Ghal

Geopoeia
Jump to: navigation, search

Ghal (Lon̥: Belen বেলেন) is een land in het noorden van Hiruki en Wandao op Ārdra, over land grenzend aan de HHA en Vremburg, over zee daarnaast aan Hakurɯ (ŠTWND) en het eiland Niyö (ÓTT). De machtssferen in Ghal zijn op te delen in de militaire macht, de geestelijke macht, de adellijke macht en de handelaren.

Ghal
land op Ārdra
Demoniem: Ghal
Adjectief:
Hoofdstad: Ghalscaye
Inwoners: ca. 265.000
Taal: Ghallaans
Vlag: (t.t.v.)

Onderstaande paragrafen zijn door Guus opgetekend a.d.h.v. gesprekken met Martijn.

Geografie

Ghal bestaat grotendeels uit eilanden en twee delen van het vaste land, welke ingesloten zijn door HHA.

Adel

De adellijke macht in Ghal heeft enige sturing in het dagelijkse leven. De adel wordt geleidt door de koning, welke onbetrouwbaar is in de ogen van Ghal's buurstaten.

Religie

De geestelijke macht in Ghal heeft de daadwerkelijke zeggenschap over het land. Zij zetelt onder andere in Ghalscaya, waar de Cayanen de bovenlaag van de geestelijkheid vertegenwoordigen. De Cayanen zijn zeer rijk en invloedrijk, maar mogen o.a. hun kloosters aldaar niet verlaten. De meeste geestelijken zijn te vinden in de provincie Arlan.

Militair

De militaire macht in Ghal is in de ogen van Ghal's buurstaten de meest onbetrouwbare macht in Ghal. De militairen zetelen voornamelijk in de provincie Vestalan, alwaar de stad Yuvesborg het militaire hoofdkwartier is.

Handel

De handelaren zijn in de ogen van Ghal's buurstaten de meest betrouwbare macht in Ghal. Zij zetelen voornamelijk in de twee gebieden op het vasteland van Hiruki; in de provincies Jeghal en Nighal. De handelaren zijn het meest geïnteresseerd in vrede, omdat zij onder die omstandigheden de meeste winst kunnen behalen.

UITLEG VOOR HET MAKEN VAN WIKI-PAGINA'S

Hieronder zal ik (Guus) proberen om wat basisinformatie te geven over de wijze waarop je informatie op een wiki pagina plaatst. Waarschijnlijk zullen anderen hier ook mee gaan helpen. Wanneer het kan, bekijk deze pagina dan ook in de edit-mode, door bovenaan deze pagina op de link edit te klikken. Zie voor meer informatie over het maken van een wiki-pagina de Help pagina.

code

Wat in de blauwe rechthoek hieronder staat zijn voorbeelden van teksten/codes die je op de editpagina kunt invoeren.

Dit is voorbeeldtekst. Een enkele enter na een regel plaatst de volgende regel eenvoudigweg achter de vorige. Deze regel volgt de vorige.
Een dubbele enter zorgt voor een nieuwe paragraaf. 

Zoals deze regel.

resulteert in:

Dit is voorbeeldtekst. Een enkele enter na een regel plaatst de volgende regel eenvoudigweg achter de vorige. Deze regel volgt de vorige. Een dubbele enter zorgt voor een nieuwe paragraaf.

Zoals deze regel.

referenties

De volgende link werkt niet omdat de gelinkte pagina niet bestaat. Door op de link te klikken en de nieuwe pagina in te vullen maak je gemakkelijk een nieuwe pagina. Wil je een pagina verwijderen of verplaatsen, stuur deze vraag dan naar een van de admins, o.a. Lajos. Dit vragen kan via een PM (Personal Message), te vinden in het menu aan de linkerkant van de wiki-pagina.

