Neppollonak

Geopoeia
Jump to: navigation, search
Neppollonak
7372-7429
Neppollak.jpeg
Neppollonak op zijn troon in Mistel
Heerser van het Misoonse Rijk
Periode 7401-7429
Voorganger Iemand anders
Opvolger opheffing Misoonse Rijk


Neppollonak was een briljante Misoonse heerser en veldheer die leefde van 7376 tot 7429. Hij staat vooral bekend om zijn militaire leiderschap en agressieve expansie politiek tijdens de periode der grote oorlogen waarvan hij wordt gezien als aanstichter.

Direct vanaf zijn aantreden als keizer op 29 jarige leeftijd streefde Neppollonak naar een uitbreiding van het Misoonse Rijk ten zuiden van het Ukuta gebergte. Dit resulteerde al snel tot het begin van de Misoonse Expansieoorlog welke 15 jaar duurde en waar hij als keizer-generaal grote successen behaalde. In de hierop volgende Misono-Dogauaanse oorlog van 7418-7425 wist hij Dogau tot vazalstaat van het Misoonse Rijk te maken.

Na jarenlange succesvolle campagnes stelde Neppollak zich tot doel het na de burgeroorlog verzwakte Sdacudoi en met opstanden kampende Rijk van Dasarb te onderwerpen. In 7425 ging Neppollonak met een enorm leger, gesteund door enkele tienduizenden Udumanen, op pad richting westen. Deze campagne, welke zijn laatste zou blijken te zijn, was initieel gezien erg succesvol. Het Rijk van Dasarb werd on de voet gelopen en ook Sdacudoiaanse troepen konden weerstand bieden. Pas bij de Slag bij Sfixirẽ, diep in Sdacudoiaans grondgebied, werd Neppollonak uiteindelijk verslagen door grote hoeveelheden krijgers van de gouden dageraad. De keizer zelf stierf de dag na deze slag aan zijn verwondingen wat op termijn het ineenstorten van zijn zorgvuldig opgebouwde rijk tot gevolg had.