Benjiland

Geopoeia
Jump to: navigation, search
En.gif
Koeningkriek Benjiland

220px

(details)

land in het project Atlantis
Officiële landstaal: Benjilands

Hoofdstad: Eendhoeven

Grootste stad - Eenhoeven


Regeringsvorm - Parlementaire Democratie

Staatsvorm - Constitutionele Monarchie

Staatshoofd - Koening Benji II

Regeringsleider - Sjef Rutwil

Onafhankelijk - 1946


Oppervlakte - 27178 km²

Inwoners - 5.152.598 (2012) (190/km²)


Motto - “Battre pour la liberté”

Volkslied - Leed Veur Benji

Munteenheid - Gölje

ɠ 1,00 ≈ € 1,26 (10 aug. 2013)


Toegangsnummer - +384

Internet toegangscode - .bl

Officiële landcodes - BL, KBL

Nationale Feestdag - 31 januari


Koopkracht - $ 41,245 (2010 est.)

BNP/hoofd - $ 52,108 (2010 est.)


Buurlanden - Maldarië (MAL) (west)

NOOT: Aan deze pagina wordt nog gewerkt


Benjiland (Uitspraak: /ˈbɛːnʒilɑn/), officieel Koninkrijk Benjiland (Benjilands: Koeningkriek Benjiland), is een land dat onderdeel uitmaakt van het geofictieve project Atlantis. Benjiland grenst in het westen aan Maldarië. In het westen vormen het Glaciesmeer, de Straat Benji en de Benjizee de grens. Het land ligt voor het grootste gedeelte op het eiland Le Continent. Daarnaast bestaat het land uit het eiland Sjiveloeg en het schiereiland Brabantia op Maldarië. De hoofdstad van Benjiland is Eendhoeven.

Geografie

Benjiland ligt ten noorden van Maldaria en in feite een eiland dat omringd is door de Atlantische Oceaan. Het landschap van Benjiland is afwisselend. In het noorden is het vrij vlak en komen er zelfs enkele polders voor. In het midden wordt het al wat glooiender en zijn er al enkele heuvels of kleine gebergten te vinden, zoals de Braboheuvels, het Midplateau en de Oesterberg. In het zuiden van Benjiland, aan de grens met Maldaria zijn er al wat serieuzere heuvels/bergen te vinden: de grote Velpberg en de langgerekte Markerneeje. In het zuidwesten van Benjiland, bij Zeejdam, is het landschap vrij kaal en droog. Deze hoek van Benjiland is semi woestijn en kenmerkt zich door weinig begroeiing en veel zandgrond. De rest van Benjiland is eigenlijk vrij groen met veel bossen. Alleen naarmate je meer naar het noorden komt wordt het steeds kaler, maar blijft het wel groen. Hier vindt dan ook veel land- en akkerbouw plaats. De grootste steden van Benjiland bevinden zich in de dalen op Eendhoeven na, dat ligt op een helling van het Midplateau.

Geologie

Ooit vormen Benjiland en Maldaria één eiland. Het heeft lang vastgezeten aan wat nu Schotland is. Bij het verder uit elkaar drijven van de continenten, tijdens het krijt, is het eiland verschoven naar zijn huidige positie. Doordat vlak langs het eiland een breuklijn loopt is het eiland opgedeeld in drie grotere en wat kleinere eilanden. Vulkanisme is geen onbekend verschijnsel in Benjiland en Maldaria. Hoewel het vulkanisme in Benjiland zo goed als uitgestorven is (één slapende vulkaan op de Velpberg), zijn er op het hoofdeiland van Maldaria nog twee slapende vulkanen.