Een (niet werkende) referentie: de naam zoals je hem in de tekst geeft

bijvoorbeeld

[[Äreland (Vremburg_eiland)|Äreland]]

resulteert in: Äreland

Het is aan te raden om bij bijvoorbeeld eilanden in de titelpagina een element toe te voegen dat aangeeft bij welk land het hoort.

non-wiki referenties

Links naar sites of afbeeldingen e.d. buiten de wiki worden op een ietsjes andere manier ingevoerd. Voor de veiligheid vraagt de website bij het saven van je pagina om een random weergegeven code, omdat de internetlink wellicht kwaadaardig kan zijn.

[http://www.grava.nl Titel=grava]

resulteert in: Titel=grava

'hoofdartikel' referenties

{{zie|Hiruki}}

resulteert in:

Referencearrow.png Hoofdartikel: Hiruki

For a list of all the "main article" reference templates (in English and other languages), see Category:Main Article Reference.

Koppen

=Geografie= tekst op dezelfde regel als de kop zorgt voor een niet-werkende kop
=Ghal=
==Geografie==
===Westzijde===
====Äreland====
=====Burgenvoorde=====
======Leerlooierswijk======

resulteert in:

=Geografie= tekst op dezelfde regel als de kop zorgt voor een niet-werkende kop

Ghal

Geografie

Westzijde

Äreland

Burgenvoorde
Leerlooierswijk

Editen

Wanneer er tekst onder een kopje staat, zoals deze tekst. Dan verschijnt er rechts van de pagina een edit link bij het kopje. Door hierop te klikken kun je enkel de tekst editen die binnen dit kopje staat. Handig wanneer je een grote pagina met veel informatie hebt en dit (veel/regelmatig) moet editen. Het is iets sneller en het is vooral overzichtelijker.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zul je moeten uploaden naar Geopoeia, hiervoor moet je de afbeelding naar een van de admins sturen, geloof ik. Vanwege de gelimiteerde serverruimte en -snelheid worden afbeeldingen slechts mondjesmaat gebruikt (in ieder geval voor de vlag van je land).

Tabellen

Tabellen zijn vaak best handig, wiki-tabellen kunnen echter snel wat onoverzichtelijk worden. Er zijn websites waarin je excel tabellen gemakkelijk kunt kopiëren en dan geven ze je de code voor een wiki-tabel. Zoals bijvoorbeeld excel2wiki

{|border="1" cellpadding="3" cellspacing="0" style="text-align:center;"
|+'''title'''
|
|column 1
|column 2
|-
|row 1
|a
|b 
|-
|row 2
|c
|d
|}

results in:

title
column 1 column 2
row 1 a b
row 2 c d

useful codes for tables

  • valign="top" (vertical alignment: top of the cell (standard is centered))
  • style="float: right;" (creates a table at the right of the page, with text continuing at the left)
  • colspan="2" (combines two horizontally adjacent cells into one)
  • rowspan="2" (combines two vertically adjacent cells into one)
  • class="wikitable sortable" (makes a table sortable)

Last but not least: Categoriën

Een zeer handige tool zijn de categoriën binnen de wiki. Met deze categoriën kun je heel gemakkelijk, nu ja, zoals het al aangeeft, binnen groepen met hetzelfde onderwerp e.d. kijken. Dingen die met Ghal te maken hebben, zoals al haar gebiedsdelen of steden, kunnen binnen de categorie Ghal vallen. Ghal zelf valt o.a. weer binnen de categorie Landen op Ārdra.

[[Category:Ghal]]

[[Category:Landen op Ārdra]]

Opgelet! Categoriën worden helemaal '''onderaan''' de pagina getoond. Vaak worden categoriën bovenin de code genoemd. Bij kleinere pagina's helemaal onderin. Als je ze middenin de code zet zijn ze gemakkelijker 'kwijt' te raken.

resulteert in:

Opgelet! Categoriën worden helemaal onderaan de pagina getoond. Vaak worden categoriën bovenin de code genoemd. Bij kleinere pagina's helemaal onderin. Als je ze middenin de code zet zijn ze gemakkelijker 'kwijt' te raken.