Kunst in Benjiland

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Benjilandse kunst bestaat, zij het dat het niet erg uitgebreid is. Aangezien het ook maar een klein land is zijn ook de culture en kunstzinnige vormen niet erg groots en bekend. Dat heeft er ook mee te maken dat kunst van ouds al niet erg in trek was in Benjiland. Slechts onder het rijkere gedeelte van de bevolking leeft kunst. Dit is veroorzaakt door het feit dat de Fransen die Benjiland als het ware stichtten de kunst van die tijd meenamen, maar deze niet verspreidden over de bevolking: het bleef in de handen van rijkere bestuurders en handelaren. De Nederlanders brachten in de oorlog met de Fransen helemaal geen kunst met zich mee, maar namen de Franse over. In het straatbeeld zie je niet veel kunst, hooguit wat standbeelden, hoewel de laatste jaren de moderne kunst meer invloed krijgt in het straatbeeld. Wat betreft subsidie voor kunst en cultuur valt op dat de Benjilandse overheid daarin erg zuinig is. Hetgeen ook in de Benjilandse cultuur zit opgesloten. Hieronder staat per kunstvorm uitgelegd hoe deze voorkomt in Benjiland met waar mogelijk voorbeelden.

Schilderkunst

De beroemdste schilder van Benjiland ooit was Jean Paul den Euvel. Hij was de zoon van een Franse moeder en een Nederlandse vader en leefde rond 1890. Zijn schilderstijl was in de Classicistische stijl. Hij heeft veel bekende schilderijen gemaakt. Vorig jaar werd er één nog op de internationale markt verkocht. Verder zijn er nog wat schilders geweest in Benjiland, maar niet zo bekend als Den Euvel.

Film

Benjilandse films zijn niet erg bekend. Ze worden slechts door kleine groepen mensen bekeken. De Benjilandse filmindustrie is enorm klein. Goede acteurs zijn er amper te vinden en ook het budget is er niet voor. Vooral buitenlandse films worden daarom gespeeld in de Benjilandse cinema’s.

Muziek

Benjilanders houden over het algemeen erg veel van muziek. Populaire muziek in Benjiland is vooral de akoestische muziek. Dat wil zeggen, gemaakt met instrumenten. Elektronische muziek is niet erg populair en alleen te vinden onder delen van de jeugd. Muzieksoorten die erg populair zijn, zijn rock, country en blues. Ook klassieke muziek is nog populair, maar dan vooral nog onder de oudere bevolking. Benjilandse muziek is er ook, maar is niet bijster bekend. Er zijn wel bandjes en volkszangers a la Blof en Acda en de Munnik, maar niet in de stijl als Jan Smit of Frans Duits. Buiten de Benjilandse muziek was vooral Elvis Presley erg geliefd in Benjiland, maar ook bands als Queen of het Nederlandse Rowwen Hèze. Dat laatste met name vanwege de overeenkomstige taal en cultuur en natuurlijk de Nederlandse (Limburgse) geschiedenis in Benjiland.

Dans

Dans is niet bijster populair in Benjiland. Vooral veel klassieke dansen zijn populair in Benjiland. Hierbij is te denken aan bijvoorbeeld stijldansen. Dansen is vooral iets voor de beter gestelde in de samenleving. Het is ook best duur om te beoefenen, zeker omdat het ook niet gesubsidieerd wordt door de overheid.

Architectuur

Qua architectuur ten slotte is er in Benjiland een combinatie te vinden van klassiek en modern. Dit was nog te herleiden tot het verleden van de Fransen en de Nederlanders. De Fransen bouwden erg veel in de klassieke architectuur. De Nederlanders zetten dit voort en kwamen begin van de 20e eeuw met modernere stijlen. Voorbeelden hiervan zijn vaak openbare gebouwen met zuilen in de Griekse stijl. In Benjiland zijn nog veel van deze klassieke gebouwen te vinden, met name overheidsgebouwen zijn in deze stijl uitgevoerd. Tegenwoordig zie je echter meer en meer moderne bouwvormen. De stijl met strakke lijnen en soberheid in het ontwerp zie je nog vrij weinig. Qua woningbouw is in Benjiland ook een relatief moderne smaak te vinden. Twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen zijn erg populair. De bouwstijlen zijn in Benjiland vrij divers, wat te maken heeft met het grote aantal vrije kavels dat in Benjiland te vinden is in woonwijken, maar ook door niet al te strenge regels in de Ruimtelijke Ontwikkeling.