Grootste Afanese steden

Geopoeia
Jump to: navigation, search

Hieronder een lijst met de grootste Afanese steden met eventueel de naam in andere talen erachter een een korte beschrijving. Het nummer tussen haakjes achter elke stad is het nummer van het bijbehorende district.

Steden met >1.000.000 inwoners

Rurumi (01)

Uitspraak: [Roe-roemi]

Hoofdstad, grootste en belangrijkste stad van Afana, gelegen aan de Dirunag. De regering zetelt hier en belangrijke Afanese bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor. De gehele agglomeratie Groter-Rurumi telt ruim 3 miljoen inwoners. Rurumi is vooral bekend door haar rotsen, waarvan de Lagalumi in het centrum de bekendste is. De Kathedraal van Sint-Kilooijen en het Meýhares-plein zijn ook grote toeristische trekpleisters.

Steden met >500.000 en <1.000.000 inwoners

Turgùs (Turgüß/Turgais) (36)

Uitspraak: [Toerguus], (franse G)

Tweede stad van Afana en hoofdstad van de provincie Madravië. Telt in vergelijking met Rurumi maar weinig voorsteden maar heeft zelf toch ruim 650.000 inwoners. Turgùs ligt aan de Termeleý en ligt dicht tegen de grens. Turgùs staat bekend om haar authentieke groentegerechten, noordelijke uiterlijk en het dialect dat er gesproken wordt.

Lams (Lamis) (80)

Uitspraak: [Lams]

3e stad van Afana en hoofdstad van de provincie Ubnag. Gelegen tussen de Lumezen en de lagere Denuizen. Net als in Rurumi ligt in Lams, midden in de stad een hoge rots/berg: de Kelmardob. Lams is een oude stad van Romeinse oorsprong.

Gravillain (Gravilar / Grafen) (17)

Uitspraak: [Gravi-jèn] (franse G)

Grootste stad van de franstalige provincie Françafa. Maar niet de hoofdstad, dit is Aduyère. Een industriële en volgebouwde stad in de Meulijevallei (Vallée-de-Meuley). Hier ligt de op één na belangrijkste luchthaven van Afana: 'Aéroport de Gravillain'.

Steden met > 100.000 en < 500.000 inwoners (98)

Porsâram (Port-d'Araim / Poaggh-Shaeâm)

Uitspraak: [Por-sarram]

Grootste stad van de Jupemoren en hoofdstad van het district Groot-Darligië. Porsâram ligt op het eiland Peltèbag en is de grootste stad van de provincie Vámad, al is het kleinere Môyare de hoofdstad. Verder is Porsâram bekend door haar grote haven, de vele voorsteden en de vele stranden die er zijn.

Peterdás (Peterstadt / Ville-de-Pierre / ôff-Datt-Pegher) (45)

Uitspraak: [Peterdjas]

Hoofdstad van de provincie Negesiw-Redud. Gesticht door de Duitse ontdekkingsreiziger Peter (Bartenz) Müller (of Peter Mùler) en ook naar hem vernoemd. In Peterdás ligt de belangrijkste haven voor het vasteland van Afana. Al haalt de haven van Porsâram deze haven bijna in. In Peterdás vind je ook het oudste tramnetwerk van Afana.

Steden met > 50.000 en < 100.000 inwoners