Laagland

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Laagland (Engels: Lowland, Benjilands: Loaglánd) is een staat binnen het Gemenebest Maldarië. Laagland heeft 385,700 inwoners en een oppervlakte van 4197 km2, wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van ongeveer 92 inwoners per vierkante kilometer; de op één na laagste bevolkingsdichtheid van Maldarië. Het huidige Laagland is in 1821 ontstaan bij het Verdrag van Weijpoort. Laagland bestaat uit 11 lokale bestuurseenheden. De hoofdstad van Laagland is sinds 1915 Tolloysen.

Naamgeving

Voor de exploitatie van het huidige Laagland stond het gebied bekend als Pays Inconnu, ofterwijl het onbekende land. Bij de vorming van de kolonie La Tropicale was dit de officiële naam voor dit gebied. Nadat er diverse nederzettingen waren gesticht kreeg het gebied van het huidige Laagland de naam Basse Nouvelle, wat zoveel betekent als nieuw laagland. Het gebied bestaat vooral uit laagland, wat de uitleg van deze naam niet heel lastig maakt. Bij de inlijving van Basse Nouvelle bij Maldarië kreeg het de naam Lowland, wat ook laagland betekent. Later kreeg dit het Benjilandse exoniem Loaglánd.

Geschiedenis

Koloniale tijd

Lang geleden werd het gebied dat nu Laagland heet, bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Comucua, maar ten tijde van "ontdekking" waren die hier niet meer aanwezig. De Franse ontdekkingsreiziger Jean-Marie Le Grand kwam op het eiland Maldarië aan rond 1520. Hij claimde een deel van het gebied voor de Franse koning. Vijf jaar later werd Jean-Paul de Lumier luitenant van La Tropicale en kreeg het de opdracht deze kolonie te gaan bouwen. Het was Le Grand die op het eiland Maldarië de eerste Franse nederzetting stichtte. Deze nederzetting bevond zich aan de monding van de rivier de Dongeler en lag in de buurt van de huidige stad Dongel. Hij noemde de nederzetting Francisbourg, naar de toenmalig Franse koning. Na diverse nederzettingen werd het gebied van het hudige Brabantia samen met de rest van La Tropicale, de oude benaming van Benjiland, een provincie van Frankrijk. Laagland was toen nog niet geëxploiteerd.

Frans-Engelse Oorlog

Aan het begin van de negentiende eeuw werd ook het land wat zuidelijker, het huidige Laagland dus, ook geëxploiteerd door de Fransen. Enkele nederzettingen van die tijd waren Herbe, Lieu-le-bois, St.-Georges en Côte-Ouest. De oudste nederzetting in Laagland is waarschijnlijk Bastours, maar dat is tegenwoordig niets meer dan een spookdorpje. Bij de uitbreiding van de Franse territoria onstonden spanningen langs de zuidgrens. Gouverneur William I van Maldarië wilde graag zijn land behouden, maar de Fransen probeerden meer gebied voor zich op te eisen. De Fransen begonnen met het bouwen van een aantal forten in het huidige Laagland. De Maldariërs vroegen de Fransen deze forten weg te halen, maar de Fransen weigerden dit. Dit luidde het begin van een series conflicten tussen de Maldariërs en de Fransen in. Goeverneur William I van Maldarië bezette in 1813 Laagland en in 1815 Brabantia. De Fransen hadden in Laagland toen al enkele nederzettingen gesticht in Laagland. Dit leidde tot diverse conflicten zowel aan de grens als in Laagland en Brabantia zelf. De Fransen boekten echter weer vooruitgang door de terugwinst van het eiland Serreng. Deze winst zou echter niet lang hebben aangehouden. De militaire positie van de Fransen op het eiland was vrij slecht, in tegenstelling tot het Maldarische garnizoen. Verschillende Franse forten werden geblokkeerd. Ook werden alle wegen naar Francisbourg geblokkeerd. Dit leidde tot een voeseltekort in deze nederzetting. Bij Herbe werd ondanks de verdedigingsmuren een gevecht in open veld gehouden. De Maldariërs wonnen makkelijk, maar desondanks kwamen beide aanvoerders om in de strijd. In 1818 werd het al iets rustiger in het noorden van het eiland, maar ondanks dat was de bevolking zeer ontevreden. Het waren de Fransen die toen eens rond de tafel wilden gaan zitten. William I wilde hier echter niets van weten en wilde graag zijn gewonnen gebied behouden. Na aanvallen van de Franse kant besloot William I toch een verdrag op te stellen. Dit verdrag zou later bekend worden als het Verdrag van Weijpoort en zou een grote rol gaan spelen in de handelscontacten tussen Maldarië en Benjiland. Het Verdrag van Weijpoort werd ondertekend in 1821. Brabantia zou weer bij La Tropicale horen en Laagland werd onderdeel van Maldarië.

