Bodegarde

Geopoeia
Jump to: navigation, search
En.gif
Fr.gif

Bodegarde is sinds 1860 de hoofdstad van Ardeim en de hoofdstad van het departement Hoofdstadland. Het is de grootste stad van het land. In 2011 had de stad 1,2 miljoen inwoners. Bodegarde is het politieke en culturele hart van het land. Economisch gezien is het ook een erg belangrijk centrum, al krijgt het op dat vlak concurrentie van de Toerweel-regio.

Bodegarde kent een klein historisch centrum in een bocht van de rivier de Alde. Van de oorspronkelijke Solwezische architectuur is er door overstromingen, branden en een belegering niet veel meer over; de meeste huizen zijn er in Hollandse stijl of in neoclassicistische stijl. De stad heeft ook heel wat moderne gebouwen. In de stad staat het hoogste gebouw van Ardeim.

Bodegarde is een redelijk groene stad met een groot aantal parken, al liggen de meeste wel in de buitenwijken. Bodegarde biedt plaats aan vier (afdelingen van) universiteiten en drie hogescholen en ook aan verschillende musea. Bodegarde heeft een uitgebreid Tram- en Sneltramnetwerk.

Bodegarde
Hoofdstad van Ardeim

Land: Ardeim

Naam : Bodegarde

Departement: Hoofdstadland

Inwoners: 1 241 000

Netnummer: (+210) 010

Postcode: 1000

Tijdzone: WBT (UTC-2)

Burgemeester: Elle Vinkman (SU)

Oppervlakte: ?

Hoogte: ?

Website: [www.bodegarde.rm]

Vlag:

Geschiedenis

Het gebied van de huidige stad Bodegarde werd volgens archeologische bronnen al bewoond in 250 vC, maar de eerste echt grote nederzetting ontstond er in de 8e eeuw. Deze nederzetting kreeg de naam Plughem, wat ‘Dorp in de bocht’ betekent. De stad had een gunstige ligging in een bocht van de Alde en bestond eerst uit een marktplaats met verschillende huizen daaromheen. Later kwam er ook een burcht ter bescherming van het dorp en om tolgelden te kunnen vragen aan voorbijvarende schepen.

Vanaf de 14e eeuw werd de stad belangrijker. Vooral de burcht speelde een belangrijke rol in verschillende burgeroorlogen en door handel groeide het dorp uit tot een stad. Plughem had een gunstige ligging tussen de twee belangrijkste steden van de gouw Burgenland, namelijk Hertogswilt (Vilthe) en Putte (Pyttin). Plughem was ook na een tijdje de belangrijkste stad om goederen te transporteren naar het zuiden en lag aan de weg van de Weelkust naar de Zuidkust.

Plughem kreeg tijdens de Neerlandificatie van het Koninkrijk Solwezië een nieuwe naam, namelijk Bodegarde, wat kwam van de vele Appel- en Pereboomgaarden rondom de stad en de ligging van de burcht bovenop de heuvels. De stad leed erg onder de verschillende hongersnoden die het land troffen aan het eind van de 18e eeuw. De stad hield zich bij de eerste opstanden afzijdig, maar na verloop van tijd heerste een duidelijke Anti-Royalistische sfeer in de stad in het begin van de 19e eeuw.

In 1848 werd in Bodegarde de Tweede Solwezische Republiek uitgeroepen. De stad functioneerde als tijdelijke hoofdstad van de Republikeinse opstandelingen tijdens de burgeroorlog die daarop volgde. De stad werd op 2 januari 1849 ingenomen door het Koninklijke Leger na hevige gevechten. Grote delen van de historische binnenstad werden geplunderd en verwoest. Pas op 25 november 1852 wordt de stad, die als de bakermat van de revolutie wordt gezien, heroverd op de royalisten. Bodegarde wordt opnieuw het bestuurlijke centrum van de Republikeinse opstandelingen, die zich nu hebben verenigd in het Republikeinsch Comité. Na de wapenstilstand wordt Bodegarde officieel de hoofdstad van de nieuwe Republiek Ardeim; de ligging van de stad is hiervoor ideaal.

Na de onafhankelijkheid gaat het goed met de stad: er begint een grootschalige industrialisatie en Bodegarde wordt verbonden met de rest van het land door een groot spoorwegnet. Ardeim verstedelijkt snel en de stad gaat van 124 000 inwoners in 1861 naar 588 000 in 1899 en naar 776 000 in 1915. Het wordt een centrum van de textiel- en glasindustrie. Ook krijgt de stad een grote binnenhaven. Tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30 worden er verschillende megalomane bouwwerken neergezet in de stad om de werkgelegenheid te stimuleren. Zo worden er verschillende nieuwe bruggen over de Alde gebouwd, net als een nieuw gerechtsgebouw en Hoofdcommissariaat van de Republikeinsche Politie.

