Mgsagyivasdvara

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Mgsagyivasdvara (মগসৃগযাৱৃসধৱৃই) of voluit Mgsagyivasdvaraŋyayamqsara (মগসৃগযাৱৃসধৱৃইনযৃশমত্থসৃই) is een lidstaat van Šri Tʼaa Wē Nä Dhu.

(Hier volgt t.z.t. veel meer informatie.)

মগসৃগযাৱৃসধৱৃইনযৃশমত্থসৃই
Mgsagyivasdvaraŋyayamqsara
land op Ārdra.
lidstaat van Šri Tʼaa Wē Nä Dhu.
demonym: Gyivadraviŋyaya
adjectief: Gyivadravi
hoofdstad: Sdvaraŋtihvayata
inwoners: 97.240
talen: Dravisch, Zandisch
staatshoofd (Mraya):
Tsivaŋkyamghavayidyira
vlag:
float

naam

geografie

geschiedenis

staat en politiek

Het Gyivadravi staatsbestel is in sterke mate gebaseerd op dat van het cultureel verwante Draviŋyayamqsara (alhoewel men in Mgsagyivasdvara stug volhoudt dat het andersom is).

Staats- en regeringshoofd is (de) Mraya, losjes te vertalen als 'koning', maar in officiële teksten in het Westerlings wordt de titel niet vertaald (maar wel van lidwoord 'de' voorzien). De Mraya wordt benoemd door de Mrayayayi (raad van huidige en voormalige Mraya) voor een termijn van 8 jaar (NT). Alle Mraya stammen af van het (mogelijk mythische) stamhoofd dat een alliantie van de Dravische stammen in de regio vormde in de derde eeuw. De overgrote meerderheid van de Mraya is van het mannelijk geslacht, maar af en toe wordt er een vrouw benoemd (dit in tegenstelling tot Draviŋyayamqsara). De meeste Mraya zijn betrekkelijk jong (tussen de 8 en 14 jaar (NT) oud) wanneer ze benoemd worden en worden bijgestaan door adviseurs die ook door de Mrayayayi benoemd (en ontslagen) worden.

Officiëel heeft de Mraya absolute macht, maar die macht wordt ingeperkt door de drie andere organen, Mrayayayi (reeds genoemd), Stramayayi, en Npranayayi. De primaire functie van alledrie deze organen is het adviseren van de Mraya, maar het zijn de secundaire bevoegdheden zoals benoeming, ontslag, en veto waaraan ze hun werkelijke invloed ontlenen.

Stramayayi is het 'parlement' van Mgsagyivasdvara. Het bestaat uit 29 (meestal mannelijke) leden die voor een termijn van 6 jaar benoemd worden, en die geselecteerd worden door middel van coöptatie. Traditioneel komen de leden van Stramayayi uit vier tot zes machtige families (het aantal en welke precies verandert heel langzaam door de eeuwen). Sinds enkele decennia bestaat er een beweging die Stramayayi wil vervangen door een door het volk gekozen parlement (Ŋyayayani), maar vooralsnog is er geen Mraya geweest die daar voorstander van was.

Npranayayi is de raad van kloosteroversten (nprana). Officiëel hebben alle nprana een stem in Npranayayi, maar er bestaat een historische hierarchie van kloosters en prana van belangrijkere kloosters hebben veel meer invloed. Nprana van kloosters die relatief ver van de hoofdstad liggen zijn bovendien zelden in de vergadering aanwezig. (In de praktijk worden vrijwel alle besluiten in Npranayayi genomen door een groep van 5 tot 10 nprana van belangrijke kloosters in en nabij de hoofdstad.)

Alle wetten en andere regeringsbesluiten zijn besluiten van en door de Mraya, maar indien zowel Stramayayi als Npranayayi een veto uitspreken is een besluit ongeldig, en Mrayayayi en Npranayayi kunnen gezamenlijk de Mraya ontslaan. (Merk op dat besluiten door de Mraya teruggedraaid of - tot op zekere hoogte - voorkomen kunnen worden, maar andersom niet van een onwillige Mraya afgedwongen kunnen worden.) Een ontslagen Mraya wordt geen lid van de Mrayayayi, en het is dus belangrijk om ontslag te vermijden. Zolang de Mraya de steun heeft van Npranayayi is zowel ontslag als ongeldig-verklaring van een besluit onmogelijk, maar hetzelfde kan bereikt worden met steun van de andere twee organen, en een competente Mraya maakt daarvan waar nodig gebruik. Om ontslag of ongeldig-verklaring te voorkomen is het bovendien gebruikelijk dat ideeën voor besluiten al heel vroeg met de verschillende organen overlegd worden en dat pas als er zekerheid is dat alle organen het met een eventueel besluit eens zijn dat besluit genomen wordt. Er bestaat hiervoor geen formele procedure en het gehele proces verloopt uiterst ondoorzichtig. Hoe meer politieke ervaring iemand heeft, hoe meer invloed diegene derhalve op het proces kan uitoefenen.

rechterlijke macht

(toe te voegen)

buitenlands beleid

(toe te voegen)

cultuur

taal

De officiële taal van Mgsagyivasdvara is het Dravisch. Door uitwisseling van monniken, die een belangrijke rol spelen in het onderwijs, met Draviŋyayamqsara verschilt het Dravisch in beide landen weinig. Er zijn wat kleine verschillen in uitspraak en een paar andere woorden, maar het Zuidwestelijke dialect (van Mgsagyivasdvara) en het standaard-Dravisch (van Draviŋyayamqsara) zijn onderling verstaanbaar.

maatschappij en economie

Lidstaten van Šri Tʼaa Wē Nä Dhu
Alghjejron AlghjejronVlag.pngČīn Moa Hsu Cinmoahsuvlag.pngDraviŋyayamqsara Dravivlag.pngGreybergen-Reenelme Bergelmevlag.pngHā Hzan Hahzan.pngHakurɯ Vlaghakuru.pngMgsagyivasdvara Sdvaravlag.pngPtah Nä Ptachvlag.png