Jechiltische kalender

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search
Deel van een serie artikelen over
Jechilte

Symbool Jechilte.png

Kalender

De Jechiltische kalender (Cila:   Suricharoth Iechilithgi, Cefalu:   Pelesgire Iegilixalu) is de kalender die gebruikt wordt in Jechilte en dus in een overgroot deel van Dogau en Sdacudoi.

Cycli

De Jechiltische kalender gebruikt de omwenteling van de zonnen A'o en Ata als basiscyclus. Elke halve omwenteling (d.w.z. van eclips tot eclips) vormt een maand van 18-19 dagen. Het patroon van vier maanden van 18-19-19-19 dagen wordt constant herhaald (óók jaaroverstijgend) om gelijk te lopen met de omwenteling.

De maanden worden samengenomen in een jaar van 17 maanden met in totaal 319 dagen, waarbij er dus vier of vijf maanden zijn met 18 dagen en 12 of 13 maanden met 19 dagen. Omdat de kalender met dit patroon voor zou lopen op het tropische jaar, wordt in jaren met vijf maanden van 18 dagen (een antischrikkeljaar) de laatste maand ingekort tot 17 dagen, waardoor het aantal dagen in een jaar wordt teruggebracht tot 317.

Op korte termijn lopen de jaren nu gelijk met de tropische jaren, maar in een periode van pakweg 50 jaar ontstaat er desynchronisatie tussen het begin van de maand en de eclips. Daarom wordt na 16 jaar een extra antischrikkeljaar met 317 dagen ingevoegd. Zo ontstaat er een cyclus van 17 jaar met antischrikkeljaren in jaar 1, 5, 9, 13 en 17. Na jaar 17 volgt dus een nieuw antischrikkeljaar in jaar 1.

Een Jechiltisch jaar begint op de eclips na de zomerzonnewende.

Cylcus Jechiltische Kalender.png

Op bovenstaande afbeelding is de verdeling van de maanden en jaren te zien in een rothne van 17 jaar.

Terminologie

  • Een dag (Cila: ?, Cefalu: dui) is de tijd tussen twee opeenvolgende zonsopgangen.
  • Een maand (Cila: nunne, Cefalu: nuna) is de tijd tussen twee opeenvolgende eclipsen van A'o of Ata. Het heeft een gemiddelde lengte van een halve Durdastische solaire maand.
  • Een jaar (Cila: fäiagum, Cefalu: fei) is de tijd waarin Durdaste één omwenteling maakt rondom A'o en Ata. Een jaar duurt gemiddeld 318,4 dagen.
  • Een antischrikkeljaar (Cila: ?, Cefalu: cupefei) is een jaar met vijf kortere maanden (van 18 of 17 dagen) in plaats van vier.
  • Een cyclus (Cila: rothne, Cefalu: roi) is een periode van 17 jaar, waarvan vijf antischrikkeljaren (jaar 1, 5, 9, 13 en 17).

Namen van de maanden

De 15 maanden in een jaar zijn vernoemd naar de Jechiltische natuurgoden:

1. Laibu
2. Thyne
3. Chrörde
4. Nalchte
5. Myr

6. Räscse
7. Däimtis
8. Naul
9. Gäulnerth
10. Chrusne

11. Conich
12. Airneth
13. Älich
14. Csolch
15. Csaindar

Datumnotatie

Een Jechiltische datum kan op twee manieren worden genoteerd:

  • Als een datum met cycli en jaren: Gäulnerth 4, 11-438
  • Als een datum met een absoluut jaartal: Gäulnerth 4, 7452