Atlantis Cup

Geopoeia
Jump to: navigation, search
AFC Atlantis Cup
(logo)
Opgericht: 2012

Regio: AFC (Atlantis)

Aantal teams: 32

Huidige kampioen: Cylenië

De Atlantis Cup is een voetbalkampioenschap tussen teams uit verschillende landen op Atlantis. Het toernooi wordt georganiseerd door de Atlantische voetbalbond AFC. De eerste editie van dit kampioenschap werd gehouden tussen 19 mei en 18 juni 2012 in Maldarië en Benjiland. Aan het toernooi doen 32 teams uit verschillende landen mee. Teams mogen uitsluitend meedoen van landen die aangesloten zijn bij de AFC.

Geschiedenis

Al in 2011 werd er door de AFC gesproken over een voetbalkampioenschap in Atlantis. Het idee werd bekend onder de naam AFC International Football League en zou een voetbaltoernooi met landenteams moeten worden. Er waren echter te weinig aanmeldingen en de organisatie van het toernooi kwam ook niet voldoende tot stand. In 2012 werd opnieuw gesproken over een voetbaltoernooi in Atlantis. Ditmaal zou het om een clubkampioenschap gaan, om het aantal aanmeldingen te vergroten en de kwaliteit te verdelen. Nadat er genoeg aanmeldingen waren, werd er besloten de eerste editie van dit toernooi te houden in Maldarië en Benjiland. Dit toernooi werd gewonnen door de Schellingse voetbalclub FC Alfyna. Het toernooi werd een groot succes, wat ervoor zorgde dat het volgende jaar opnieuw de Atlantis Cup werd gehouden. Ditmaal werd het toernooi georganiseerd door Schellingen en Imaginië. Voor 2014 zijn er al plannen voor een volgende editie. Er gaat echter nog wel de discussie of er in 2014 een clubkampioenschap of een landentoernooi zal worden gehouden. Wellicht dat het landentoernooi onder een andere naam verder zal gaan, maar dat is vooralsnog onzeker.

Het toernooi

Het toernooi wordt altijd gehouden in een gastland of in een samenwerking tussen twee gastlanden. De gastlanden moeten voldoen aan de veiligheidseisen van de AFC. Mogelijke gastlanden dienen voor het toernooi een bid uit te brengen. Landen met deelnemende teams kiezen dan door middel van stemmen in welk land of in welke landen het toernooi dit seizoen zal worden gehouden. Wanneer het gastland gekozen is, moet dit land zorgen voor goede infrastucturele verbindingen tussen de speelsteden en voor politieke stabiliteit en veiligheid. De in het total acht stadions dienen voldoende plaatsen te hebben om de buitenlandse supporters te kunnen plaatsen.

Het toernooi bestaat uit een poulefase en finalerondes. De poulefase is opgedeeld in 8 poules. Teams uit hetzelfde land mogen niet in dezelfde poule zitten en mogen elkaar pas zo laat mogen in het toernooi kunnen treffen. Aan de hand van eerder gemaakte resultaten worden de clubs in vier potten verdeeld van ongeveer gelijke sterkte. Vervolgens wordt voor elke poule één team uit elke pot genomen. In de poulefase speelt elk team één maal tegen de andere teams uit dezelfde poule. De twee teams met de meeste behaalde punten gaan door naar de finalerondes. De finalerondes bestaat uit vier knock-outrondes, waarbij in elke ronde het aantal teams dat doorgaat wordt gehalveerd. Naast de finale, waar om de eerste en de tweede plaats wordt gesteden, is er ook een kleine finale, waar om de derde plek wordt gestreden.

Edities

AFC Atlantis Cup 2012

Referencearrow.png Hoofdartikel: AFC Atlantis Cup 2012

In 2012 werd in Maldarië en Benjiland de eerste Atlantis Cup gehouden. Het toernooi duurde van 19 mei tot 18 juni 2012. Voor dit toernooi waren vier stadions in Maldarië en vier stadions in Benjiland beschikbaar. Er deden 32 teams uit 13 verschillende landen mee. De winnaar van 2012 was FC Alfyna uit Schellingen. De tweede en de derde plaats waren voor respectievelijk KSA uit Imaginië en SVE uit Benjiland.

AFC Atlantis Cup 2013

Referencearrow.png Hoofdartikel: AFC Atlantis Cup 2013

In 2013 werd in Schellingen en Imaginië de tweede Atlantis Cup gehouden. Het toernooi duurde van 1 tot 30 april 2013. Voor dit toernooi waren drie stadions in Imaginië en vijf stadions in Schellingen beschikbaar. Er deden 32 teams uit 14 verschillende landen mee. De winnaar van 2013 was KSA uit Imaginië. De tweede en de derde plaats waren voor respectievelijk AFR uit Tholenië en Royal Football Club Pötama uit Carthamië.

