Hakuryū

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Hakuryū (HAK-hakuryuu.png), voluit Hakuryū-no Ōōkuni (HAK-hakuryuunoookuni.png ; 'Grootkoningkrijk van Hakuryū'), is een eilandnatie op Nywal. In de volledige landsnaam refereert 'Hakuryū' naar een legendarische koning, Hakuryū Ōō, en de naam is dus ook te lezen als 'het land van koning Hakuryū'. De persoonsnaam Hakuryū betekent 'witte draak'.

DEZE PAGINA IS NOG IN AANBOUW.


Hakuryū-no Ōōkuni
land op Nywal
SymboolHakuryuu.png

Exonym: Hakurië
Demomym: Hakuriër
Adjectief: Hakurisch
Inwoners: 56.200
Hoofdstad: Otsubane
Vlag:
HakuryuuVlag.png

geografie

steden

Otsubane

Otsubane (HAK-otsubane.png) is de hoofdstad van Hakuryū. Volgens Hakuriers van buiten de hoofdstad betekent de naam 'vreemde veren' hetgeen verwijst naar de vreemde rituelen en opzichtige kleren van de futoshi en hofhouding. Volgens die hofhouding betekent de naam 'elegante wortels van de hegemonie', maar dat vinden zelfs de meeste andere inwoners van Otsubane te vergezocht.

Kusashi

Kusashi (HAK-kusashi.png) is de grootste stad van Hakuryū. De herkomst van de naam is onduidelijk, maar volgens niet-inwoners betekent de naam 'stink-stad'. Door inwoners van Kusashi wordt dat vanzelfsprekend in alle toonaarden ontkend.

Furohime

De naam van de stad Furohime (HAK-furohime.png) betekent 'bad-prinses'. Het is niet duidelijk of die naam verwijst naar een specifieke (historische) prinses, of dat het een verwijzing is naar een legendarische maar inmiddels vergeten jongedame die buitensporig veel tijd in bad doorbracht, maar dat laatste wordt doorgaans als meest waarschijnlijk beschouwd.

geschiedenis

politiek

Hakuryū is een koninkrijk waarvan de koning, of eigenlijk 'grootkoning' ('ōō'), en alle andere politieke functies jaarlijks bepaald worden middels een worsteltoernooi genaamd 'Oshinobori'. De (aanspreek-) titel voor de koning is 'ōō' (HAK-oooo.png), waarbij de O-klank langer aangehouden wordt naarmate de (aan-) spreker lager in rang (en kaste) is.

Oshinobori

Referencearrow.png Hoofdartikel: Oshinobori

Oshinobori (HAK-oshinobori.png) is een jaarlijks ritueel worsteltoernooi waarin alle politieke en andere belangrijke functies in Hakuryū bepaald worden. De winnaar is 'ōō' ('grote koning') en de ministers zijn de rangen daaronder. Alle mannen behalve die behorend tot de laagste kaste (shimibuta; zie #kastenstelsel) zijn verplicht deel te nemen aan het Oshinobori.

maatschappij en cultuur

Hakuriërs zijn doorgaans tamelijk xenofoob en conservatief en hebben hun samenleving ingericht volgens principes die in de rest van de Hanselijke wereld doorgaans als absurd en/of verwerpelijk worden beschouwd. Meest opvallende culturele eigenheden van de Hakuriërs zijn de volgende:

kastenstelsel

De Hakurische samenleving is strikt gescheiden in drie kasten, waarbij de bovenste alleen uit mannen bestaat:

mannen vrouwen
futoshi de hoogste drie klassen van het Oshinobori worstelen. (geen)
hyakuna de lagere klassen van het Oshinobori worstelen. harumi: aantrekkelijke vrouwen, wier enige maatschappelijke functie decoratie is.
shimibuta mannen die het niet is toegestaan om deel te nemen aan het Oshinobori worstelen omdat ze een 'onrein' beroep uitoefenen, zoals slagers. onaantrekkelijke vrouwen, die geacht worden zoveel mogelijk uit het zicht te blijven en die doorgaans alle huishoudelijke taken toebedeeld krijgen.

Hyakuna mannen kunnen futoshi worden en andersom, en hyakuna vrouwen (harumi) worden doorgaans vanzelf op enig moment shimibuta, maar verder is er geen mogelijkheid om van kaste te veranderen. Kaste-lidmaatschap is formeel niet erfelijk en wordt bepaald tussen de 12 en 20 jaar op basis van gekozen beroep (mannen) en uiterlijk (vrouwen). In de praktijk betekent dat echter dat weinig kinderen van shimibuta uit die kaste weten te ontsnappen.

Kaste-specifieke rechten zijn voor een groot deel gerelateerd aan het Oshinobori worstelen. Kaste-specifieke beperkingen zijn er vooral voor shimibuta. Shimibuta kunnen niet trouwen buiten hun kaste; shimibuta mannen is het zelfs niet toegestaan om dicht bij harumi (hyakuna vrouwen) te komen. En shimibuta vrouwen worden geacht zichzelf onzichtbaar te maken.

Binnen de futoshi en hyakuna kasten bestaat er voor mannen een uitgebreid systeem van subkasten, klassen of rangen waarvan de indeling volledig wordt bepaald door de resultaten in het jaarlijkse Oshinobori toernooi.

