Jupemoren

Geopoeia
Jump to: navigation, search

De Jupemoren (Afanees: Yupèmorv, Duits: Jüpemoren, Frans: Yuppemoires) is een eilandengroep in de Afanese Zee, aan de Afanese kust. De groep beslaat op drie eilanden na alle bewoonde en onbewoonde eilanden van Afana (de eilanden binnen rivieren en meren niet meegerekend) en bestaat uit meerdere archipels.

Indeling

De eilandengroep bestaat uit xx eilanden waarvan xx bewoond zijn. De Jupemoren behoren voor het grootste gedeelte tot de gelijknamige provincie. Drie horen er bij het Vámadese district Korië en 4 vormen een apart district van Froda. De rest is ingedeeld in 5 districten. Hieronder alle eilanden, de schuingedrukte namen zijn de hoofdplaatsen van de eilanden.

Jüpemoren-bei-Froda

De Jupemoren bevatten vijf duitstalige eilanden behorend tot de provincie Froda:

Bewoond:

Onbewoond:

Korische Eilanden

Drie eilanden voor de kust bij Korië waartoe ze ook behoren. Hoewel ze wat verder liggen dan de rest worden ze toch tot de Jupemoren gerekend.

Bewoond:

Onbewoond:

Peltèbar

Dit district beslaat twee eilanden waarvan één het grootste eiland is van de Jupemoren én van heel AFANA. De hoofdstad, Porsâram (ook provinciehoofdstad) is in Afana van groot belang en telt ruim 150.000 inwoners.

Bewoond:

Onbewoond:

Klein-Darligië

9 verspreide eilanden ter hoogte van Zuid-Vlimad maar horen bij Negesiw-Redud.

Bewoond:

Onbewoond:

Tablieden

Deze kleine eilandengroep binnen de Jupemoren beslaat 5 eilanden en is een historisch hertogdom. De eilanden liggen ten zuiden van Klein-Darligië en horen net als dit distirct bij Negesiw-Redud.

Bewoond:

Onbewoond:'

Groot-Darligië

Dit district omvat 8 eilanden, waarvan het grootste de 2e qua grootte van de Jupemoren is. Groot-Darligië hoort net als Klein-Darligië bij het voormalig eilandenrijk Darligië.

Bewoond:

Onbewoond:'