Inlijving bij Maldarië

In Laagland werd de Engelse taal aan de bevolking opgelegd, maar pas na tien jaar werd ook het Frans gedoogd. Wel werd het Engels officiële taal in Laagland en werden alle plaatsnamen in het Engels omgezet. In 1870 werden de Nederlanders de baas in La Tropicale en noemden de kolonie Benjiland, naar de bevelhebber van de zegevierende partij. Dit zorgde voor een toename van het aantal immigranten uit Nederland en België. Naast de kolonie Benjiland vestigden zich ook een hoop immigranten uit Nederland en België zich in het oosten van Maldarië en in Laagland. De vele Nederlandstalige immigranten zorgden ervoor dat het Nederlands een grotere rol ging spelen in Benjiland. Het werd daar dan ook een officiële taal. De kolonie blijft van oorsprong Frans; men dient niet te vergeten dat Frans eerst de belangrijkste taal was in Benjiland. De hoeveelheid franstalige bewoers rond die tijd lag zo rond de 10.000. Dit werd later echter overtroffen door de hoeveelheid nederlandstalige immigranten. De taal die men daar sprak begon zich meer te mengen met het Frans. Door mensen van verschillende komaf en een verschillende taalachtergrond is uiteindelijk het Benjilands ontstaan. In de eenentwintigste eeuw werden door Benjilanders diverse nederzettingen gesticht, waaronder de hoofdstad Tolloysen in 1905. Aan het begin van de 20e eeuw verhuisden diverse mensen uit Benjiland naar Laagland, dit waren vooral strenggelovigen die in Benjiland niet voldoende vrijheid konden krijgen. Hoewel openbare geloofsuitingen in Benjiland nog altijd gevoelig liggen, zijn sinds de onafhankelijkheid in 1946 openbare geloofsuitingen meer en meer een gewonere zaak geworden. Anderszijds waren er ook kleine groepen die van Laagland naar Benjiland verhuisden omdat daar het Benjilands een officiële taal is.

Moderne en postmoderne tijd

Het Benjilands werd veel gesproken onder de bevolking van Laagland, maar de officiële taal van Laagland was nog steeds het Engels. Bij de onafhankelijkheid van Benjiland in 1946 wilden de inwoners van Laagland ook graag het Benjilands als erkende taal zien in Maldarië. De taalkwestie heeft altijd erg gevoelig gelegen in Laagland. Vanaf de jaren '50 werd het Benjilands een de facto taal in Laagland, maar pas in 1968 zou het Benjilands een officiële taal worden in Laagland. Dit betekent dat conversaties met overheden en instanties in het Benjilands konden worden gedaan. Sinds 1998 is men zelfs bezig het Benjilands op verkeersborden en bewegwijzering te krijgen. Momenteel is bijna alle bewegwijzering in Laagland zowel in het Benjilands als in het Engels, evenals de komborden. In 1951 werd het Verdrag van Weijpoort gewijzigd. Zowel Maldarië als Benjiland waren zelfstandig en zagen wel wat in betere (handels-)relaties. Rond die tijd waren er niet veel infrastructurele verbindingen en handel tussen beide landen was er niet veel. In de loop der tijd zouden diverse infrastructurele verbindingen worden aangelegd tussen Maldarië en Benjiland. Ook zouden grenscontroles worden versoepeld. Sinds de jaren '70 gaat het heel goed met de realties tussen Maldarië en Benjiland.

Geografie en klimaat

Laagland is over het algemeen, zoals de naam als doen vermoeden, laag en vlak. De Northern Range in het zuiden en de heuveltjes in het westen zijn hier een uitzondering op. Van nature bestaat het landschap uit overwegend grasland. Bij een toenemend reliëf is een toenemende bebossing ook merkbaar. De bossen concentreren zich vooral aan de kust en in het zuiden. Het landschap is sinds de kolonisatie weinig veranderd. Laagland bestaat nog steeds voor een groot gedeelte uit grasland. Veeteelt is de belangrijkste vorm van landbouw in dit gebied. Laagland heeft meer schapen dan inwoners; tegenover ongeveer 390,000 inwoners staan ruim één miljoen schapen. Qua klimaat zijn er geen duidelijke verschillen met de hoofdstad Agers op te merken.

Bestuur

Het parlement van Laagland is gevormd in 1883. Het bestond toen uit een tweekamersysteem en was, net als de andere deelstaten en het federale parlement, gebaseerd op het Westminster Systeem. In het begin werden vergaderingen gehouden in een oude kazerne, maar al gauw is gebleken dat er een nieuw en moderner gebouw nodig was. Het nieuwe gebouw werd gebouwd in de nieuwe stad Tolloysen en kwam in 1920 gereed. Bij de betreding van het nieuwe gebouw is het Hogerhuis afgeschaft. Tot op heden bestaat het parlement van Laagland uit een éénkamersysteem en is daarmee tevens de enige federale staat zonder Hogerhuis.

