Haute-Cirnoise

Geopoeia
Jump to: navigation, search
Tigun.png

Haute-Cirnoise (86)
Gras-Sýrnos
Oberzirrnos

— District [Teté/District] van Afana

87hautecirnoise.png

Provincie Françafa
Zetelplaats Tigun
Oppervlakte 363 km²
Inwoneraantal 52.591
Bevolkingsdichtheid 145 inw./km²
Tetébes Claire Toulange
Aantal gemeenten 6
Aantal plaatsen 31
Postcodes 8600 - 8654
Kenteken HC
Belangrijkste verkeersaders M 1

Haute-Cirnoise (Afanees: Gras-Sýrnos, Duits: Oberzirrnos) is een district van de Afanese Franstalige provincie Françafa. De zetelplaats is Tigun. In het district wonen 52.591 mensen, waarvan ruim 21.000 in Tigun.

Het district is vernoemd naar voormalig (deels Duitstalig) hertogdom Haute-Cirnoise/Oberzirrnos. Dit omvatte toen het hele hoger gelegen stroomgebied van de rivier de Siernoos, vandaar de naam.

Het district is voor veel Afanese reizigers uit het Noordwesten (Rurumi/Lams/Turgùs etc.) het eerste Franstalige district waar ze in komen. Ook voor toeristen die van de vliegvelden van Rurumi en Turgùs komen. Dit vanwege de M1, een van de belangrijkste Afanese snelwegen, die hier de provincie binnenkomt. Hierdoor wordt het stadje Plorange, op de grens, ook wel de 'Poort van Françafa' genoemd.

Geografie

Haute-Cirnoise kent een gevarieerde natuur: van licht glooiend bij Saint-Lieusai tot flinke bergen in het noorden: hier beginnen de Lumezen. Onnassée is dan ook echt een bergstadje. De rivier de Sýrnos stroomt in het oosten en vormt voor een groot deel ook de districtsgrens. Bossen zijn te vinden in het uiterste noordoosten rondom het dorpje Brandel en ook rondom het dorpje Karchez.

Bestuurlijke indeling

Gemeenten

Haute-Cirnoise bestaat uit 2 stadsgemeenten (Frans: Communes-de-Villes) en 4 landsgemeentes (Frans: Communes-rurales).

Stadsgemeenten

Landsgemeentes

Postcodeplaatsen

In Haute-Cirnoise liggen 31 postcodeplaatsen:

Aangrenzende districten

Aangrenzende districten