Klimaat

Ook in het klimaat van Benjiland is de invloed van de overal omliggende zee goed te merken. Het klimaat in Benjiland is een gematigd zeeklimaat. In de uithoek bij Zeejdam heerst er een Mediterraan klimaat. Daar is er meer zon, hogere temperaturen en minder neerslag. De omgeving ziet eruit alsof het bijna een woestijn is met weinig begroeiing. Ook grote delen langs de oostkust van Benjiland zijn mediterraan. Dit heeft te maken met de bergen die de wind en daarmee de neerslag vanuit het westen tegenhouden. Daarom is het oosten van het land ook droger dan het westen. Over het algemeen zijn de winters in Benjiland vrij mild doch nat en de zomers zijn vaak droog en warm. In het klimaatsysteem van Köppen geldt voor Benjiland over het algemeen de code Csb. Langs de zuidoostkust wordt het meer een Csa-klimaat, hoewel het gebied eruit ziet als een B-klimaat. Benjiland is een vrij klein land, maar zoals te zien is er dus wel verschil merkbaar in klimaat. De wind komt vaak uit het zuidoosten in de winter, die dus wel eens neerslag meeneemt. In de zomer draait de wind vaak richting het westen/zuidwesten.

Flora en Fauna

Benjiland bestaat zoals beschreven voornamelijk uit heel veel bos met daarnaast vlak landschap met polders, landbouw, mediterraan, en semi woestijn. De bomen die het meest voorkomen zijn naaldbomen. Ook komen er veel dieren (wild) voor in de bossen. Runderen, herten, zwijnen enzovoorts komen geregeld voor. Er bestaan veel natuurgebieden in Benjiland, waaronder het Oadlers Seagat (zeegat). Tijdens een storm is daar de kust doorgebroken en overwonnen door de zee. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied. Het gebied om het zeegat heen staat in de vloed ook onder water. Het gebied is daarmee een prachtig natuurlijke omgeving met veel vegetatie en dieren.

Geschiedenis

Referencearrow.png Hoofdartikel: Geschiedenis van Benjiland

Cultuur

Taal

Taal thuis gesproken:

Taal thuis gesproken:
Benjilands 79 %
Engels 11 %
Overige talen 10 % (zie onder)


Overige talen
Nederlands 204.040
Frans 146.800
Duits 64.600
Spaans 32.500
Deens 22.250
Noors 14.500
Zweeds 13.050
Arabisch 12.803
Overigen 5.750

Benjilands

Referencearrow.png Hoofdartikel: Benjilands

Het Benjilands is de huidige staatstaal die wordt gesproken in Benjiland. Het Benjilands werd in 1946 de officiële taal, nadat Benjiland onafhankelijk werd verklaard. Verreweg de meeste inwoners van Benjiland spreken deze taal (79%), die een combinatie is tussen (vooral) Limburgs, Brabants en Vlaams. Ook zijn er hier en daar wat Duitse en Franse invloeden. De taal ontstond al rond 1830, toen de Nederlanders (vooral Limburgers, Brabanders en Belgen) de Fransen versloegen, en de baas werden op het land. Om de Benjilandse taal te 'beschermen' is er een redelijk streng taalbeleid ten opzichte van immigranten. De Benjilandse taal moet voor immigranten redelijk goed worden beheerst. Bij de inburgeringscurus moeten de immigranten een redelijk vloeiend gesprek kunnen voeren, en zijn er allerlei taaltoetsen. Dit geldt uiteraard niet voor vluchtelingen, die slechts tijdelijk in Benjiland verblijven.

Engels in Benjiland

Het Engels is ook goed vertegenwoordigd in Benjiland. Sinds de Engelse invloeden in Maldaria zijn er veel mensen naar Benjiland gevlucht en vice versa. Hierdoor raakte de Engelse taal vrij ver verspreid over het Benjilandse land. Ook nu nog wordt er door een groot deel van de bevolking (11%) Engels gesproken. Vooral de zuidelijke delen van Benjiland hebben hiermee te maken. Brabantia en Loagland werden in 1821 aan Maldaria gegeven, in ruil voor vrede na de Frans-Engelse oorlog. Deze Engelse invloed is dus nog steeds terug te vinden in het zuiden van Benjiland, waar veel mensen Engels (naast Benjilands) als taal spreken.

