Fingevoren

Geopoeia
Jump to: navigation, search
N.B.: Op het Atlantisforum staat dit land op dit moment in het subforum Overwoekerd, wat betekent dat het land voorlopig niet verder zal worden uitgewerkt.
Mak Asokina Jene Jeithevori Wethisi Phingevori

220px

land op Davaleda horend bij Atlantis
{{{3}}}

Fingevoren, officieel Asokistische Republiek Fingevoren (Phingevori: Mak Asokina Jene Jeithevori Wethisi Phingevori) is een land op Davaleda. De hoofdstad is Ibinjeithongu, en met ongeveer 1,6 miljoen inwoners is het ook de grootste stad van het land (de gehele agglomeratie heeft ongeveer 2,3 miljoen inwoners). In totaal wonen er in Fingevoren ongeveer 5,4 miljoen inwoners. De officiële taal van Fingevoren is het Phingevori, een Fingodavaledaanse taal.

Fingevoren ligt op het politiek en cultureel diverse Oost-Davaleda. Het land grenst aan Nefen en Daar, Viguros en Fenjamen, en ligt daarnaast op ongeveer 30 kilometer van Seovië. Het land kent een lange geschiedenis. De recentere geschiedenis is vrij bloederig door de onafhankelijkheidsoorlogen van Fenjamen en de invoering van de dictatuur.

Geografie

File:FingvoryDarnast.jpg
De berg Darnast.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Daisen#/media/File:Daisen_highest_peak.jpg Fingevoren ligt aan de Zuidelijke Atlantische Oceaan, door de Fingevoranen zelf Maminlith ("Groot Water") genoemd. De meeste bevolking bevindt zich in de nabijheid van deze kust, op het vruchtbare vlakke land daar. Landinwaarts wordt het land bergachtiger, met als hoogste toppen de Darnast (1732 m), Pənast, Esternast en Monast. In de bergen ontspringen diverse rivieren, zoals de Musə, de Irənə, de Inis en de Mona. Het land is oorspronkelijk erg bosachtig, maar aan de kust is veel hiervan verdwenen ten behoeve van de landbouw.

Flora en fauna

Omdat Fingevoren qua landschap vrij divers is komen er allerhande dier- en plantensoorten voor. Bekende diersoorten die enkel in de buurt van Fingevoren voorkomen zijn de konoge (familie van de gnoe) en de Fingorehaas.

Geschiedenis

Bestuur

De huidige staatsinrichting is ingevoerd door de oprichter van het moderne Fingevoren, Maminjeith Asok. De president, die door de Presidentiële Adviesraad wordt voorgedragen maar de facto door overerving bepaald wordt, is verreweg de machtigste man van het land en regeert bijna alleen. Hij is niet alleen het gezicht van Fingevoren, maar ook de hoogste bestuurder, wetgever en rechter. Daarnaast is hij ook nog eens de legeraanvoerder en voorzitter van de Presidentiële Adviesraad, en de voorzitter van de Partij van Asok. Zijn officiële titel luidt Leider van het Land van de Bloemenvelden. Officieel voert de president al deze taken zelf uit, maar het spreekt voor zich dat dat niet haalbaar is en hij eigenlijk voor allerlei zaken 'assistenten' heeft.

Onder de president staan drie belangrijke nationale organen: de Drie Nationale Raden (Sa Ati Makiwore). Elk hebben ze hun eigen taken: de Presidentiële Adviesraad adviseert zoals de naam al zegt de president. In de praktijk stelt dit niet zo veel voor, want de raad mag de president niet tegenspreken en de president is zelf de voorzitter van deze raad. De president hoeft eventuele adviezen van de raad ook niet per se op te volgen. Een andere raad is de Volksraad. Deze raad houdt het volk in de gaten (spioneert ook bijvoorbeeld) en zorgt dat er actie wordt ondernomen door het leger als iemand een misdaad begaat. Ook informeert de Volksraad het volk over de gang van zaken bij de overheid, en is de Volksraad verantwoordelijk voor de publieke omroep. De derde raad is de Controlerende Raad, die door de volledigheid van de gemaakte wetten instaan en deze eventueel met toestemming van de president aan kunnen vullen. Plaatsnemen in zo'n raad kan niet zomaar; mocht een lid van een vertrekken dan zal de raad zelf iemand voordragen die deze persoon kan vervangen. Uiteraard draagt een raad alleen iemand voor uit de bovenste lagen van de samenleving, zo is het voor iemand van het platteland bijna onmogelijk in het landsbestuur te komen.

Bestuurlijke indeling

Fingevoren is opgedeeld in 6 provincies.

Nr. Provincie Code Hoofdstad
1. Mak Ki MKI Ibinjeithongu
2. Maminlitharə MAM Mak Megsneth
3. Ester Susethera Phistera ESP Loret Makiwore
4. Ngə Esetherə NES Stimə Esetharə
5. Makarə MAK Musarə I Makararə
6. Shakta SHA Men Mer Phingorə

Aan het hoofd van elke provincie staat officieel een generaal, die de president helpt het land te besturen. De kleinste dorpen (<1000 inwoners) vallen direct onder de provincie, grotere plaatsen hebben ook nog een eigen bestuur, met vaak aan het hoofd een lokale legerofficier.

Demografie

Cultuur

Taal

Religie

Economie

Landen in Atlantis
Borealië: (Antalmenië) • ArdeimBurghtelandCȧrq́axCarthamiëCyleniëDumeriëFryseachImaginiëKwang YungNieuwegouwen (Nova Hollandia) • SchellingenSolweziëTholeniëZerderen
Atlantidië: BrilamontioFrankenlandHochmarkSustulië
(Carmentera: (Contraniva) • (Fijdië) • (Iwtopaidanië) • Kvarinsuloj • (Udra))
Davaleda: AnevaFenjamen • (Fingevoren) • ForezenIreggio • (Kratizi) • Nefen en Daar • (Neravië) • SeoviëViguros
Meridilië: EdukoUneta
Eilanden: AtrocaeaBenjilandFinoccië • (Grenenland) • (Isole Iamara) • (Kicimisië) • Kvarinsuloj • (Laconia) • MaldariëNoord-AquilasPaganiëRodova • (Tyssië) • Zuid-Aquilas