Draviŋyayamqsara

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Draviŋyayamqsara (ধইৱাণযৃশমত্থসৃই) is een lidstaat van Šri Tʼaa Wē Nä Dhu.

(Hier volgt t.z.t. veel meer informatie.)


ধইৱাণযৃশমত্থসৃই
Draviŋyayamqsara
land op Ārdra.
lidstaat van Šri Tʼaa Wē Nä Dhu.
demonym: Draviŋyaya
adjectief: Dravi
hoofdstad: Ŋpradravayirati
inwoners: 305.770
talen: Dravisch, Zandisch
staatshoofd (Mraya):
Tsamaminzamvaraspvisqrama
vlag:
float

naam

geografie

steden

Draviŋyayamqsara heeft zes steden met meer dan 5000 inwoners:

Ŋpradravayirati (Ŋpradravanqi) 14.070
Nyidzahri (Nyidzhahrinqi) 12.120
Ngavagyavi (Ngavagyavinqi) 10.780
Sdyadzakyanadana (Ntrahrinqi) 7.760
Gyivambzayirata (Gyivambzayiranqi) 7.650
Zdvamayirambzata (Ngavagyavinqi) 5.950

Er zijn 16 steden met tussen de 2500 en 5000 inwoners.

geschiedenis

Omstreeks 310 NT ontstonden in het huidige Draviŋyayamqsara drie grote allianties van stammen (uit samenklontering van kleiner allianties):

  • ... in het oosten (van Ngavakyanadana totaan de Vooroosthoogte);
  • Qimgsamtavibza (Ñpuhanaadru) in het noorden; en
  • ... in het zuidwesten (ten noorden van de grote meren).

In reactie op de eerste Boerenoorlog en daaruitvoortkomende onrust in Hiruki, fuseerden die drie 'landen' in 395 tot de losse (con-) federatie Draviŋyayamqsara.

In 471 veroverden de Oostholen grote delen van Draviŋyayamqsara. Alleen het voormalige Qimgsamtavibza (noordwest) bleef vrij van Oosthoolse binnendringers. Die federatie werd hersteld, maar de twee grootste steden, Nyidzahri en Ngavagyavi, en een deel van de omgeving daarvan bleven buiten de herstelde federatie. Nadat Ogart de Oostholen terugdrongen werd het door de Oostholen veroverde gebied Okratisch. Pas in 527 scheidden die gebieden weer af. Het gebied ten noorden van de grote meren voerde een bloedige afscheidingsoorlog en vormde de staat Qyiqihrihdramqsara. Vanuit voornoemde twee grote steden werd het gebied rondom Ŋpradravayirati eenvoudig 'heroverd' (dankzij de afscheidingsoorlog van Qyiqihrihdramqsara, die voor de Okraten een buffer vormt). Daarna gingen het noorden en oosten opnieuw samen tot Draviŋyayamqsara.

Draviŋyayamqsara was aanvankelijk een federatie op Zidranistische religieuze grondslag, maar veranderde (vooral na de Hirukijnse Oorlog) geleidelijk in een centraal bestuurd koninkrijk.

staat en politiek

Staats- en regeringshoofd is (de) Mraya, losjes te vertalen als 'koning', maar in officiële teksten in het Westerlings wordt de titel niet vertaald (maar wel van lidwoord 'de' voorzien). De Mraya wordt benoemd door de Mrayayayi (raad van huidige en voormalige Mraya) voor een termijn van 8 jaar (NT). Alle Mraya stammen af van het (waarschijnlijk mythische) stamhoofd dat een alliantie van Dravische stammen in de oostelijke regio vormde in de late derde eeuw. Vrouwen spelen geen rol in de politiek van Draviŋyayamqsara en ook de Mraya is derhalve altijd van het mannelijk geslacht. De meeste Mraya zijn betrekkelijk jong (tussen de 8 en 14 jaar (NT) oud) wanneer ze benoemd worden en worden bijgestaan door adviseurs die ook door de Mrayayayi benoemd (en ontslagen) worden.

Officiëel heeft de Mraya absolute macht, maar die macht wordt ingeperkt door de drie andere organen, Mrayayayi (reeds genoemd), Ŋyayayayi, en Npranayayi. De primaire functie van alledrie deze organen is het adviseren van de Mraya, maar het zijn de secundaire bevoegdheden zoals benoeming, ontslag, en veto waaraan ze hun werkelijke invloed ontlenen.