Frans in Benjiland

Ook de Franse taal wordt nog veel gesproken in Benjiland, en zelfs in het Benjilands zijn er nog een aantal Franse invloeden terug te vinden zoals woorden geografische namen. De reden voor dit alles is terug te vinden in de geschiedenis van Benjiland. Benjiland werd ontdekt in 1520 door de Fransen onder leiding van Jean-Marie Le Grand, en Benjiland zou (het heette toen nog 'L'île des soirs rouges') ruim 300 jaar worden beheerst door de Fransen. In deze periode sprak men, zoals gebruikelijk, Frans. Zelfs nadat in 1830 de Fransen werden verslagen, bleven veel mensen Frans praten waardoor er in de loop van de tijd ook steeds meer Franse invloeden in het Benjilands achter zouden blijven. Nu nog, wordt het Frans door ruim 146.000 mensen vertegenwoordigd.

Religie

Benjiland is over het algemeen een atheïstisch land, en de regering ontkent ook het bestaan van elke God en dus godsdienst. Het is echter wel toegestaan om een geloof te hebben (er is 100% gewetensvrijheid), al mag dit niet in het openbaar worden getoond. Dat wil zeggen: geen kruisjes, geen keppeltjes, geen hoofddoeken etc. en geen Kerken, moskeeën of synagoges op straat. Er is geen vervolging, mocht je het wel in het openbaar laten zien. Dat wordt zeg maar gedoogd. Er is tegenwoordig een hoop discussie rond de gedachtegang van de Benjilandse regering. Mede door kritiek en zelfs dreiging van VN-resoluties gaat er steeds meer het idee om dit beleid in Benjiland te liberaliseren. Benjiland verwacht over een tijd te komen met ideeën of zelfs wetten over godsdienstvrijheid. Wanneer, hoe en door wie is nog niet bekend en zal pas later bekend worden.

Sport

Sporten in Benjiland is populair. Ruim 70% van de bevolking zegt regelmatig te sporten, dat houdt in ongeveer twee of drie keer per week een uurtje bezig zijn/sporten. Dat heeft als oorzaak dat Benjilanders van oudsher al veel met de fiets deden en niet vies waren van wat zwaarder werk. Hoewel er weinig professionele sport in Benjiland is, is het dus zeker wel populair. Omdat veel mensen het doen is het ook niet duur. Sporten in sportcentra is betrekkelijk goedkoop. Ook omdat het eten in Benjiland vaak redelijk ‘voedingsrijk’ is en veel vlees en vet bevat (zeker in de wintertijden) is het belangrijk dat men in de rest van het jaar extra hard sport en beweegt om al die extra kilootjes eraf te halen of houden.

Referencearrow.png Hoofdartikel: Sport in Benjiland

Kunst

Benjilandse kunst bestaat, zij het dat het niet erg uitgebreid is. Aangezien het ook maar een klein land is zijn ook de culture en kunstzinnige vormen niet erg groots en bekend. Dat heeft er ook mee te maken dat kunst van ouds al niet erg in trek was in Benjiland. Slechts onder het rijkere gedeelte van de bevolking leeft kunst. Dit is veroorzaakt door het feit dat de Fransen die Benjiland als het ware stichtten de kunst van die tijd meenamen, maar deze niet verspreidden over de bevolking: het bleef in de handen van rijkere bestuurders en handelaren. De Nederlanders brachten in de oorlog met de Fransen helemaal geen kunst met zich mee, maar namen de Franse over. In het straatbeeld zie je niet veel kunst, hooguit wat standbeelden, hoewel de laatste jaren de moderne kunst meer invloed krijgt in het straatbeeld. Wat betreft subsidie voor kunst en cultuur valt op dat de Benjilandse overheid daarin erg zuinig is. Hetgeen ook in de Benjilandse cultuur zit opgesloten. Hieronder staat per kunstvorm uitgelegd hoe deze voorkomt in Benjiland met waar mogelijk voorbeelden.

