gekomen aan de ongelijheid van verschillende godsdiensten. Alle godsdiensten waren vanaf dat moment gelijk. Van niet-christelijke godsdiensten was op dat moment nog geen sprake. Het Anglicisme is het geloof van de Royal Family en verschillende politieke personen. Met de census van 2011 heeft 24 procent van de bevolking aangegeven Anglicaans te zijn.  

Katholicisme in Maldaria

De Catholic Church of Maldaria is onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk. Dit is de grootste geloofsgroepering in Maldaria. De Kerk wordt bestuurd vanuit Rome door de Paus. Eén kardinaal representeert Maldaria in het College van Kardinalen in Rome. Er zijn momenteel 8 bisdommen en 329 parochies. Ook het Katholicisme werd naar Maldaria gebracht met de eerste vloot van het Verenigd Koninkrijk. De eerste Katholieken kwamen voornamelijk uit Ierland. Later kwamen ook katholieken uit het zuiden van Nederland en België. Na de Frans-Duitse oorlog en Loaglànd bij Maldaria hoort, waren velen van hen Katholiek. Hierdoor waren meer Maldariërs Katholiek. Heden komen nogsteeds katholieke Benjilanders naar Maldaria, omdat zij in Maldaria wel hun geloof in het openbaar mogen uiten. Lange tijd was het Anglicisme de grootste godsdienst in Maldaria. Vanaf de census van 1981 zijn er meer Katholieken dan Anglicanen.

Hindoeïsme in Maldaria

In de 19e eeuw werden Hindoes naar Maldaria gehaald om te werken op plantages. Nu hebben Hindoes betere banen en velen zijn hoger geschoold dan vroeger. De meeste Hindoes zijn te vinden in de grote steden.

Andere religies

Andere religies zijn vooral door vluchtelingen en asielzoekers naar Maldaria gebracht. Ook zijn er velen naar Maldaria gekomen om goedkoop werk te verrichten.