Ŋyayayayi is het 'parlement' van Draviŋyayamqsara. Het bestaat uit 35 (mannelijke) leden die voor een termijn van 6 jaar benoemd worden, en die geselecteerd worden door middel van coöptatie. Selectie vindt plaats op basis van beroep. Ŋyayayayi wordt geacht alle beroepsgroepen in het land te vertegenwoordigen. De hoogste rechters in het land (die worden benoemd door Npranayayi) zien hierop toe en kunnen zonodig benoemingen ongedaan maken.

Npranayayi is de raad van kloosteroversten (nprana) en is het enige publieke orgaan met vrouwelijke leden (namelijk de oversten van nonnen-kloosters), alhoewel die in de praktijk geen rol van betekenis spelen. Officiëel hebben alle nprana een stem in Npranayayi, maar feitelijk is dat onmogelijk aangezien veel kloosters veel te ver weg liggen, en daarom worden alle besluiten genomen door de nprana van de kloosters in de hoofdstad Ŋpradravayirati. Npranayayi wordt voorgezeten door de nprana in de lijn van Sutrama-transmissie van Nridyaviŋkla (d.w.z. het belangrijkste klooster in de hoofdstad).

Alle wetten en andere regeringsbesluiten zijn besluiten van en door de Mraya, maar indien zowel Ŋyayayayi als Npranayayi een veto uitspreken is een besluit ongeldig, en Mrayayayi en Npranayayi kunnen gezamenlijk de Mraya ontslaan. Beide gevallen gelden als grote schandes. Een ontslagen Mraya wordt geen lid van de Mrayayayi, en in de drie historische gevallen waarin een Mraya een besluit nam dat vervolgens door veto's ongedaan gemaakt werd, werd die Mraya door zijn vader (die lid was van de Mrayayayi) vermoord om de schande uit te wissen (gevolgd overigens, in alledrie de gevallen, door zelfmoord door de vader). Om dit soort 'toestanden' te voorkomen is het de praktijk dat ideeën voor besluiten al heel vroeg met de verschillende organen overlegd worden en dat pas als er zekerheid is dat alle organen het met een eventueel besluit eens zijn dat besluit genomen wordt. Er bestaat hiervoor geen formele procedure en het gehele proces verloopt uiterst ondoorzichtig. Hoe meer politieke ervaring iemand heeft, hoe meer invloed diegene derhalve op het proces kan uitoefenen. (En degenen met de meeste politieke ervaring zijn de oudste leden van Mrayayayi en de langst zittende nprana in de hoofdstad.)

De enige 'adelijke' titel (voorzover de term 'adel' van toepassing is) behalve "Mraya" is "Dhama". Alle voormalige Mraya zijn automatisch Dhama, maar andere Dhama worden benoemd door de Mraya. De titel is niet erfelijk, maar iemand kan alleen als Dhama benoemd worden als hij een vader of grootvader heeft die ook Dhama is (of was i.g.v. overlijden). De titel kan ook (door de Mraya) worden afgenomen, hetgeen een grote schande is (zo groot dat zelfmoord in dergelijke gevallen tamelijk gebruikelijk is, alhoewel kloosterintreding ook voorkomt). Een specifiek soort Dhama is Nqidhama, een soort 'onderkoning' die aan het hoofd staat van een provincie (nqi). De acht Nqidhama vormen gezamenlijk de Nqidhamayayi die de Mraya adviseert, maar in de praktijk vrijwel nooit bijeenkomt omdat de leden in de verschillende provinciehoofdsteden zetelen.

provincies en regio's

Draviŋyayamqsara heeft 8 provincies:

naam inwoners hoofdstad regio
Gyivambzayiranqi 24.750 Gyivambzayirata oost
Hkyamadyavamtavinqi 41.740 Hkyamadyavamqrikyana noord
Mghavanblapyiranqi 18.760 Mghavanblapyirati noord
Ngavagyavinqi 53.120 Ngavagyavi oost
Ntrahrinqi 31.870 Sdyadzakyanadana zuidwest
Nyidzhahrinqi 29.780 Nyidzahri noord
Ŋpradravanqi 56.180 Ŋpradravayirati oost
Spvahrinqi 49.570 Ngavakyanadana zuidwest