Referencearrow.png Hoofdartikel: Kunst in Benjiland

Eten en drinken

In de Benjilandse keuken is nog heel goed de ‘imperiale periode’ van het verleden terug te vinden. Zo zijn er nog enkele Franse gewoonten rond het eten en drinken achtergebleven, maar zijn er ook veel ‘Nederlandse’ trekjes te vinden in de Benjilandse keuken. Allereerst, doordat Benjiland niet heel erg heuvelachtig is en lage vlaktes veel voorkomen komt ook landbouw en veeteelt erg veel voor in Benjiland. Vooral in het zuiden en noorden van Benjiland, waar het doorgaans natter is dan in de rest van het land, waardoor de grond beter geschikt is voor landbouw en veeteelt.

Veel gebruikte producten uit de Benjilandse keuken zijn dan ook aardappels, groenten, vlees, gevogelte, vis en brood. Over het algemeen is men in Benjiland echt gek van lekker vlees. Waar in andere landen vlees steeds meer wordt gezien als iets slechts en ‘zielig voor de dieren’, is dit in Benjiland zeker niet het geval. Bekende groenten in Benjiland zijn allerlei soorten kool als zuurkool, rode kool, bieten, boerenkool, spruitjes enzovoort. Door de Brabantse/Limburgse geschiedenis van Benjiland zijn asperges ook ingeburgerd en worden in het voorjaar en zomer vaak gegeten.

Als ontbijt en lunch is het in Benjiland gebruikelijk om zowel gewoon pittenbrood als stokbrood te eten. Vaak met beleg als vlees, kaas en kruidenboter. ’s Ochtends wordt ook vla of pap gegeten. ’s Avonds na het eten is het in de zomer vaak aardbeien en ’s winters een kop warme chocolademelk. De algehele indeling van ontbijt-lunch-diner is in Benjiland wel heel sterk.

Zoals hierboven al enigszins te zien was, is er een duidelijk verschil te vinden in verschillende de seizoenen. In de warmere perioden bloeit Benjiland uit tot een bourgondisch land waar men écht van het eten en drinken kan genieten. Met dit gevoel komt de oude Franse slag een beetje terug. Het eten bestaat meestal uit frisse salades, veelal gepofte aardappelen en een lekker stuk vlees dat klaargemaakt wordt op de veelgebruikte barbecue: iets van de laatste 30 jaar. Ook vis wordt veel gegeten, vooral in de kustgebieden. Bij het eten hoort ook een lekkere drank. In de warmere perioden wordt over het algemeen in de avond een lekker wijntje gedronken. Deze perioden zijn hiermee echt een periode van genieten in Benjiland.

In de koudere tijden van het jaar, komt de Nederlandse invloed weer terug in het Benjilandse eten en drinken. Omdat het dan vaak koud en nat is heeft het lichaam extra voedingsstoffen en energie nodig om op gang te blijven. Vandaar dat er in deze perioden vaak kool en stamppotten worden gegeten. Stamppotten en koolsoorten als zuurkool, andijvie, boerenkool, hutspot enzovoort zijn hierin echte favorieten. Vaak geserveerd met een lekkere jus en lekker stuk vlees. Als Waar er in de zomermaanden dus licht en fris gegeten wordt, is dat in de winter dus zware kost.

Bestuur

Defensie

Benjiland moet zichzelf ook kunnen verdedigen tegen dreigingen van buitenaf. Benjiland heeft daarom ook een defensie (défens). De Benjilandse defensie valt onder verantwoording en toezicht van het Minnesterie van Vejligheed en Défens onder politieke leiding van minister Seff Plevier. De militaire leiding van de krijgsmacht rust bij de Commander der Striedkrach (Peter Meurs). De regering heeft te allen tijde het opperbevel over de krijgsmacht. De Benjilandse defensie staat bekend als klein maar goed georganiseerd. Bovendien is deze ook erg passief als het gaat om actie ondernemen tegen andere landen of meedoen in buitenlandse interventies. Dat heeft te maken met het feit dat Benjiland niet zo groot is, maar ook omdat de dreiging van buiten heel klein is. Bovendien heeft Benjiland genoeg bondgenoten zoals de VS en enkele Europese landen. Er wordt niet veel bezuinigd op defensie, want het blijft wel nodig. Wel is het budget vrij beperkt. De begroting van Défens bedroeg in 2011 ca. 1,28% van het BBP van Benjiland, maar er zijn plannen de begroting in de toekomst enigszins terug te dringen.

