Mistel

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Mistel (; Voorlands: Mestov , Holgun: Möstël) is de hoofdstad van Misonia. De stad is gesticht in de late 64e eeuw op - ongeveer - de plek waar Ulughe lag tot dat in 6332 door de Udumanen werd verwoest.

geografie

de Irwarna

De oude stad, ook bekend als de Irwarna ligt in her midden van Mistel, doorsneden door de Silbe. Zij wordt omringd door een bijna perfecte cirkelvormige muur, alleen onderbroken door de Silbe, die bekend staat als de Emreneloga. Een serie van torens interrumperen de zuivere cirkel. De oostelijke helft staat bekend als de Sigemreneloga en de westelijke deel als de Toremreneloga, maar dat wordt vooral gebruikt door degenen voor wie dat relevant is.

De oude stad bestaat uit drie districten:

  • Etilwarna - Het eiland Torst
  • Sigwarna - Ten oosten van de Silbe
  • Torwarna - Ten westen van de Silbe

Traditioneel zou voor een duidelijker onderscheid gesproken worden over de Irsigwarna en de Irtorwarna, maar dat gebeurt in de praktijk niet door haar eigen bewoners. Mensen van buiten maken vaak wel dit onderscheid en vallen daarmee op.

de Etilwarna

Van het eiland Torst zijn er nauwelijks nog natuurlijke oevers zichtbaar. Het hele eiland is gefortificeerd met zware vestingwerken aan alle zijden en massieve torens met een alomvattend schootsveld. Er zijn twee verbindingen met het vasteland. Aan de westzijde ligt de Toretilbruk en aan de oostzijde de Sigetilbruk. Beide zijn breed, massief en groot opgezet met torens in het midden van de rivier. De bruggen zijn hoog gebouwd zodat bepaalde schepen er nog onderdoor kunnen varen. Het betekent ook dat wie een van de bruggen benadert vanaf het vasteland een helling op moet.

Op het eiland zelf gaat de brede hoofdweg niet omlaag maar blijft recht. Het hele eiland is bebouwd en opgehoogd. Hierdoor bevat het eiland uitgebreide catacomben en tunnels. Centraal op het eiland bevindt zich een groot cirkelvormig plein, maar in het midden van het plein bevindt zich een rond gebouw waar de wegen omheen gaan. Dit is het Wergaten, gebouwd als neutrale plek voor overleg tussen de Mizere en de Mizal. In vroegere tijden konden zij in conflict zijn met elkaar en wilden zij niet naar het paleis van de ander gaan. Thans wordt het niet veel meer gebruikt behoudens op bepaalde dagen in het jaar. Op de dag dat de Mizere en de Mizal benoemd zijn, maken zij officieel kennis met elkaar in de Wergaten. Er is dan ook vaak veel publiek bij omdat dit de aankondiging is van de nieuwe gezamenlijke regering die van start gaat. Bij hernieuwingen is dit alles geheel ceremonieel en hebben ze er in feite een moment om even te pauzeren.

Aan de noordzijde van Torst, met uitzicht op de paleizen van de heersers, bevindt zich de residentie van de Mizere, het paleis genaamd Terzwane. Hier komt ook de Mize bijeen voor vergaderingen. Aan de zuidzijde van Torst bevindt zich de residentie van de Mizal, het paleis genaamd Esenar. Beide paleizen vormen hun eigen hof met afgesloten muren en allerlei gebouwen voor het personeel, gardisten en overige behoeften. Elk paleis heeft één grote dominante toren die ver uit ziet over de rivier en de stad. Deze staan bekend als, de Keltir, de Zuidertoren, en de Hattir, de Noordertoren. Om met elkaar te spreken zonder dat iemand dat door heeft kunnen de Mizere en Mizal ondergronds naar elkaar toe komen. Er is ook voor beiden een ondergrondse toegang tot de Wergaten.

de Sigwarna

Het oostelijke deel van de oude stad, de Sigwarna, wordt begrenst door een vestingmuur met torens en vier poorten. Daarbuiten loopt een kanaal. De Sigwarna wordt gedomineerd door de neda van vier Swestes. Van noord naar zuid zijn dit de Nomen, de Praval, de Insel en de Zomar.

De Neda Praval is een groot paleiscomplex gelegen aan de oevers van de Silbe beter bekend onder de naam het Sarazene. De andere Swestes hebben ook hun eigen paleizen gebouwd binnen de muren van hun neda, maar deze zijn kleiner van omvang en hun neda is ook groter dan dat van de Praval. De eeuwenoude paleizen zijn evenzeer beroemd daar de Swestes rijk en machtig zijn geweest. Dat van de Nomen heet het Nevenar, dat van de Insel het Tanermane en dat van de Zomar het Sollene.

de Torwarna

Het oostelijke deel van de oude stad, de Torwarna, is qua algemene inrichting een kopie van de Sigwarna. Het wordt begrenst door een vestingmuur met torens en vier poorten. Daarbuiten loopt een kanaal. De Torwarna wordt gedomineerd door de neda van vier Swestes. Van noord naar zuid zijn dit de Karat, de Vorwin, de Mizil en de Redan.