Economie

Voor de economie van Laagland is export van landbouwproducten de grootste bron van inkomsten, voornamelijk zuivel, vlees en wol. Niet verwonderlijk is dat er in deze deelstaat dan ook meer dan een miljoen schapen rondlopen. In zowel Nijenstede als Weijpoort staat een textielfabriek. In grotere steden als Tolloysen en Nijenstede zijn wel wat diensten te vinden, maar de dienstensector speelt maar een kleine rol in Laagland. Ook is er niet veel toerisme, met uitzondering van de westelijke kustgebieden. Het is ook opvallend dat de beroepsbevolking groter is dan het banenaanbod. Dit heeft niet direct geleid tot een hogere werkloosheid. Nu ligt het werkloosheidspercentage in Laagland iets hoger dan gemiddeld in Maldarië, toch is er van een werkloosheidsprobleem niet te spreken. Veel bewoners reizen namelijk naar bijvoorbeeld Sylvan voor werk.

Demografie

Laagland heeft een inwoneraantal van 385,700. Uit een recente bevolkingstelling is gebleken dat 63% zichzelf een Maldariër voelt. 26% voelt zich Benjilander en de rest heeft wat anders ingevuld. Van een afscheidingsbeweging is geen sprake. Het Benjilands heeft in Laagland wel een aparte positie gekregen. Het is namelijk de enige deelstaat met een officiële taal. Benjilands is met 75% veruit de meest gesproken taal in Laagland. Engels volgt op de tweede plaats met 11% van de inwoners. Op Verde na heeft Laagland het minste percentage van de bevolking dat aangeeft geen religie te hebben. De grootste religie in Laagland is veruit het christendom, met een aandeel van 71%. Het katholicisme is veruit de grootste groepering, met 76% van de christenen. Gek genoeg neemt het aantal katholieken de afgelopen jaren weer toe, terwijl er in algemene zin sprake is van ontkerkeling. Er zijn diverse protestantse groeperingen aanwezig in Laagland, maar de relatieve hoeveelheid is gering. Inwoners uit Laagland zijn voor het grootste gedeelte van Europese oorsprong, met Nederlanders (37%), Belgen (30%), Fransen (12%) en Ieren (8%) als grootste groepering. Buiten Europese komaf zijn er ook groeperingen van Indiasen en Ghanezen. De Comucua maken maar een zeer klein deel van de bevolking uit.

Infrastructuur

Een groot deel van openbaar vervoer in Laagland wordt verzorgd door All Down, wat een anagram is van Lowland. De meeste buslijnen worden door All Down gedaan, terwijl spoorverbindingen door de Maldarische spoorwegmaatschappij Mallee Rail worden verzorgd. Door Laagland lopen twee spoorlijnen, de spoorlijn Sylvan-Weijpoort en de spoorlijn Keithsburg-Weijpoort. Verder heeft Laagland de enige directe spoorverbinding met Benjiland. Van Weijpoort kan direct worden gereisd naar Dongel via Koegras. Spoorwegen in Laagland kwamen maar laat op gang. De spoorverbinding vanaf Sylvan bestond al langer, maar was eerst in beheer van het bedrijf Alan Gold. Later zou deze worden overgenomen door Mallee Rail. Laagland heeft een van de betere netwerken van buslijnen in Maldarië. Tussen grotere steden bestaan zelfs snelbuslijnen met beperkte stops.

Hoofdwegen in Laagland zijn over het algemeen goed uitgebouwd, maar lokale wegen laten vaak nog te wensen over. Smalle bruggetjes waar maar één auto tegelijk over kan en hobbelige wegen zijn geen uitzondering. Twee belangrijke snelwegen lopen door Laagland, te weten de A1 en de A5. De A5 loopt vanaf de grens bij Sylvan via Tolloysen en Zwaag naar 't Velt, waar het de Benjistraat door middel van een tunnel kruist en overgaat in de Benjilandse A9. De A5 loopt van de grens met Alexandria bij Keithsburg via Nijenstede naar Weijpoort. Momenteel wordt de weg doorgetrokken als 2+1 weg naar Koegras, welke in 2015 gereed zou moeten zijn. Bijna overal in Laagland is de bewegwijzering tweetalig, waarbij de Engelse naam in het geel staat en de Benjilandse naam in het wit staat weergegeven. Congestie is er niet veel in Laagland, met uitzondeirng van de ringweg van Tolloysen en de B5 om Weijpoort heen.

Deelgebieden van Maldarië
Staten: AlexandriëLaaglandMonslandVerdeWest-Maldarië
Territoria: Maldaria CaysNational Capital Region