Er is in Benjiland wel een dienstplicht, maar net zoals in Nederland is de oproeping opgeschort. Dit heeft alles te maken met het feit dat Benjiland totaal geen dreiging kent vanuit het buitenland. De kans dat militair ingrijpen en verdedigen echt nodig is, is kleiner dan nihil. De dienstplicht is echter wel opgenomen in de grondwet, wat wil zeggen dat mocht een oorlog uitbreken, er direct weer opgeroepen kan worden. Er wordt geschat dat er in Benjiland, mocht het nodig zijn mensen op te roepen, ongeveer 0,8 miljoen vrouwen en 1,0 miljoen mannen beschikbaar zijn om opgeroepen te worden. Echter, momenteel zijn slechts 25.000 man in dienst bij defensie in Benjiland.

De Benjilandse defensie is als volgt georganiseerd en bestaat uit drie onderdelen: het departement, de krijgsmacht en ondersteunende onderdelen. Het departement is het ministerie van veiligheid en defensie in Benjiland, onder leiding van de minister. Daarnaast is er ook een bestuur vanuit het leger zelf met verschillende directies. Vervolgens de krijgsmacht, wat het feitelijke leger is: de militaire organisatie van het Koninkrijk Benjiland. In de grondwet staat de taak van de krijgsmacht, namelijk het beschermen en verdedigen van (de belangen van) het Koninkrijk Benjiland ten behoeve van de handhaving en bevordering van de internationale rechtsorde. De krijgsmacht bestaat uit de Kuninklikke Marien (marine), Veldmaag (landmacht) en Luchmaag (luchtmacht). De verscheidene politiediensten zijn onlangs opgegaan in één nationale politie (plissie), welke deels taken van de militaire politie hebben overgenomen. Elk krijgsmachtdeel heeft verder een eigen bevelhebber. Daarnaast zijn er nog enkele ondersteunende diensten van defensie, waarbij te denken valt aan commando’s als civiele bescherming en de Benjilanse Eksplessieve Bregaad (BEB).

Economie

Benjiland is een welvarend land met een open economie. Benjiland kent zowel een grote import als export. Er wordt veel geproduceerd, er is veel industrie en daardoor veel getransporteerd en geëxporteerd. Voedselverwerking, chemie, olieraffinage en de fabricage van elektrische apparaten zijn de belangrijkste industriële activiteiten. Grote havens, zoals die bij Hielstad, en industriële gebieden zoals bij Zeejdam zijn voorbeelden van motoren van de Benjilandse economie. Er is erg veel handel met het buitenland. De economie kenmerkt zich door stabiele verhoudingen, lage inflatie (1,8%) en een gezond financieel beleid van de Benjilandse overheid.

De Benjilandse economie kende begin jaren ’50 een grote groeispurt nadat Benjiland onafhankelijk werd en er veel connecties met het buitenland werden gelegd. Onder andere de nauwe samenwerking en uitwisseling met de Verenigde Staten zorgde ervoor dat de economie een enorme impuls kreeg. Jaren achtereen groeide de economie met gemiddeld 4%. De laatste jaren gaat het minder goed met de economie, welke sinds 2009 nog maar met 1,4% groeit. Dit heeft te maken met de economische crisis waar de V.S. en Europa in verkeren. Benjiland zelf heeft het niet veel last van, maar indirect wel door de betrekkingen met deze werelddelen.

Referencearrow.png Hoofdartikel: Economie van Benjiland

Infrastrctuur

Wegen

De wegen in Benjiland staan bekend om haar uitmuntende kwaliteit. Dat komt omdat ze heel belangrijk worden gevonden door de Benjilandse overheid. Bovendien zorgen goed onderhouden wegen voor minder ongevallen en dus minder verkeersslachtoffers. De wegen zijn te verdelen in typen die worden gerangschikt naar onderhoud.

