Fatomia

Geopoeia
Jump to: navigation, search
Fatomia
— Natie —
Vlag
Flag fatomia.png
Planeet Durdaste
Regio Taratai
Hoofdstad Stirna
Staatsvorm Autocratie
Stichting 7435
Inwonertal n.t.b.
Talen Miso
Religies n.t.b.
Etnische groepen Misonen (39%)
Adjectief Fatomisch, Fatooms
Munteenheid n.t.b.

Fatomia (Tynggamabob: Hóronggur , Holgun: Vatõm) is een land in de subregio Amagome in het noordoosten van de regio Taratai op de planeet Durdaste en onderdeel van het interactieproject Taratai. Het was in het recentelijke verleden onderdeel van het Misonische Rijk. Nadat het rijk ineen stortte besloten de overwinnende mogendheden een bufferstaat te creëren om in ieder geval niet alle instituties van het rijk verloren te laten gaan. Fatomia is een multi-etnische staat zonder dominante bevolkingsgroep. De Misonen vormen nog wel de grootste minderheid.

De mogendheden vonden het zinvol dat Fatomia een autocratische en centralistische staatvorm kreeg. Zij wilden daarnaast ook lokale leiders die hen hadden gesteund in de strijd kunnen belonen. Voor de opzet volgden zij het voorbeeld van Misandria. Het nieuwe staatshoofd werd de Atal en deze werd ondersteund door de Frume, een soort Eerste Minister.

In de realiteit is de situatie in Fatomia behoorlijk anders. De voornaamste steden worden bestuurd door een Bezal, een soort militaire gouverneur, maar in de praktijk is deze ontpopt tot een autonome krijgsheer. De Atal in Stirna heeft slechts nominaal de macht in handen en alleen in de Bezal van Krawal heeft de Atal een trouwe bondgenoot, wat komt doordat beide steden een meerderheid aan Misonen onder de bevolking heeft. In de steden Helfa en Basal zijn nauwelijks Misonen te vinden en in Misbruk vormen ze een minderheid. De Bezalen hier zijn praktisch zelfstandig. Belasting wordt niet afgedragen aan de centrale regering en men hanteert er zijn eigen wetten. Om rond te kunnen komen zijn alle steden vervallen tot criminaliteit om rond te kunnen komen. De handelskaravanen naar het noordoosten zijn belangrijk en om deze reden vormt de natie nog een eenheid en beperkt men de ergste uitwassen. Bij externe dreigingen biedt men elkaar militaire ondersteuning, omdat men afzonderlijk te zwak is. Banditisme is een groeiend probleem. Fatomia is een klein land met een beperkte bevolking. Onder het Misonische Rijk werden de kosten gedragen door het rijk en was er een gezonde militaire bezetting. Fatomia is zelf niet in staat om hier aan te voldoen. Misandria is geen betrouwbare buur en de Atal steunt zodoende vooral op de zuidelijke buur Wirdria. Wirdria zelf heeft niet de intentie om zich vol te bemoeien met Fatomische aangelegenheden. Dat is een investering die meer kost dan het op levert.