Straffen zijn afhankelijk van de kaste van dader en slachtoffer. Futoshi daders worden meestal slechts zeer licht bestraft voor misdaden jegens shimibuta; maar als het andersom is is de doodstraf de meest gebruikelijke straf.

Buitenlanders in Hakuryū worden in dezelfde kaste-indeling geplaatst. Buitenlandse shimibuta zijn niet welkom en worden gedeporteerd. Andere buitenlandse mannen zijn - evenals alle andere futoshi en hyakuna - verplicht om deel te nemen aan het Oshinobori worstelen. Het is meermalen gebeurd dat buitenlandse futoshi op deze wijze hoge functies wisten te verkrijgen.

religie

De Hakuriërs hangen een mengsel van animistische natuurgodsdienst en Hansahanlar, genaamd 'Oshikamimichi', aan. De hansahan van de Hakurische natie wordt geïdentificeerd met Oshikami, een godheid die in de Oshikamiyama (Oshikami-berg) huist. Hansahan van steden, dorpen en families zijn ook kami en huizen eveneens in landschappelijke objecten zoals bergen en bomen. Middels schrijnen worden al deze kami vereerd.

Oshikami bepaalt ieders maatschappelijke (hansalige) rol door te helpen duwen (oshi betekent 'duwen') in het Oshinobori worstelen. Oshikama duwt de juist personen 'naar boven' zodat zij promoveren (nobori) op de maatschappelijke ladder. Degenen op de hoogste treden, d.w.z. diegenen die de gunst van Oshikami hebben verkregen (en derhalve compleet verannigt zijn) bepalen het lot van degenen die onder hen geplaatst zijn (zij hebben de politieke, rechterlijke en economische macht, maar beslissen ook over kaste-indeling).

taal

De Hakurische taal is - bij toeval - grotendeels identiek aan de taal die op aarde bekend staat als Japans. Belangrijkste verschillen betreffen schrift (het Hakurisch gebruikt een abugida in plaats van de Japanse combinatie van Chinese karakters en kana (lettergreeptekens)), het minder voorkomen van Chinese (on) leenwoorden, en wat andere kleine (grammaticale en lexicale) afwijkingen.

uitspraak

Een ruwe benadering van de uitspraak van het Hakurisch (in transcriptie) gebaseerd op Stellingse klanken; voor zover afwijkend:

u tussen oe, uu en u* ū idem, maar langer
i ie ī idem, maar langer
o o in 'hok' ō oo (lang)
e e in 'hek' ē ee (lang)
a a in 'hak' ā idem, maar langer, neigend naar aa
g als in Engels 'goal' h h, maar zachte g voor i of y (zie ook ch en sh)
j dj y j
ch tsj sh sj
r r met tong in positie voor l

noot (*): de u is ongerond; d.w.z. dat de vorm van de lippen meer op die bij de Nederlandse ie dan oe lijkt.

schrift

Het Hakurisch wordt geschreven met een schrift waarin de meeste letters een combinatie van medeklinker met de klinker a weergeven. Door middel van diakritische tekens wordt die klinker veranderd in u, i, e of o. De basis-letters zijn de volgende: HAK-basisletters.png, v.l.n.r. ka, ga, sa, za, ta, da, na, ha, ba, pa, ma, ya, ra, wa, ng. Merk op dat de laatste in deze serie geen a-klinker heeft. Deze laatste letters is een syllabische ng-klank (en deze letter kan dus ook geen diakritische tekens krijgen).

De tekens voor u, e en o zijn respectievelijk een punt onder, een streepje boven, of een soort uitlopende v boven. Bijvoorbeeld: HAK-lettersUEO.png, ku, gu, su, zu, tu, de, ne, he, be, pe, mo, yo, ro, wo, no. Die laatste 'no' is een uitzondering. Deze letter wordt alleen maar gebruikt voor 'no' als grammaticaal functiewoord (meestal vergelijkbaar met een genitief, maar er zijn andere functies); in andere gevallen wordt no geschreven als de gewone letter na plus het teken voor de o-klinker. De i wordt geschreven met een boogje boven en naast de letter, maar in twee gevallen is er een ligatuur. Bijvoorbeeld: HAK-lettersI.png, ki, gi, si, zi, ti; de derde en vijfde zijn de twee ligaturen. Klinkerverlenging wordt aangegeven met een verticale streep (even hoog als de laatste letter). In HAK-hakuryuunoookuni.png (Hakuryū-no Ōōkuni) zijn daarvan drie voorbeelden (met twee verschillende lengtes) te zien. (In ditzelfde voorbeeld komt bovendien ook de speciale variant van 'no' als grammaticaal functiewoord voor.)

Voor klinkers zonder voorafgaande medeklinker zijn er afzonderlijke letters: HAK-klinkers.png, a, u, i, e, o. Merk op dat de o hierboven in verschillende voorbeelden al is voorgekomen.

Combinaties als 'ryu' (in Hakuryū), 'mya', 'gyo', enzovoorts worden geschreven als de i-letter gevolgd door een speciale versie van de letters a, u en o: HAK-yayuyo.png. De combinatie 'ryu' komt voor in HAK-hakuryuu.png (Hakuryū).

economie

Hakuriërs leven hoofdzakelijk van visserij en landbouw.