Openbaar vervoer

Ook in Benjiland speelt het milieu en de verandering daarvan een grote rol. De overheid van Benjiland heeft daarom als ambitie zoveel mogelijk autoverplaatsingen te vervangen door gebruik van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer van Benjiland ligt voor het grootste deel in de handen van de overheid. Op de veerpontjes en de meeste luchtvaarmaatschappijen na wordt al het openbaar vervoer door de overheid verzorgd. Bij de treinen is dat bijvoorbeeld door BenjiRail en de lijnbussen door SVB (StadsVervoer Benjiland). Over het algemeen zijn in de Benjiland de volgende soorten openbaar vervoer te vinden: luchtvaart, trein, bus, metro, veerdiensten en -ponten.

Al deze soorten zullen hieronder verder beschreven worden. Het openbaar vervoer wordt in Benjiland over het algemeen als zeer goed beschouwd. Dit in de eerste plaats omdat de overheid er zoveel aandacht, tijd en geld aan besteedt en vanwege de doelen die de vervoersbedrijven zich opstellen. Zo moet de bereikbaarheid van de plaatsen goed zijn en is de stiptheid (punctualiteit) ook goed geregeld. Zo moeten bijvoorbeeld 95% van de treinen op tijd rijden.

Ook de kosten voor de gebruiker zijn acceptabel. Ze worden zo goedkoop mogelijk gehouden en er zijn allerlei abonnementen te vinden in het openbaar voor speciale doelgroepen als studenten, ouderen, toeristen enzovoorts. Dit om het openbaar nog extra bereikbaar en aantrekkelijker te maken. Vooralsnog een succes, want van alle verplaatsingen in Benjiland gaat al 25% met het openbaar vervoer, wat naar verwachting alleen maar verder zal stijgen.

Verder wordt er ook veel gedaan om de veiligheid van de passagiers en het personeel te waarborgen. Zo zijn er overal in het openbaar vervoer en op stations beveiligingscamera’s te vinden en loopt er beveiligingspersoneel rond. Dit alles om de reis aangenamer te maken. Tot slot is er ook een wet voor het personenvervoer: de LTP (le Loi de Transporter des Personnes). Hierin zijn allerlei eisen, regels en verplichtingen vastgelegd. Deze wet stamt nog uit het eind van het Franse tijdperk, toen er al een soort van openbaar vervoer was als in mensen die met anderen meereden maar daarbij vaak werden uitgebuit of opgelicht. Om dat te verbeteren werd de LTP opgericht.

Luchtvaart

Allereerst is er de luchtvaart. In Benjiland wordt er niet zo belachelijk veel gevlogen. Niet zo gek ook aangezien het land zelf niet zo groot en er maar één buurland is. Wel zijn er veel vluchten naar andere continenten zoals Europa. Vandaar ook dat het aantal luchthavens op één hand te tellen. In totaal zijn er drie. Ten eerste is er de grootste nationale luchthaven Eendhoeven Airport en verder zijn er nog twee regionale luchthavens/vliegveldjes in Zeejdam en Dongel. Qua vliegmaatschappijen is er één staatvliegmaatschappij: RAB (Royal Airlines Benjiland). Verder zijn er nog een aantal budgetmaatschappijen. Deze moeten zorgen dat het vliegen voor iedereen betaalbaar is, en dat het niet alleen mogelijk is voor de rijkeren in de samenleving. Al met al is de luchtvaart niet de meest populaire vorm van personenvervoer. Er zijn geen nationale vluchten en in plaats van een vlucht vaan Maldaria gaat men al vaak met de auto of de trein.

Eendhoeven Airport is een modern vliegveld met één terminal en één aankomsthal en twee start/landingsbanen. Binnen de hallen zijn uiteraard de nodige voorzieningen te vinden en allerlei winkels naar keuze. Omdat er bij de luchthaven ook een groot winkelcentrum is, komen er ook veel mensen naartoe die niet gaan vliegen. De luchthaven is daarmee een hotspot op zichzelf geworden, naast de stad Eendhoeven.