Klimaat

Bodegarde kent een gematigd klimaat. De zomers zijn voornamelijk nat, de winters zijn er koel en soms redelijk streng. De gemiddelde julitemperatuur is 16.9°C, de gemiddelde januaritemperatuur is -4.5°C. De neerslag is gemiddeld zo’n 730 mm per jaar.

Bevolking

De bevolking van de stad bedraagt zo’n 1.2 miljoen inwoners. De stad is een van de weinige Ardeimse steden die nog een redelijke groei kent; jaarlijks is er een groei van 1,9%. De bevolking van de Ardeimse hoofdstad is erg divers: meer dan 35% van de inwoners is van Niet-Ardeimse origine. De grootste groep zijn de Solweziërs, op de voet gevolgd door de Tholeniërs en de Schellingers. Verder zijn er ook nog grote aantallen Spanjaarden, Chinezen, Brazilianen, Marokkanen, Sustuliërs, Laconiërs, Mexicanen en Nederlanders. De Tholeniërs wonen grotendeels samen in de wijk Nieuwedam; deze wordt ook wel eens Klein-Tholenië genoemd.

Cultuur

De bijnaam van Bodegaarde is de Visstad, omdat op het wapen van de stad vissen worden afgebeeld. Inwoners worden daarom ook wel eens Vissenkoppen genoemd, en het symbool van de Ardeimse hoofdstad is de vis. Ieder jaar zijn er in de zomer de Visfeesten, dit zijn grote spektakels waarbij optredens worden gehouden op verschillende plekken in de stad. Alles is gedurende die vier dagen ook gesloten in Bodegarde, mensen komen op straat om mee te vieren. 's Avonds is er dan vuurwerk en er worden grote dansfeesten georganiseerd in de parken van de stad.

Naast de visfeesten is ook de Dag van de Republiek op 29 mei, verschillende delen van de stad zijn dan versierd in blauw en rood, de meeste musea zijn dan gratis en er is een militaire parade in het centrum.

Bezienswaardigheden

Musea

Historisch Museum van de Republiek

Dit museum ligt echt in het hart van de stad, vlakbij het gebouw van de NVDR en de Oudeplaats. Het museum werd al opgericht in 1903 door een rijke zakenman die zijn privécollectie vol historische voorwerpen aan de staat schonk. Het museum behandelt de hele geschiedenis van het eiland Solwes en omstreken, maar focust vooral op de geschiedenis van Ardeim tijdens en na de Onafhankelijkheidsoorlog. Pronkstukken zijn een boot uit de 4e eeuw vC en een volledig kanon uit de burgeroorlog. Het museum is gratis voor studenten en kinderen onder de 18.

MUMOKA (Museum voor Moderne Kunst in Ardeim)

Het MUMOKA ligt op een oude industriële site aan de Alde in het noorden van de stad. Het MUMOKA werd opgericht in 1993 en herbergt de volledige kunstcollectie van de Ardeimse staat. Het gebouw is erg modern en was in het begin erg omstreden. Het MUMOKA is nu wel een icoon van de stad en staat zelfs afgebeeld op postzegels. Het museum is gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

(STEM) Stedelijk Museum Bodegarde

Het STEM is een beetje een allegaartje van collecties. Drie zalen gaan over de geschiedenis van de stad zelf, nog eens twee zalen over kunst uit de middeleeuwen (vooral Europese kunst) en dan nog vier zalen voor tijdelijke tentoonstellingen. Het STEM geeft ook ruimte aan jonge kunstenaars uit Bodegarde om ten toon te stellen.

Stadsparken

Bodegarde is een redelijk groene stad, vooral de buitenwijken hebben enkele grote parken. Erg in trek bij de lokale bevolking zijn het Vrijheidspark in de voorstad Wendelede en het Vogelhof in de wijk Kolberg. In het centrum is er ook nog het Lodewijk Vekemanpark (lokaal bekend als als het Zuiderbos) waar in de zomer erg veel concerten worden gegeven. Andere bekende groene gebieden zijn de Kleine Vijvers in het westen van de stad en het Kasteelpark in de wijk Opheuvel.

