Korië

Geopoeia
Jump to: navigation, search
Korela.png

Korië (52)
Korè

— District [Teté] van Afana

52kore.png

Provincie Vámad
Zetelplaats Kiris
Oppervlakte 929 km²
Inwoneraantal 97.812
Bevolkingsdichtheid 105 inw./km²
Tetébes Per Altèrkad
Aantal gemeenten 13
Aantal plaatsen 60
Postcodes 5200 - 5295 en 5900 - 5930
Kenteken KR
Belangrijkste verkeersaders 5 9 52 55 57

Korië (Afanees: Korè, Duits: Korien, Frans: La Korie) is een district van de Afanese provincie Vámad en bestaat naast het deel op het vasteland uit drie kleine eilandjes voor de kust. De zetelplaats is Kiris met ruim 22.000 inwoners. In het gehele district wonen 97.812 mensen.

Geografie

Voor de geografie van de eilanden, zie: Korische Eilandengroep

Het eiland staat vooral bekend om haar ruige, droge en spitse gebergte: de Korische Duinbergen. Dit gebergte beslaat een groot gedeelte van het district. De rest van het district is daarnaast ook flink glooiend. De hoogste top van het district is de Malowô, hier ontspringt ook de belangrijkste rivier van het district: de Kilbir. Deze mondt in Pespul (district Negesiw) uit in het Negesiwmeer. De bekende Musir ontspringt ook in het gebergte. Andere riviertjes zijn de Oros, Arag, Lirisag en de Dorág. Verder is het district vrij kaal, er is eigenlijk maar één bos(je), en dat ligt bij Sombarbâ.

De ruige natuur bemoeilijkt ook het aanleggen van wegen in het district. Mede hierdoor is Korië het grootste district van Afana zonder snelweg.

De eilanden zijn ook zeer toeristisch, lees meer hierover hier: Korische Eilandengroep

Toerisme

Het klimaat van Korië is, zeker ten zuiden van de bergen, zeer goed. Dit maakt Korië tot een populaire toeristische bestemming. Bekende badplaatsen zijn Pilam, Borag, Nebrendev en Sombarbâ. Kiris staat weer meer bekend als cultuurstad (de ruige rotsen zorgen voor slechte stranden). Wel probeert de Korische overheid het toerisme het district niet te laten "verpesten", zoals ze het zelf noemen. Voor bijvoorbeeld het bouwen van hotels en dergelijke gelden zeer strenge regels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbod op gebouwen hoger dan 20 meter (in Pilam en Sombarbâ), om zo de historische stadsgezichten te kunnen behouden.

Bestuurlijke indeling

Gemeenten

Korië bestaat uit 5 stadsgemeenten (Afanees: Dás-emragev), 7 landsgemeenten (Afanees: Lart-emragev) en 1 eilandgemeente (Afanees: Olèr-emrag)

Stadsgemeenten

Landsgemeentes

Eilandgemeente

Postcodeplaatsen

In Korië liggen 60 postcodeplaatsen:

Aangrenzende districten

Aangrenzende districten