Aan het hoofd van een provincie (nqi) staat de Nqidhama, een door de Mraya voor 8 jaar in die functie benoemde Dhama. De Nqidhama heeft binnen de provincie formeel absolute macht met betrekking tot de provinciale taken (die niet zo heel veel voorstellen), maar wordt daarin op vergelijkbare wijze beperkt als de Mraya. Vanzelfsprekend kan de Mraya ieder besluit van de Nqidhama ongedaan maken (en zonodig de Nqidhama ontslaan), maar de twee andere provinciale organen kunnen eveneens gezamenlijk besluiten ongedaan maken (door hun veto uit te spreken). Die twee andere organen zijn Nqiŋyayayayi en Nqinpranayayi. Nqiŋyayayayi is het provinciale 'parlement' dat uit 21 leden bestaat en op vergelijkbare wijze gevormd wordt als Ŋyayayayi. Nqinpranayayi is de raad van provinciale nprana (kloosteroversten).

De regio's hebben geen staatsrechtelijke betekenis. Ze komen ongeveer overeen met de gebieden van de drie historische federaties, zij het dat zowel de regio noord als de regio zuid in het oosten gebied hebben 'verloren' aan de regio oost (t.o.v. de historische situatie). De drie regio's komen ook ongeveer overeen met drie verschillende cultuur- en taalgebieden binnen Draviŋyayamqsara.

Als de provinciegrenzen ook als regiogrenzen worden gehanteerd, dan zijn de inwonerstallen per regio: oost 134 duizend, zuidwest 81 duizend, noord 90 duizend.

rechterlijke macht

(toe te voegen)

buitenlands beleid

(toe te voegen)

cultuur, maatschappij, en economie

regionale cultuurverschillen

De drie regio's, noord, oost en zuidwest verschillen enigszins van elkaar in cultureel en talig opzicht. In zowel oost als zuidwest wordt Dravisch gesproken, maar met kleine verschillen in uitspraak (die desondanks groot genoeg zijn om voor een Draviŋyaya onmiddelijk iemands herkomst te verraden). In de regio noord (en een klein deel van het uiterste westen van oost) wordt Berg-Dravisch gesproken.

Er bestaan ook levensbeschouwelijke verschillen tussen de drie regio's. Grofweg kan gesteld worden dat zuidwest Wē Don-georienteerd is, oost Wē Don - Kwan Řu syncretisch, en noord Kwan Řu - Ko Hsi syncretisch (zij het dat ook daar de Wē Don invloed groot is en Ko Hsi Nä in strikte zin en Dzē Žin Nä betrekkelijk weinig voorkomen). (Zie de pagina over Zidranisme in Draviŋyayamqsara voor meer details.)

Binnen Draviŋyayamqsara staan de inwoners van de zuidwestelijke regio bekend als joviaal, spontaan, en wat onbetrouwbaar; noorderlingen als stug, eigenzinnig, en tamelijk onvriendelijk; en de inwoners van het oosten als conservatief en regelzuchtig.

Het zuidwesten is het economisch hart van Draviŋyayamqsara. Hier is vrijwel alle belangrijke (exportgerichte) ambachtelijke industrie te vinden en de binnen- en buitenlandse handel van/in/met Draviŋyayamqsara is ook vrijwel geheel in handen van zuidwestelijke handelaars. De politieke elite, daarentegen, is hoofdzakelijk uit het oosten afkomstig.

levensbeschouwing

Referencearrow.png Hoofdartikel: Zidranisme in Draviŋyayamqsara

(samenvatting toe te voegen)

economie

(toe te voegen)

Lidstaten van Šri Tʼaa Wē Nä Dhu
Alghjejron AlghjejronVlag.pngČīn Moa Hsu Cinmoahsuvlag.pngDraviŋyayamqsara Dravivlag.pngGreybergen-Reenelme Bergelmevlag.pngHā Hzan Hahzan.pngHakurɯ Vlaghakuru.pngMgsagyivasdvara Sdvaravlag.pngPtah Nä Ptachvlag.png