De Neda Vorwin is een groot paleiscomplex gelegen aan de oevers van de Silbe beter bekend onder de naam het Imermere. De andere Swestes hebben ook hun eigen paleizen gebouwd binnen de muren van hun neda, maar deze zijn kleiner van omvang en hun neda is ook groter dan dat van de Vorwin. De eeuwenoude paleizen zijn evenzeer beroemd daar de Swestes rijk en machtig zijn geweest. Dat van de Karat heet het Kerdiganig, dat van de Mizil het Mizenmor en dat van de Redan het Siragen.

de Genwarna

De nieuwe stad, ook bekend als de Genwarna, wordt standaard verdeeld in het oostelijke en het westelijke deel, de Gensigwarna en de Gentorwarna. Beiden zijn omvangrijker dan de Irwarna en meer wanordelijk verdeeld, want hier zijn de neda van de Swestes veel kleiner en voor het merendeel enclaves van de moeder Sweste buiten Mistel. Sommigen zijn niet groter dan een binnenhof waar een tiental families wonen. De Kune is hier dan ook dominanter en zij wonen veelal kriskras tussen de verschillende neda in hun eigen wijken die minder gescheiden zijn van elkaar. Er is onder de Kune ook meer sprake van rijkere en armere buurten en wijken met meer industrie of kooplieden. Ook zijn er allerlei parken, tempels en enkele kloosters te vinden.

Omdat de nieuwe stad veel onregelmatiger is gegroeid is er geen nette stadsmuur. Als een uitbreiding te groot werd en er orde moest worden geschapen werd er simpelweg een stuk muur aangebouwd met enkele poorten en torens op de hoeken. Men noemt dit ookwel de Nerinwarna, de verdediging van de stad. Een aanvaller kan nooit zomaar doorstoten maar moet district na district bevechten en daarbinnen zijn ook de neda met hun eigen muren.

de Gensigwarna

Aan het begin van Gensigwarna, niet ver voorbij de muur van de Irwarna, komt de hoofdweg uit op een groot plein. Aan de zuidzijde staat een groot gebouw genaamde het Grozene. Hier komt de Miskerat bijeen. Aan de noordzijde staat het Agatene, de residentie van Voge, de gouverneur van de provincie Mistra.

de Gentorwarna

Aan het begin van Gentorwarna, niet ver voorbij de muur van de Irwarna, komt de hoofdweg uit op een groot plein. Aan de zuidzijde staat een groot gebouw genaamde het Klenere. Hier komt het bestuur van de stad bijeen. Aan de noordzijde staat het Sebenigen, de residentie van Kustor, de bestuurder van de stad Mistel.

Niet ver voorbij de zuidelijke muur van de Irwarna ligt aan de oostelijke oevers van de Silbe een kunstmatig eiland. Dit is de massieve gevangenis genaamd Gorgendel dat ook dienst doet als fort. Een brede gracht is uitgegraven rondom het eiland en de enige toegang is vanaf de rivier via een tunnel die onder de gevangenis door loopt.

de Iterwarna

Men beschouwd de Genwarna alle bebouwing binnen de stadsmuren. Deze zijn beschermd en worden onderhouden door de Kustor. De vuilnis wordt opgehaald en er wordt voorzien in waterputten. Er is ook bebouwing buiten de stadsmuren. Dit zijn vaak bouwvallige hutten van dagwerkers die geen huis in de stad kunnen veroorloven, al zijn er ook acceptabele herbergen te vinden en de stadswacht patrouilleert hier wel regelmatig om enige orde te bewaren. Deze bebouwing is bekend als de Iterwarna, de buitenstad. Bij de belegering van Mistel werd de Iterwarna geheel verwoest. De bevolking van de stad liep sterk terug waardoor iedereen nu binnen de muren kan wonen. Toch vinden sommigen het fijn om buiten de muren te kunnen wonen met minder toezicht van de stadswacht. Enkele herbergen zijn langs de hoofdwegen te vinden.

overzicht rijksgebouwen

De ministeries van de staat bevinden zich verspreid over de stad met de belangrijkste in de oude binnenstad. Hierbij is gepoogd een evenredige verdeling te maken. De enige uitzondering betreft het Ministerie van Geheime Affaires. Deze heeft afdelingen binnen verschillende andere ministeries. De Mistonere heeft een kantoor in de ministeries van Interne en Internationale affaires waar hij afwisselend verblijft.

Sigwarna

De ministeries bevinden zich in het oostelijke deel van Sigwarna, voorbij de vier neda van de Swestes.

  • Inkomsten en Uitgaven
  • Interne Affaires
  • Politieke Affaires

Torwarna

De ministeries bevinden zich in het westelijke deel van Sigwarna, voorbij de vier neda van de Swestes.

  • Internationale Affaires
  • Registers en Archieven
  • Wetten en Penitenties

Gensigwarna

  • Ceremonies en Rituelen
  • Heling en Zorg
  • Post en Vervoer
  • Spirituele Affaires
  • Wateren en Schepen
  • Weiden en Akkers

Torsigwarna

  • Festivals en Spelen
  • Juwelen en Metalen
  • Kennis en Innovatie
  • Spijzen en Dranken
  • Wegen en Bruggen
  • Wouden en Bergen