Vanwege het geringe aantal reizigers is de overlast voor de omwonenden van het vliegveld ook minimaal. Bovendien is de bebouwing afgeschermd van de luchthaven door middel van aarden wallen. Zo wordt er ook minder geklaagd over laagvliegende vliegtuigen.

Trein

Daarnaast is er nog een andere grotere vorm van personenvervoer: het treinverkeer. Vanwege het formaat van het land en het ontbreken van echte sterke reliëf is het land geschikt voor het vervoer over het spoor. Het treinverkeer is ook erg populair vanwege de bereikbaarheid, de snelheid en de betrouwbaarheid ervan. Het treinverkeer is daardoor één van de grootste vormen van openbaar vervoer. Het treinverkeer in Benjiland is geheel in handen van de Staat en wordt verzorgd door BenjiRail.

Wat betreft de treinen werd er vroeger in Benjiland gereden op breedspoor met een breedte van 1670 millimeter en met een bovenleiding die een spanning heeft van 1.500 Volt (1,5 kV). Dit is hetzelfde als het zuiden van Frankrijk, en dat heeft uiteraard te maken met het koloniale verleden van Benjiland. Echter, in de loop van de tijd zijn alle sporen veranderd in het normaalspoor van 1435 mm breed. De spanning van de bovenleiding is wel gelijk gebleven, aangezien deze hetzelfde is in Nederland als in Zuid-Nederland. Na het onafhankelijk worden van Nederland in 1946 werd dit niet meer veranderd en dus gelden deze maten vandaag de dag nog steeds.

Wat betreft de lijnvoering in Benjiland is er een onderscheid gemaakt tussen InterCity’s en Lokoalsjpeur. InterCity’s stoppen alleen op de grotere stations en de Lokoalsjpeur stopt op elk station. De namen van de conducteur en machinist zoals we die in Nederland kennen kloppen eigenlijk niet en zijn in Benjiland ook precies andersom. Vanwege het Franse verleden is de bestuurder van een trein de conducteur (van conduire = rijden) en de machinist degene die de service verleent in de trein en de vervoersbewijzen controleert.

Gedurende lange tijd rijdt men in Benjiland voor de InterCity’s met Nederlands ICMm materieel en ICR-rijtuigen. Voor het Lokoalsjpeur rijdt men met de Stadler FLIRT. Dit gaat echter in de toekomst mogelijk veranderen. Voor de InterCity’s wil men nieuw materieel aanschaffen dat een hogere snelheid heeft, meer conform en meer zitplaatsen biedt en sowieso nog moderner is. Welk materieel het gaat worden is nog niet bekend. Voorlopig moet het huidige materieel nog enkele jaren meekunnen. Ook vanwege de beperkte financiële mogelijkheden bij de overheid.

Bus

Een andere grote vorm van openbaar vervoer in Benjiland is het busvervoer. Het busvervoer is onder te verdelen in het stadsvervoer, waar de bussen voornamelijk allerlei locaties in de steden voorzien, en het streekvervoer dat zorgt voor verbindingen tussen steden en streken onderling. Evenals het treinverkeer in Benjiland is ook het busvervoer volledig in handen van de Staat. Plannen om te privatiseren zijn er nog wel, maar nog niet concreet. Het busverkeer wordt daarom nog steeds verzorgd door vervoerbedrijf ‘D’n Leejn’. Dit bedrijf lijkt qua naam nogal op het Vlaamse bedrijf ‘De lijn’ en dat klopt. Dat heeft een historische reden.

Namelijk, voor 1996 was er wel busvervoer in Benjiland, maar was dit zacht gezegd één grote puinhoop. De organisatie was slecht en de bussen en dienstregelingen onbetrouwbaar. Daarom besloot men in 1994 de hulp van het jonge bedrijf ‘De lijn’ uit Vlaanderen, België in te roepen. Dit bedrijf moest als voorbeeld dienen voor een goed functionerend busvervoer in Benjiland. Daarom werd met veel hulp van ‘De lijn’ in 1996 ‘D’n Leejn’ opgericht.

