Bevolking van Finandmarken

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search
Kaartbev.dichtheid.jpg

Finandmarken is, ondanks dat het qua opppervlakte een van de kleinere landen van het continent Pasaule is, met 76,5 miljoen inwoners het volkrijkste land op het continent. Het is tevens het meest dichtbevolkte land en daarmee komen we direkt bij een der grootste probleme van Finandmarken, de overbevolking (en de bevolkingsexplosie). Finandmarken is door de ligging aan de mond van enkele grote rivieren en de vulkanische activiteiten op het schiereiland een uitzonderlijk vruchtbaar land en heeft een ideaal klimaat, waardoor het land, mede dankzij vergevorderde landbouwmethodes, goed is voor drie oogsten per jaar. Hierdoor is het nog steeds mogelijk om de grote bevolking te voeden en de bevolkingsaanwas op te vangen. De bevolking is echter zeer ongelijk verspreid over het land (de meeste mensen wonen juist op deze vruchtbare grond, waardoor de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond steeds meer afneemt). In het relatief onvruchtbare en bergachtige westen van Finandmarken (ca een derde van ´s lands totale oppervlakte) wonen slechts 2,5 miljoen mensen, terwijl op het schiereiland 25 miljoen mensen leven. In het noordoosten, langs de grens met Sanka en op de eilanden wonen in totaal 14 miljoen mensen. De grootste bevolkingsconcentratie is te vinden in de delta rondom de hoofdstad Séloz. Daar wonen ruim 35 miljoen Finandiërs op een stukje laagland dat niet groter is dan een derde deel van Nederland.

De bovengenoemde bevolkingsaantallen stijgen nog steeds door een bevolkingsgroei van ruim 2%, of ca 1,5 miljoen per jaar. In 1960 zal Finandmarken daarmee ongeveer 120 miljoen inwoners tellen.

Eeuwenlang schommelde de bevolking rond de 20 miljoen. De medische voorzieningen waren slecht en de sterfte was groot. Na de komst van de republiek veranderde dit echter. Niet alleen werd Finandmarken toen een democratie, maar men begon ook met een ambitieus programma om het achterlijke land tot ontwikkeling te brengen. Dit gebeurde door grootscheepse industrialisatie en modernisering van de landbouw. Dit lukte en het land werd een industriële grootmacht. De landbouwhervormingen gingen evenwel niet verder dan het afschaffen van de lijfeigenschap en de situatie op het platteland (waar toen tweederde van de bevolking leefde) verbeterde nauwelijks. Door de grote vraag naar arbeidskracht in de zich ontwikkelende industrie ontstond er een trek van het platteland naar de steden die hierdoor enorm groeiden. Door de tradities op het platteland en tegelijkertijd een verbeterde medische zorg groeide ook daar de bevolking krachtig. Ook kwamen veel inwoners van andere staten op Pasaule naar Finandmarken om daar in de industrie te werken. De bevolking is in 35 jaar tijd verdubbeld en zal zich in de komende 35 jaar onieuw verduddelen, indien het gemiddelde kinderaantal niet afneemt. Op het platteland is een kinderaantal van zes tot tien niet ongewoon, maar in de steden neemt dit nu af.