Altenberg / Staragora

Geopoeia
Jump to navigation Jump to search

Altenberg / Staragora is de hoofdstad van het koninkrijk Schwosen. Het is de naar bevolking grootste stad van het land, en de zetel van parlement, ministeries en koning. Het hooggerechtshof en grondwettelijk hof van Schwosen zijn echter gevestigd in Bayriach, de derde stad van het land.

Altenberg is tevens de belangrijkste stad in Schwosen op het economisch vlak (vooral in de dienstensector), en op het gebied van cultuur en wetenschap. Er zijn meerdere universiteiten gevestigd, en de stad heeft musea en theaters van Europees niveau.

Het symbool van Altenberg is het barokke Königskloster (Kralny Klašter), een over de oude stad uitkijkend paleis annex benedictijnerklooster dat in de 17e eeuw gesticht werd door koning Waldemar Christian naar het voorbeeld van El Escorial.

Naam

Aanvankelijk heette deze plek niet ‘oude berg’. De burcht op een steile heuvel, waar het latere hertogelijke slot uit voortkwam, werd in de hoge middeleeuwen eenvoudigweg aangeduid als Gora, ‘de Berg’. Deze berg kwam in de aandacht als residentie van de machtige Slavische hertog Boguwoj (eind 12e eeuw). In een contemporaine kroniek heet hij ‘dux in alta monte’ (‘hertog op de hoge berg’). Het Latijnse Alta Mons zou in de eeuwen daarna abusievelijk verduitst worden tot Altenberg, mogelijk mede door het feit dat de burchtheuvel eigenlijk niet bijzonder hoog was, maar dat de burcht daarentegen al dan niet terecht een hoge ouderdom werd toegemeten.

De moderne Slavische naam Staragora is een terugvertaling uit het Duitse Altenberg. Lange tijd kon men de schrijfwijzen Stara Gora en Staragora naast elkaar aantreffen, maar in de loop van de 20e eeuw kreeg de aaneengeschreven vorm de overhand. Hoewel aaneengeschreven, worden het adjectief en het substantief afzonderlijk vervoegd: ‘in Altenberg’ is bijv. w Starejgoře, met een dubbele locativusuitgang (Starejgoře).

In de omgangstaal kort men de lančprašny naam van Altenberg vaak af tot Stara. Deze naam wordt dan vervoegd als een bijvoeglijk naamwoord, bijv.: w Starej ‘in Stara’. De vlotte bijnaam Stara hoor je tegenwoordig ook geregeld in het Duits of het Engels.