Het busvervoer in Benjiland staat erom bekend dat het betrouwbaar is, punctueel, comfortabel en veilig. Dat heeft allemaal te maken met de eisen die gesteld worden aan personenvervoer en het geld dat er door de overheid in wordt gestoken. Qua infrastructuur is er nog wel het een en ander te verbeteren. Busbanen en prioriteit bij verkeerslichten voor bussen zijn nog niet bekend in Benjiland. Wat dat betreft krijgt het busverkeer nog geen voorrang op het overige verkeer. Echter, dit blijkt ook nog niet nodig vanwege de prestaties en de grote klanttevredenheid en daarom zal er voorlopig ook nog niet in geïnvesteerd worden.

Metro

Verder is er nog een vorm van stadsvervoer te vinden in Benjiland, namelijk de metro. De metro in Benjiland is slechts een kleine vorm van personenvervoer en komt alleen voor in de hoofdstad Eendhoeven. Het metronetwerk onder de stad is in 1977 opgeleverd. De bouw startte in 1950 en heeft tientallen miljoenen gekost. Destijds was het een prestigeproject voor Benjiland. Vier jaar nadat Benjiland zich onafhankelijk maakte van Nederland en daarmee op eigen benen kwam te staan wilde men laten zien dat men het in Benjiland prima zelf kon regelen en met succes: er ligt nu een mooi metronetwerk. De metro in Eendhoeven moet ervoor zorgen dat het vervoer binnen de stad en naar enkele voorsteden snel en gemakkelijk moet verlopen en door het ontbreken van trams in Benjiland is de metro ook een erg populaire vorm van personenvervoer in de stad.

Veerdiensten/-ponten

Tot slot de laatste vorm van personenvervoer in Benjiland: de veerdiensten/ponten. Net als in de luchtvaart zijn de veerdiensten ook in handen van publieke bedrijven, de overheid heeft wat dat betreft niks in te brengen. In de veerdiensten is er een onderscheid te maken tussen nationale en internationale lijnvoering. Nationale ‘lijnen’ zijn de verbindingen in het binnenland van Benjiland. Dat wil zeggen, de ponten op rivieren en de veerdiensten van en naar Brabantia en Sjiveloeg. Internationale veerdiensten zijn in dezen de veerdiensten vanuit Zeejdam naar Maldaria en vanuit Hielstad en Zeejdam naar allerlei andere omliggende landen. In zowel Hielstad als Zeejdam zijn er aparte terreinen met eigen toegangswegen waar men kan parkeren en met voorzieningen als restaurant en een hotel.

Over het algemeen zijn de veerdiensten in het binnenland vrij goedkoop. Het zal je weinig kosten om van en naar Brabantia en Sjiveloeg te komen en nog minder om een rivier over te steken. Echter, de veerdiensten naar het buitenland zijn wel een stuk prijziger. Dat komt omdat vaak de auto mee gaat, de afstand lang is en er daardoor gebruik moet worden gemaakt van allerlei voorzieningen. Deze veerdiensten zijn dan als het ware te zien als een soort cruises.

Externe link

Benjiland op Atlantis

Landen in Atlantis
Borealië: (Antalmenië) • ArdeimBurghtelandCȧrq́axCarthamiëCyleniëDumeriëFryseachImaginiëKwang YungNieuwegouwen (Nova Hollandia) • SchellingenSolweziëTholeniëZerderen
Atlantidië: BrilamontioFrankenlandHochmarkSustulië
(Carmentera: (Contraniva) • (Fijdië) • (Iwtopaidanië) • Kvarinsuloj • (Udra))
Davaleda: AnevaFenjamen • (Fingevoren) • ForezenIreggio • (Kratizi) • Nefen en Daar • (Neravië) • SeoviëViguros
Meridilië: EdukoUneta
Eilanden: AtrocaeaBenjilandFinoccië • (Grenenland) • (Isole Iamara) • (Kicimisië) • Kvarinsuloj • (Laconia) • MaldariëNoord-AquilasPaganiëRodova • (Tyssië) • Zuid-Aquilas