Kniezendom

Geopoeia
(Redirected from Kniezen)
Jump to navigation Jump to search

Het Kniezendom (Kniževnost, ⰍⰐⰋⰆⰅⰂⰐⰑⰔⰞ) is een godsdienst en het daarbij horende volk, binnen een vooralsnog naamloos interactieproject.

De aanhangers van het Kniezendom zijn de Kniezen (enkelvoud: Knies; vrouwelijke vorm: Kniezin; bijvoeglijk naamwoord: Knies/Kniese).

De Kniezen zijn in de meeste landen op het continent een herkenbare en afwijkende etnisch-religieuze minderheid. Op een beperkt aantal plekken zijn Kniezen de meerderheid van de bevolking. Als minderheid met een eigen godsdienst, taal en gebruiken zijn de Kniezen niet overal even welkom. De economische niche waar veel Kniezen zich in bevinden zijn handel en (enkele gespecialiseerde) ambachten. Over het algemeen leven de Kniezen in grote en kleinere steden.


Godsdienst

De godsdienst van de Kniezen draait om het Heilige BOEK (KNIGA, ⰍⰐⰋⰃⰀ). Volgens de rechtzinnige Kniese theologie is BOEK de gedaante die het Goddelijke Opperwezen voor de mensheid heeft aangenomen om voor hen tot een leidraad te zijn. BOEK is de aardse gedaante van een God die volgens de Kniezen anders het menselijk begrip te boven gaat. Uit eerbied wordt de naam BOEK (of KNIGA) in hoofdletters geschreven.

BOEK bestaat uit een verzameling lyrische gedichten, geschreven in een archaïsche vorm van de gewijde taal Kniški. Het voorlezen van BOEK, waarvan de verzen door menige Knies integraal uit het hoofd geleerd worden, staat centraal in de Kniese eredienst en mystiek. Er bestaat daarnaast een kanoniek corpus van uitleg van BOEK en leefregels van de Kniezen.

Tot de wetten van het Kniezendom behoort onder andere dat mannen het hoofd dienen te bedekken (met bijv. een hoofddoek) en dat vrouwen verplicht zijn broeken te dragen.

Geschiedenis

Van oorsprong leefden de Kniezen in het land dat zij Drevna Zemja (‘het oude land’), of ook wel kortweg Zemjana (‘het land ginds’) noemen; dit ligt in het droge noordwesten van het continent. Rond (....) trokken zij daarvandaan naar Zemjava (‘het land hier’), dat aan de Binnenzee ligt. Omdat de goedgezinde koning (....) de Kniezen toestond zich hier te vestigen, noemden zij dit land Kraleva Zemja (‘koningsland’). Hiervandaan hebben de Kniezen zich over het gehele continent uitgezwermd, zonder echter hun eigenaardigheid te verliezen.


Talen

De oorspronkelijke taal van de Kniezen is het Kniški (Kniškiot Jazik, ⰍⰐⰋⰛⰍⰋⰑⰞ ⰊⰀⰈⰋⰍ, ‘boekentaal’). BOEK is geschreven in een afwijkende archaïsche variant van het Kniški; de traditionele gemeenschappelijke schrijftaal van de Kniezen is nog altijd het Kniški.

De meest gesproken taal onder de Kniezen is echter het Fraski (a Fraski Jazik, Ⰰ ⰪⰓⰀⰔⰍⰋ ⰊⰀⰈⰋⰍ, ‘vrouwentaal’), een taal die genetisch niet verwant is met het Kniški. Het Fraski is ontstaan toen de Kniezen zich in Kraleva Zemja vestigden en de taal van de lokale bevolking overnamen. Het Fraski bevat overigens veel leenwoorden uit het Kniški, die samenhangen met de Kniese godsdienst en cultuur. Hoewel het woord Fraski ‘vrouwentaal’ betekent, spreken de mannen ook Fraski; veel Kniezinnen beheersen echter niet de religieuze taal Kniški.

In het zuiden van het continent spreken de Kniezen over het algemeen niet Fraski, maar hun eigen dialect van de Zuidelijke Standaardtaal.

Kniški en Fraski worden geschreven in het Kniese alfabet (Kniškata azbuka, ⰍⰐⰋⰛⰍⰀⰞⰀ ⰀⰈⰁⰖⰍⰀ).

Landen