AFC Atlantis Cup 2014

Referencearrow.png Hoofdartikel: AFC Atlantis Cup 2014

In 2014 werd in Carthamië, Nionië en Faylin de derde Atlantis Cup gehouden. Het toernooi duurde van 1 april tot 2 mei 2014. Vanaf dit jaar wordt het toernooi gehouden met landenteams. Voor dit toernooi waren in het totaal acht stadions uit de gastlanden beschikbaar. Er deden 24 landenteams mee. De winnaar van 2014 was Tholenië. De tweede en de derde plaats waren voor respectievelijk Dumerië en Uneta.

AFC Atlantis Cup 2015

Referencearrow.png Hoofdartikel: AFC Atlantis Cup 2015

In 2015 werd in Uneta en Eduko de vierde Atlantis Cup gehouden. Het toernooi duurde van 30 mei tot 10 juli 2015. Voor dit toernooi waren in het totaal acht stadions uit de gastlanden beschikbaar. Er deden 24 landenteams mee. De winnaar van 2015 was Dumerië. De tweede en de derde plaats waren voor respectievelijk Tholenië en Schellingen.

AFC Atlantis Cup 2016

Referencearrow.png Hoofdartikel: AFC Atlantis Cup 2016

In 2016 werd in Dumerië, Kartjas en Tholenië de vijfde Atlantis Cup gehouden. Het toernooi duurde van 10 juni tot 1 juli 2016. Voor dit toernooi waren in het totaal zestien stadions uit de gastlanden beschikbaar. Er deden 32 landenteams mee. De winnaar van 2016 was Uneta. De tweede en de derde plaats waren voor respectievelijk Benjiland en Eduko.

AFC Atlantis Cup 2017

Referencearrow.png Hoofdartikel: AFC Atlantis Cup 2017

In 2017 werd in Frankenland en Sustulië de zesde Atlantis Cup gehouden. Het toernooi duurde van 6 juli tot 6 augustus 2017. Voor dit toernooi waren in het totaal acht stations uit de gastlanden beschikbaar. Er deden 32 landenteams mee. De winnaar van 2017 was Cylenië. De tweede en derde plaats waren voor respectievelijk Atrokije en Eduko.

Scorebepaling

2012 tot 2015

Voor het bepalen van de uitslagen van de wedstrijden tijdens de Atlantis Cup van 2013 is een formule opgesteld waarbij niet alleen de willekeur bepalend is. Naast een willekeurig getal spelen ook andere zaken een rol, zoals de populariteit van voetbal, het budget en de kwaliteit van de club. Onderstaand is de formule waarmee de uitslagen bij iedere wedstrijd worden berekend.

  • Willekeurig getal tussen 0 en 400.
  • 3x kwaliteit van het team (getal tussen 0 en 100)
  • 1x relatief budget (getal tussen 0 en 100)
  • 1x populariteit van voetbal (getal tussen 0 en 100)
  • aantal inwoners als percentage van het land met het meest aantal inwoners.

Je krijgt dan een getal van 0-1000, wat bij iedere wedstrijd opnieuw wordt bepaald. Vanzelfsprekend wint het team met de hoogste coëfficient.

In een lijst met alle mogelijke uitslagen tot in het totaal tien punten wordt vervolgens de uitslag bepaald. In deze lijst zijn de mogelijke uitslagen in een exponentieel verband gesorteerd, Dit betekent dat de mogelijke uitslagen met in totaal tien doelpunten éénmaal voorkomen in de lijst, met negen doelpunten in totaal tweemaal, met acht doelpunten vier maal, zeven doelpunten acht maal, enzovoorts. Vervolgens wordt uit deze lijst een willekeurige uitslag bepaald. Hier kan ook een gelijke score uit komen, waarbij beide teams vanzelfsprekend gelijk hebben gespeeld. In de knock-outrondes wordt bij gelijkspel overgegaan op verlenging en eventueel strafschoppen, waarbij de uitslagen vanzelfsprekend op eenzelfde manier worden bepaald.

Vanaf 2016

Voor het toernooi van 2016 is er een nieuw systeem ontwikkeld op basis van wedstrijdfactoren en kanskaarten. Dit systeem is in een aangepaste vorm ook in 2017 gebruikt.