Wijken

De Ardeimse hoofdstad kent heel wat bekende wijken. Zo zijn er de oude volkswijken als Hogedam, de Korte Val en Raderberg, en residentiële buurten zoals Maalstade en Opheuvel. Het centrum wordt gevormd door de Oude Stad, Groenebrug en de Herenbuurt. Meer naar het oosten vind je Jospehina, het Fransche Quartier, Overkade en de Universiteitschwijk Daarnaast zijn er nog de immigrantenwijken Nieuwedam en Looiveld in het zuiden, net als de Stationsbuurt nabij het Centraal Station. De hipste wijken zijn tegenwoordig Burgerhof in het noorden en Klein-Wenen in het westen van de stad.

Onderwijs

Bodegarde is een belangrijke onderwijsstad voor Ardeim. De stad telt namelijk vier universiteiten en tien andere vormen van hoger onderwijs, waaronder drie grote hogescholen. De stad is hierdoor ook een centrum van kennis en innovatie. De volgende universiteiten zijn gevestigd, of hebben toch een afdeling in de Ardeimse hoofdstad:

  • Republikeinsche Universiteit Bodegarde (RUB): Deze universiteit is de grootste van Bodegarde, ze werd opgericht in 1861. De RUB is in handen van de Stad Bodegarde en van het Departement Bodegarde.
  • Christelijke Universiteit Bodegarde (CUB): Deze christelijke universiteit is ontstaan na het samengaan van de protestantse en de katholieke universiteiten en hogescholen in de stad, ze heeft ook afdelingen in Almendaal en Wolgt.

Verkeer en vervoer

Autoverkeer

Bodegarde is verbonden met de rest van het land door middel van verschillende snelwegen. De meeste snelwegen vertrekken radiaal vanuit de stad naar alle richtingen. Zo gaat de A1 naar Putte, de A2 naar Toernem, de A3 naar Laagweel, de A4 naar Voldem en Schellingen, de A5 naar Nolben, de A6 naar Hertogswilt en de A8 naar Wolgt. In 2013 werd ook de Grote Ringweg R11 rondom de stad voltooid, zodat verkeer nu niet meer over de overbelaste R1 moet. De stad zelf is erg druk en tijdens het spitsuur te mijden met de auto.

Luchthaven

De internationale luchthaven van Bodegarde, Bodegarde-Bosselt Internationaal Hoofdstedelijke Luchthaven (ook wel bekend als Bogardes Airport), ligt in de gemeente Bosselt. De luchthaven is de hub van de nationale luchtvaartmaatschappij Ardeim Airlines en wordt ook aangedaan door de meeste grote (Borealische) luchtvaartmaatschappijen. De stad is door de luchthaven goed verbonden met de rest van Borealië, en er zijn ook dagelijks vluchten naar alle continenten. De luchthaven heeft ook een station, dit zorgt voor een vlotte verbinding tussen de luchthaven en de Ardeimse hoofdstad, en ook de rest van het land.

Stads- en streekvervoer

Het openbaar vervoer is in Bodegarde in handen van MOVIB. Dit bedrijf is in handen van de Stad Bodegarde en verschillende private ondernemingen, en opereert de bus-, tram- en sneltramnetten in de stad. De meeste grote toeristische attracties en zakenwijken zijn goed bereikbaar met de tram, de buitenwijken worden dan weer vaker bediend door de bus en sneltram. De Sneltram rijdt in het centrum onder de grond, en werkt daar als een soort metro. Er zijn veel plannen geweest om een echte metro te bouwen in Bodegarde, maar deze zijn nooit uitgevoerd.

Bodegarde is verbonden met de rest van het departement door de streekbuslijnen. Deze worden meestal uitgevoerd door MVLV, maar er zijn ook streeklijnen van NoordBus en Oostregio. In de spitsuren zijn er vaak extra veel bussen naar de voorsteden en randgemeenten in de omgeving van de stad.

Forenzen uit de randgemeenten sporen meestal met URail. Deze spoorwegmaatschappij vervoert pendelaars van en naar de hoofdstad, en zorgt ook voor vervoer binnen de stad. Treinen van URail stoppen op elk station, en zitten vaak erg vol. URail is ook actief in de Toerweel-Regio.

Spoorwegen

Bodegarde is verbonden met de rest van het land door een uitgebreid spoorwegnetwerk. Al in 1866 reed de eerste trein van Bodegarde naar Voldem. De stad kent verschillende grote stations, Bodegarde-Centraal is het grootste, daar vertrekken ook de internationale hogesnelheidstreinen naar Schellingen en Solwezië. Andere belangrijke stations zijn Bodegarde-Zuid, Bodegarde-Gouwelandlaan, Bodegarde-Maalstade en Bodegarde-Kortvelderhof.Deze stations worden aangedaan door de voorstadstreinen van URail, maar ook door RegiOn en AREX.

Stedenbanden

Geboren

Externe links