Regio's en streken van Afana

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Je kunt Afana indelen in 21 regio's/landstreken die echt puur gebaseerd zijn op de geografie en landschapskenmerken. Deze regio's zijn dan weer verder in te delen in kleinere regio's, streken en gebieden. Ook zijn er nog losstaande aparte streken. Iets kan een streek genoemd worden om verschillende redenen: historisch, geografisch en cultureel. Ook zijn de grenzen van de regio's en streken nooit helemaal precies en unaniem, de ene vindt bijvoorbeeld de grens tussen de provincie's Vlimad en Tènuped ook de grens tussen Tiermaden en Viresâ, terwijl een ander dit juist de rivier de Dirunag vindt.

Hieronder vind je de 21 globale regio's met de daarbijhorende streken. Ook streken die meer als zelfstandig gezien worden staan hieronder vermeld.

Belimô / Bellimoise

Dé wijnstreek van Afana, in de provinices Ubnag, Sýrnos-Lestog en Francafa. Bekend om o.a. de Bellimoise-Rouge en de Belimom Talvirm. In dit heuvelachtige gebied vind je overal langs de wegen op steile heuvels talloze wijnranken.

Bellimoise

De thuisbasis van de Bellimoise-Rouge, in Francafa.

Belimô-Ratiw

Dit gebied beslaat het Ratiwmeer en de wijnranken op de heuvels rondom. Sommige heuvles zijn zo steil dat je je vast moet ketenen om de druiven veilig te plukken.

Denuýs

Laag gebergte rondom de stad Lams. De hoogste piek, de Kelmardob steekt met zijn 845 meter flink uit boven de rest van het gebergte en ligt aande rand van de stad Lams bij de voorstad Sâliwes.

Froda

Dit hooggebergte beslaat het grootste gedeelte van de provincie Froda. Met de Zickarkopf als hoogste punt (2430m) na de Lumezen het hoogste gebergte van Afana.

Tübbermassief

De belangrijkste bergketen van Froda met de 3 hoogste toppen op een rij. Op een dal tussen de Zickarkopf en de Belmtor ligt de stad Tübberheim.

Noordelijk Frodagebergte

Noordelijke bergmassief van Froda. Met hoogste toppen richting de 1000m. Aan de rand ligt de hoofdstad Frodabrinz.

Freuda

Rond bergdal vernoemd naar de beschermheilige van het dal: "Sankt-Freuda". In de het midden ligt ook de stad Sankt Freuda.

Galdâ

Middelgebergte ten noorden van het Ramelmeer (Ramleb Fùr). Zéér dun bevolkt, de enige stad van enig formaat (21.300 inwoners) is Galdâlev. Officieel is dit gebergte onderdeel van de Lumezen.

Jupèmorv / Jüpemoren / Jupemoren

Archipel van 22 bewoonde eilanden in de Vemarzee. Bekend om de ruige rotseilanden als Mâlemaw, Sarab en Terbásegam; en mede daardoor de grootste inkomstenborn qua toerisme van Afana. De eilanden Nîles-Primýrv, Awa Eiland en Kýmpaw zijn eigendom van de adelijke Awa-familie.

Peltèbag

Veruit het grootste eiland van de Jupemoren. Peltèbag is een deels bergachtig eiland maar bevat ook een grote vlakte nabij de stad Wagrôlalv. De hoofdstad van het eiland -Porsâram- is ook de hoofdstad van de hele Jupemoren, en is met zijn ruim 250.000 inwoners ook de vijfde stad van Afana (na Rurumi, Týsvamar, Lams en Gravillain). Het eiland is via de indrukwekkende Alvenbrug en de Sint-Drowarenbrug verbonden met de eilanden Sargauer Insel, Süd-Ringäfer en Nord-Ringäfer.

Groot-Darligië / Tôres-Darligè

Dit zijn de eilanden onder Peltèbag. Ze behoren samen met Klein-Darligië tot het voormalige koningkrijk Darligië. Het hoofdeiland, Terbasègam is het tweede eiland van de Jupemoren. De andere eilanden zijn vrij dunbevolkt.

Korè / Korië

Bergrug

Lamesè / Lamezië

Lestog / Lestogië

Lovion

Lùmesev / Lumesses / Lumezen

Mâdravè / Madravië

Negesiw

Ober-Frodaland

Páslem Lùwe / Paasler Laagte

Refisag

Sagrosè / Saigros / Sagrosië

Sinaglart / Pay-de-Sinaille / Sinneland

Süd-Froda / Zuid-Froda

Sýrnoslart / Siernoosland

Tárbavel

Tènuped

Tirmadav / Tiermaden

Viresâ