Ireggio

Geopoeia
Jump to: navigation, search
En.gif

Ireggio (Irechize: Irechio), voluit het Koninkrijk Ireggio (Irechize: Renade Irechizer), is een binnenstaat op Davaleda. In het oosten grenst het land aan Neven en Daar in het zuiden aan Forezen, en in het noordoosten aan Aneva.

Renade Irechizer

FlagIreggio.png

land op Davaleda horend bij Atlantis
Officiële landstaal: Irechize

Regionaal erkende officiële talen: Italiaans, Duits, Ruħar


Hoofdstad - Miletta

Grootste stad - Miletta


Demoniem - Ireggiër


Regeringsvorm - Parlementaire democratie met meerpartijenstelsel (twee kamers)

Staatsvorm - Constitutionele monarchie

- Staatshoofd - Koning Bernar IV

- Regeringsleider - Jerezo Vivendro

Onafhankelijk - n.n.b.


Bestuur - Kamers van Ireggio (Cubicile Irechizer)

- Hogerhuis - Senaat (Senata)

- Lagerhuis - Volkskamer (Cubicolo Populer)


Oppervlakte - n.n.b. km²


Inwoners - n.n.b.

- Bevolkingsdichtheid - n.n.b.

- Urbanisatiegraad - waarschijnlijk hoog


Religie

44 % Dene Montere
31 % Christelijk (katholiek)
9,5 % Niet-Christelijk
15,5 % Onbekend

Motto - “Forsa omna populis nobe”

Volkslied - Himna populer Irechizer

Nationale feestdag - 31 maart: Dag van de Grondwet (Dies Constituziar)


Munteenheid - Ireggische Darmci (Darmci Irechizer)

Ð 1,00 ≈ € 0,323 (1 september 2014)

Toegangsnummer - n.n.b.


TLD - .ic


Officiële landcodes - IC, IRC


Buurlanden - Forezen en Aneva

Geografie

Ireggio grenst aan Aneva en Forezen in het oosten, en de rest van het continent Davaleda in het westen. Het land is qua geografie in te delen in twee delen, geschieden door de Ochegleri. Het landschap is over het algemeen huivelachtig bij de Pgennivlakte (ten noorden van de Ochegleri) tot bergachtig in het Hegermassief (ten zuiden van de Ochegleri). Het klimaat is op de Pgennivlakte een warmer landklimaat. In de bergen is het koeler en in de hoge bergen is er een bergklimaat. De graslanden op de Pgennivlakte werden en worden nog steeds veel gebruikt voor landbouw, dit waren oorspronkelijk graslanden. De meeste steden liggen rondom het grote meer in het noorden, het Lacho Pgenni.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis: Geschiedenis van Davaleda

Separatistisch ingestelde bewegingen in oostelijk Forezen en Aneva

In 1639, nadat Aneva de provincie Irië weer geopend had, hoorde het deel ten noorden van de rivier Ochigleri (Pgenni) bij Irië, en was het deel ten zuiden van de Ochigleri (Heger) verdeeld over verschillende Forezische graafschappen. In het noordelijke deel van Heger, Heźar, roept de separatistisch ingestelde graaf Lızaroðar I in 1652 op tot protest: zijn mening is dat de ‘regering’ in Kaźiguri ga Xéźar te ver weg is om te kunnen beslissen over ‘het volk ver weg’. In 1655 sluiten Bali (het zuidelijke deel van Heger) en Irië zich aan bij Heźar. Met zijn drieën bouwen ze een leger op, en vechten zich in de Pgenni-Hegeroorlog (1679-1683) vrij. Bali en Heźar gaan samen op in het vorstendom Heger (Śadińar Hegeð), Pgenni wordt het vorstendom Pgenni (Renadila Pgenner). Zo onstaan er twee kleine staatjes.

Heger en Pgenni gaan samen

In 1731 krijgt Heger een nieuwe vorst, Juðar. Heger had al tijden last van een gebrek aan landbouwproducten, omdat het in de bergen erg lastig is gewassen te verbouwen. Daarom zoekt Juðar twee jaar na zijn kroning toenadering tot zijn Pgennische collega Oseppo II, en sluiten ze een verdrag af waarmee handel in landbouwproducten tussen Pgenni en Heger een stuk makkelijker gemaakt wordt. De samenwerking bevalt goed, maar het is niet goed genoeg; Heger zakt nog verder af. In de winter van 1735 dreigt het echt mis te gaan en klopt Juðar nogmaals aan bij Oseppo II; Juðar wil het beste voor zijn volk en wil zich aansluiten bij Pgenni. Pgenni en Heger hebben immers samen tegen Aneva en Forezen gevochten voor onafhankelijkheid. Oseppo gaat hiermee akkoord, en het Koninkrijk van Pgenni en Heger is geboren (Renade Pgenner Hegerisge of Śadar Pıgénnyð leðHegeð). De staatsinrichting is opmerkelijk te noemen, er is namelijk een dubbelmonarchie. Na de samenvoeging zijn Oseppo II en Juðar koning gebleven, en nemen ze allebei nog de beslissingen over hun eigen gebied. Dit is voor enkele generaties zo gebleven.

Strijd om de macht

In 1809 komt Jorege, de kleinzoon van Oseppo, aan de macht. Hij is een tegenstander van de dubbele monarchie, omdat het volgens hem onmogelijk is met twee personen een land te leiden zonder overleg onderling anders dan via brieven. Hij trekt door Pgenni en Heger en krijgt zo in relatief korte tijd een hoop medestanders, die liever zien dat de nieuwe staat door 1 man geregeerd wordt. Oseppo roept de mensen die hij tegenkomt op zijn toer door Pgenni en Heger in opstand te komen tegen de kleinzoon van Juðar, Eduar van Heger. Dit gebeurt in 1812 massaal, en Eduar stapt op als koning als hij ziet dat het volk hem niet meer wil en hij zelfs met de dood bedreigd wordt. Zo wordt Jorege in zijn eentje vanuit Miletta de koning van Pgenni en Heger.

wordt aan gewerkt...

Talen

De nationale taal van Ireggio is het Irechize. Er worden echter nog veel meer talen gesproken in het land. Door immigratie zijn het er nog iets meer dan eerst: Taal thuis gesproken:

Belangrijkste taal thuis gesproken:
Irechize 75,4 %
(Ireggen-)Duits 12,2 %
Ruħar 11,1 %
Overig 1,3 %

Deze pagina zal worden uitgebreid.

Landen in Atlantis
Borealië: (Antalmenië) • ArdeimBurghtelandCȧrq́axCarthamiëCyleniëDumeriëFryseachImaginiëKwang YungNieuwegouwen (Nova Hollandia) • SchellingenSolweziëTholeniëZerderen
Atlantidië: BrilamontioFrankenlandHochmarkSustulië
(Carmentera: (Contraniva) • (Fijdië) • (Iwtopaidanië) • Kvarinsuloj • (Udra))
Davaleda: AnevaFenjamen • (Fingevoren) • ForezenIreggio • (Kratizi) • Nefen en Daar • (Neravië) • SeoviëViguros
Meridilië: EdukoUneta
Eilanden: AtrocaeaBenjilandFinoccië • (Grenenland) • (Isole Iamara) • (Kicimisië) • Kvarinsuloj • (Laconia) • MaldariëNoord-AquilasPaganiëRodova • (Tyssië) • Zuid-Aquilas