Langastin

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Langastin is een heterogene creooltaal, die gesproken wordt op het nader te definiëren aardse (sub)tropische eiland Saint Augustin (m.a.w. in de eilandstaat Astiloan). De ontwikkeling van het Langastin is begonnen in de 17e eeuw, bij het begin van de Europese kolonisatie van Saint Augustin. De woordenschat van het Langastin is voor het overgrote deel ontleend aan het Fries (nl. de meeste functiewoorden en het basislexicon) en aan het Frans.

Geschiedenis

Wat het Langastin uitzonderlijk maakt, is dat aan de basis ervan (17e-eeuws Westerlauwers) Fries gelegen heeft, -- wat goed af te lezen is aan de aan Fries ontleende basiswoordenschat. In de kern lijkt de grammaticale structuur van het Langastin echter die van een (West-Afrikaanse) Portugees/Spaanse creooltaal; het lexicon daarvan werd vrijwel geheel vervangen door Fries materiaal (relexificatie). In de 18e eeuw werd, nadat Saint Augustin een Franse kolonie was geworden, het Langastin verder uitgebouwd en relexificeerd onder invloed van het Frans. Hierdoor heeft het Langastin in grote lijnen zijn huidige vorm gekregen: een van het Fries afgeleide creooltaal met een breed Frans superstraat.

In de loop van de 20e eeuw vond taaluitbouw en statusverhoging van het Langastin als cultuurtaal plaats. Pas in de laatste decennia van de 20e eeuw begon de naam Langastin ingang te vinden als aanduiding voor deze taal. Voordien waren namen als Kréjol Ostin, Langa Newar en Patwà gangbaar.

Fonologie

Het Langastin onderscheidt de volgende 16 medeklinkers: b, d, f, g, j, k, l, m, n, p, r, s, t, w, ch, sh. -- De sh neigt in de hedendaagse uitspraak richting de Zweedse sj.

Er zijn in het Langastin 6 verschillende klinkers: a, e, i, o, u, é. -- Daarnaast zijn ea en oa de langer gerekte tegenhangers van respectievelijk e en o, en zijn er de tweeklanken ai, ei en ow.


N.B.: Dit artikel is onder constructie. De inhoud kan nog volledig gewijzigd worden.

Shean bun! I artiku sa be no konstrukshon. I kontent ke weri oas jet kompletmen.